Agurkų sostinė subūrė Lietuvą: legendinėje šventėje – tūkstančiai svečių!

Šeštadienį miesto parką apgulusi akimis sunkiai aprėpiama ir dar sunkiau suskaičiuojama minia čia užkūrė tikrą Agurkų puotą./ Akvilės Kupčinskaitės nuotr.
28-tą vidurvasarį Kėdainiai išdidžiai sužaliuoja legenda tapusiu Agurkų sostinės titulu ir Lietuvos širdin sukviečia visus šios daržovės gerbėjus. Šeštadienį miesto parką apgulusi akimis sunkiai aprėpiama ir dar sunkiau suskaičiuojama minia čia užkūrė tikrą Agurkų puotą. Kėdainių linksmybių metraštis vėl pasipildė legendiniu įvykiu, o žinia apie kraštiečių traukiamą odę agurkams seniai kirto rajono ribas ir šiemet mažų mažiausiai pasiekė patį vakariausią Europos tašką! Štai tokia Agurkų šventės svečių geografija: nuo Kauno ir Birštono iki Vilniaus bei Kuršėnų, nuo Švedijos miesto Malmės iki tolimosios Portugalijos.
Gurmanų rojus, pramogos ir muzika
Nuo pat vidurdienio prasidėjusias linksmybes laimino šiemet toks retas puikus vasariškas oras ir dar geresnė nuotaika. Šventėje, kaip visuomet, netrūko gurmaniškiausių agurko „reinkarnacijų“ – nuo cukraus vatos ir ant laužo virtos agurkinės sriubos iki gomurį gaivinusių tiesiai iš ąžuolo statinės „žvejotų“ šviežiai Kėdainių konservų fabriko raugtų traškių agurkėlių. Svečių laukė daugybė teminių pramogų bei didžiausių Lietuvos scenos legendų – Stepono Januškos su grupe „Studija“, „Rondo“ ir popmuzikos divos Džordanos Butkutės – koncertas.
„Šiemet Agurkų šventę pavadinome skambiai – „Legendiniai agurkai“. Tai 28-asis festivalis ir jis jau tikrai gali vadintis legendiniu, – šypsodamasi tvirtino renginį organizuojančio Kėdainių kultūros centro direktorė Daiva Urbonienė. – Kasmet sugalvojame idėją, kuri apimtų visą festivalio nuotaiką: nuo muzikos iki veiklų bei užkandžių. Šiemet viskas sukasi apie legendas.

Į renginio programą įtraukėme naują atrakciją – orientacines varžybas senamiestyje „Kėdainių legendos: agurkinis iššūkis“. Ši pramoga sudomino gausų būrį ir pačių kėdainiečių, ir miestą pažinti norinčių svečių.
Taip pat džiaugiamės antrus metus mūsų festivalio pramogų erdvėje įsikuriančiais krašto verslo įmonių – Kėdainių konservų fabriko bei „Daržovijos“ kiemeliais. Tai – ir agurkų augintojai, ir perdirbėjai, tad gera bičiuliautis.
Žinoma, kasmet labai džiaugiamės šio festivalio svečiais bei gera žalia nuotaika, kuria jie spinduliuoja ir taip padeda kurti išties legendinius šventės įspūdžius bei prisiminimus.“



























Ant pjedestalo – legendiniai agurkai
Aštuonis dešimtmečius mūsų krašte veikiantis Kėdainių konservų fabrikas švenčia kartu su savo miesto bendruomene ir, padėdamas puoselėti ilgametes jos tradicijas, šiemet taip pat tapo vienu iš pagrindinių Agurkų šventės rėmėju. Kėdainių konservų fabriko komanda festivalio svečius vėl džiugino staigmenomis, dovanomis bei išskirtinėmis vaišėmis. O dar būtent čia – Agurkų šventėje – dalyviai turėjo galimybę vieni pirmųjų išvysti nauju pavadinimu atgimstančius lietuvių itin pamėgtus marinuotus agurkus.
„Kėdainių konservų fabriką ir šį miestą sieja 80-ties metų istorija. Agurkai – vienas iš pagrindinių produktų, kuriuos siūlo mūsų bendrovė. Taigi būtent agurkai yra tai, kas jungia Kėdainius, konservų fabriką ir šią šventę, – šypsodamasis pabrėžė UAB Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius Mindaugas Antanaitis. – Todėl labai gera čia būti, susitikti su šventės lankytojais ir dovanoti jiems pramogas bei puikų laiką.

