15 labai įdomių faktų apie krepšinį

 15 labai įdomių faktų apie krepšinį

Krepšinio sporto šakoje yra dvi komandos, kurias sudaro po penkis žaidėjus, žaidžiančius stačiakampio formos krepšinio salėje ir krepšinio kamuolį bandančius įmesti kuo daugiau kartų į priešininkų komandos krepšį. Šiandien nerastume nei vieno žmogaus, kuris nežino, kas yra krepšinis ir kaip jis yra žaidžiamas. Ir visa tai prasidėjo dar 1891 m. „Springfildo“ koledže Springfilde (Masačiusetse, JAV).

Krepšinio žaidimo kūrėjas ir pradininkas yra universiteto dėstytojas kanadietis James Naismith, pradžioje bandęs atrasti fizinę veiklą, kuri padėtų sudominti ir užimti jo studentus šaltomis ir ilgomis žiemos dienomis. Ištisus 15 metų persikų krepšys atstojo dabar mums pažįstamą krepšį, o kamuolys, kuris buvo naudojamas žaidžiant krepšinį, iš tikrųjų buvo futbolo kamuolys. Pirmosios oficialios krepšinio varžybos įvyko 1892 m., kuomet kiekvienoje komandoje buvo po 9 žaidėjus (1898 m. žaidėjų skaičius sumažėjo iki 5). O kadangi krepšinio sporto šaka neužilgo švęs savo 130 metų gimtadienį, verta įvardinti daugybę įdomių faktų apie šią visame pasaulyje pamėgtą sporto šaką.

1. NBA žaidėjo Rick Barry baudų metimų pataikymo procentas jo karjeros pabaigoje buvo 89,99. Kamuolį jis mesdavo iš apačios. Ir nepaisant jo naudotos kamuolio metimo technikos efektyvumo, beveik nei vienas kitas krepšininkas iki šiol nepasekė tokio didelio pataikymo procento.

2. Timas Dankanas užaugo Virdžinijos salose, JAV. Jis ruošėsi plaukimo varžyboms 1992 m. turėjusiose vykti Olimpinėse žaidynėse. Tačiau uraganas Hugo sunaikino salose buvusį vienintelį Olimpinio dydžio baseiną. Vienintelė išeitis buvo plaukioti vandenyne, o kadangi Dankanas bijojo ryklių, jis nusprendė pradėti žaisti krepšinį.