Kaip ir pernai, taip ir šiais metais svečius vaišiname ypatingais, pagal mūsų fabriko senąjį receptą paruoštais ąžuolo statinėje šviežiai raugtais agurkais. Jų niekur nenusipirksite, – intrigavo M. Antanaitis. – Taip pat Agurkų šventės lankytojams pristatome didžiausią šio meto mūsų naujieną – pirkėjų itin pamėgti Kėdainių konservų fabriko marinuoti agurkai „Geras vaizdelis“ nuo šiol pristatomi nauju pavadinimu „Kėdainių Legendiniai“. Šių agurkų prekybos vietose įsigyti bus galima jau nuo rugpjūčio.“
Agurkų šventės linksmybių įkarštyje kalbintas Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius M. Antanaitis atkreipė dėmesį, jog agurkai – lietuvių itin mėgstama daržovė, ant šeimų stalo vietos randanti ištisus metus.
„Net rinkos tyrimai rodo, kad agurkai lietuvių mityboje labai populiarūs, – akcentavo pašnekovas. – O būtent marinuoti agurkai yra viena iš mėgstamiausių lietuvių daržovių, kurią jie renkasi ir kaip tiesiog traškų užkandį, ir kaip garnyrą prie kitų patiekalų.“
























Nuo freskos iki burgerių
Kėdainių konservų fabriko laisvalaikio erdvėje nusidriekė pramogautojų eilė. Bendrovės pristatytos veiklos viliojo azartu išbandyti sėkmę – sukdami laimės ratą svečiai pasinėrė į kiekvienam skirtingai Fortūnos nulemtas linksmybes.
„Šiemet mūsų laisvalaikio erdvė truputį kitokia – edukacinė-kūrybinė, – sakė Kėdainių konservų fabriko marketingo vadovė Rasa Miliauskienė. – Kartu su profesionaliais dailininkais kiekvieną kviečiame prisidėti piešiant grafitį ant drobės ir drauge kuriant legendinių agurkų freską.
Taip pat užsukę pas mus šventės lankytojai gali pasigaminti unikalius marškinėlius: pasirinkti vieną iš teminių dizainerio specialiai sukurtų dizainų, dekoruoti drabužį, kaip tik patys nori, ir tuoj pat juo pasipuošti. Tokių marškinėlių išdalinsime net 250, – toliau pasakojo R. Miliauskienė. – Svečių laukia ir fotobūdelė, kurioje galima įsiamžinti prie šventinės sienelės, ir iškart gauti momentinę nuotrauką prisiminimui.




































Visos pramogos nemokamos. Džiaugiamės, kad žmonių labai daug. Esame paruošę ir kitų dovanų: šmaikščiai dekoruotų popierinių karūnų – kad bent vienam vakarui pasijustumėte tuo legendiniu agurkėliu, taip pat sukdami laimės ratą lankytojai gali laimėti po stiklainį mūsų naujai pristatomų agurkų „Kėdainių Legendiniai“ ir produkcijos rinkinių, kuriuose ras ne tik agurkėlių, bet ir padažų.
O tęsiant vaišių temą – kartu su mumis šiandien grilio šefas Ramo Dūmas. Jis gamina burgerius, kurie pagardinti Kėdainių konservų fabriko padažais ir skanaujami su mūsų šviežiai raugtais agurkėliais. Norinčiųjų įvertinti šį skonį, kaip matote, gausybė. Esame pasiruošę išdalinti daugiau kaip 200 burgerių porcijų.“
Nustebo net pats grilio šefas
Apvalus skaičius grilio šefo Ramūno Golco ruoštų burgerių tiesiog išgaravo – šie lankytojų buvo suragauti iki paskutinio kąsnio, o be atvangos plušėjęs pats šefas po tokio maratono jėgas atgavo gardžiuodamasis ką tik iš statinės „išžvejotais“ Kėdainių konservų fabriko šviežiai raugtais agurkėliais.
„Jau du agurkus suvalgiau ir dar valgysiu, – juokėsi R. Golcas. – Labai skanūs. Geras rūgštelės, saldumo ir sūrumo balansas, – Kėdainių konservų fabriko maisto technologų darbą gyrė grilio šefas. – Marinuoti agurkėliai – būtinas burgerio ingredientas, tačiau pats nustebau, kaip gerai burgeris dera su šiais šviežiai raugtais agurkais. Toks skonio derinys man net įdomesnis. Tad šiandien ir aš pasisėmiau įkvėpimo.

O šventės svečius vaišinome dabar populiariais vadinamaisiais mini slaideriais. Tai mažesnė burgerio versija. Vilniuje turime restoraną „Teksas ir Meksas“, kuriame patiekalams ruošti naudojame mūsų rūkykloje kiekvieną dieną rūkomą mėsą. Būtent tokią – rūkytą vištieną ir kiaulienos sprandinę – šiandien naudojome burgeriams. Plėšytą mėsą dėjome ant skrudintos bandelės, gardinome salotomis ir Kėdainių konservų fabriko padažais. Nors aš visada akcentuoju, kad gerai mėsai jokio padažo nereikia, bet šio gamintojo padažai – tarsi komplimentas mėsai: saikingai pagardinus išties pagerina skonį.
Žinoma, man šiandien labai pasisekė, kad burgerius galėjau patiekti su Kėdainių konservų fabriko šviežiai raugtais agurkais, kurie, kaip minėjau, čia ypač gerai tinka.“





Agurkų freska
Ir skrandžiui, ir sielai – Kėdainių konservų fabrikas pasirūpino, kad Agurkų šventės svečiams nieko netrūktų. Atsidurti menininko kailyje slapčia svajoję festivalio lankytojai turėjo ir tokią progą – su teptuku, markeriu ar purškiamais dažais rankoje stoję prie didelės drobės visi galėjo bent vienu štrichu prisidėti prie freskos gimimo, o grafičio dailininkai Kipras Petrulis, Modestas Repkovas ir Rytis Kandrašovas viską profesionaliai sujungė į darniais potėpiais nustebinusį kūrinį.
„Bendradarbiauti su Kėdainių konservų fabriku ir piešti šią legendinių agurkų freską labai patiko, nes į viską galėjome pažiūrėti per šmaikštumo prizmę, – sakė vilnietis dailininkas K. Petrulis, drauge su bičiuliais menininkais daugybę šventės svečių įkvėpęs prisiliesti prie drobės. – Tikiu, kad jei būtų tiesiog pastatyta lenta, tada retas būtų išdrįsęs, bet mes kiekvieną susidomėjusį motyvavome. Mums nereikia, kad žmogus mokėtų piešti ir nupieštų kažką labai gerai. Ne – idėja visai kita. Žmonės ateina, kiekvienas padažo drobę, ką nors papiešia, o tada mes viską jungiame, – paaiškino K. Petrulis. – Norėjome pakviesti kurti kartu su mumis ir taip priartinti meno kūrimo procesą ir patį meną prie žmogaus. Įdomi sintezė – bendras menininkų ir paprastų žmonių kūrinys. Manau, kad rezultatas išties geras.“

Daržovių laimės ratas
Su pramogomis šventės lankytojus pasitiko ir kiti Agurkų festivalio rėmėjai – UAB „Daržovija“.
„Pernai šventės svečiams pristatėme tik savo auginamus agurkus, o šiemet kviečiame susipažinti ir sukant laimės ratą dovanų gauti kur kas įvairesnio asortimento mūsų produkcijos, – pasakojo įmonės vadovas Paulius Andriejavas. – Šventinėje ekspozicijoje, be agurkų, turime 11 rūšių pomidorų, kelių rūšių salotų, ne tik šviežios, bet ir raugintos produkcijos. Taip pat pristatome ir kviečiame paragauti mūsų sezono naujienos – agurkų salotų su čili pipiru ir česnaku. Tai šviežiai raugtos salotos, tinkančios su grilio patiekalais ar kaip užkandis.
Susidomėjimas didelis, žmonių gausu. Smagu, kad senosios Agurkų šventės tradicijos vis dar gyvos ir šventės lankytojams reikalingos.“



Agurkai būna ir… pūkuoti
Štai tokius ir keliolika kitų keistuoliškų agurkų veislių šventės lankytojams pristatė Saviečiuose gyvenanti ir ūkininkaujanti Stašauskų šeima.

„Šiemet auginame daugiau kaip 30 įvairių agurkų veislių. Į šventę atsivežėme 18-ka. Kelios iš jų: melioniniai agurkai, pūkuoti, balti, spygliuoti, bespygliai… – vardijo Eglė Stašauskienė, svečiams paruošusi net ir dvipusį edukacinį stendą su „gyvais“ eksponatais. – Daugelis žmonių, pamačiusių šiuos agurkus, nė nepagalvoja, kad čia iš viso agurkas. Taigi vedame ir edukaciją. Jei negalime visų pakviesti į savo ūkį, tai ūkį atvežėme į šventę, – juokėsi pašnekovė, gerokai daugiau auginanti pomidorų veislių. – Nors didesnį ūkio plotą užima pomidorai, bet agurkai yra mūsų duoklė Kėdainių kraštui ir jo tradicijoms. Kaipgi ūkis Kėdainiuose be šios daržovės?“



Italui – priklausomybė nuo agurkų
Agurkų šventės organizatoriai kelerius metus iš eilės publiką lepina į festivalį pakviesdami kulinarijos žvaigždę. Šiemet renginio gerbėjai savo akimis išvydo ir patys pabendrauti galėjo su charizmatiškuoju italu šefu Gian Luca Demarco. Jis publiką mokė gaminti padažą, kuris gardžiai tiko su kėdainietiškomis agurkų salotomis.

„Aš turiu priklausomybę nuo agurkų, – be užuolankų išdavė G. L. Demarco. – Vasarą valgau šviežius agurkus, o žiemą – raugintus. Lietuviai labai gerai moka raugti agurkus, pačius principus aš jau irgi spėjau išmokti, – patikino svečias. – O salotos be agurkų sunkiai įsivaizduojamos. Šiandien Kėdainių krašto šeimininkės paruošė salotas, o aš – padažą, kuriam naudojau, žinoma, agurkus, mėtas, alyvuogių aliejų, truputį vyno acto, graikišką jogurtą. Ingredientai paprasti, bet derinys skanus. Šis padažas – vasariškas ir tinka su šaltais, gaiviais patiekalais.“



Agurkų šventė – vasaros tradicija
Kai įdomiausių pramogų apstu, svečių – ir ilgamečių šventės gerbėjų, ir debiutuojančių renginio entuziastų – netrūksta. Egidijaus ir Loretos Augutavičių šeimai Agurkų šventė – viena iš vasaros tradicijų. Į linksmybes mielai leidžiasi ir poros sūnūs – jaunėlis Emilis bei vyresnėlis Simonas.
„Agurkų šventė mums labai patinka. Dalyvaujame kasmet, – pasakojo Egidijus. – Kiekvienoje šventėje galima atrasti kažką naujo, todėl įdomu ateiti.“
„Dalyvavome ir šiemet pirmąsyk surengtose orientacinėse varžybose. Smagi nauja pramoga, – turiningu laiku su šeima džiaugėsi Loreta. – O dabar atėjome paragauti, ko siūlo mūsų krašto gamintojai.
Labai patiko ir savo skoniu nustebino kepti Kėdainių konservų fabriko burokėliai. Būtinai ragausiu juos ir namuose. Valgėme burgerių. O su jais patiekti šviežiai raugti agurkėliai galėtų būti vasaros top 1 patiekalas Lietuvoje! Netikėta, bet labai derėjo prie burgerio. Man tai atradimas. Taip pat atsigaivinome ir agurkiniais ledais. Šioje šventėje kiekvienas gali rasti, kas jam patiktų.“

Suburia senus draugus
Agurkų šventė ne tik dovanoja puikius įspūdžius, bet ir suburia senus bičiulius. Kėdainietis Alvydas Sakalauskas į šventę pakvietė jaunystės laikų bičiulį birštonietį Ramūną Jakučionį.
„Mudu su Alvydu grupiokai. 1982–1984 metais Kėdainiuose praleidau daug laiko – čia mokiausi, todėl smagu sugrįžti, – sakė pirmąsyk į Agurkų šventę atvykęs Ramūnas. – Paragavome vienų agurkų – labai patiko, dabar štai laukiame eilėje paragauti kitų, – juokėsi svečias ir atskleidė pats kurorto žemėje taip pat auginantis agurkus. – Jų per vasarą suvalgome daug. Aš prižiūriu šiltnamį ir lysves lauke, o žmona agurkus raugia ir marinuoja.
Šventė Kėdainiuose labai smagi, kitąmet vėl atvažiuosim.“
O štai Alvydas tvirtino Agurkų festivalio nepraleidžiantis: „Ši šventė man labai patinka. Įspūdžiai visada būna labai geri. Nors agurkus auginu ir pats, bet atėjęs čia būtinai paragauju ir kitų užaugintų. Žinote, agurkas tokia daržovė, kurios turbūt neįmanoma sugadinti. Jie skanūs ir žali, ir rauginti, ir marinuoti. Nors aš pats labiausiai mėgstu žalius.“
Dėl agurkų – iš Kuršėnų
Agurkų puota Kėdainiuose privilioja lankytojus net iš tolimiausių šalies kampelių. Būtent dėl šios šventės į Lietuvos vidurį atvyko kuršėniškiai Gražina ir Algirdas Novogredskiai.


„Kėdainiuose turime giminių, tad šis miestas mums pažįstamas, bet į Agurkų šventę atvykome pirmą kartą. Puikus festivalis, šaunuoliai, kad tokius rengiate. Gerai leidžiame laiką, – ragaudami grilio šefo paruoštus burgerius ir traškiuosius Kėdainių konservų fabriko agurkėlius įspūdžiais dalijosi svečiai. – Namo važiuosime tik vakare – po koncerto. Dėl tokios šventės tikrai verta vykti tiek kilometrų.“
Į Kėdainius – trimis ekipažais
Legendiniam Agurkų festivaliui neabejingas ir sostinės jaunimas. Akį patraukia agurkine cukraus vata smaližiaujanti linksma kompanija.
„Mūsų draugų kompanija iš Vilniaus į Kėdainius atvyko trimis automobilių ekipažais – iš viso 10 žmonių, – nustebina Aurelija. – Kartu su mumis į šį agurkų nuotykį leidosi ir bičiulis Oskaras iš Portugalijos.“

„Kaipgi į vilniečių akiratį pateko Agurkų festivalis Kėdainiuose?“ – pasmalsauju.
„Turime draugę, kuri labai mėgsta agurkus. Ji laukė šio festivalio ir pakvietė mus visus. Taigi mes čia dėl agurkų, – šypsojosi Irma. – Ši šventė – mūsų savaitgalio planas. Įsitikinome, kad maži miestai ir jų renginiai turi pasiūlyti daug įdomaus. Atmosfera fantastiška, žmonės šilti, įdomu pasižvalgyti.“
„Būsime iki vakaro – lauksime koncerto. Nors su šiais atlikėjais užaugo mūsų tėvai, bet mes irgi tokiai muzikai prijaučiame“, – pridūrė Aurelija.

O kitąmet, kai Kėdainiai pasipuoš Lietuvos kultūros sostinės karūna, Agurkų šventės organizatoriai žada dar įspūdingesnį reginį!






















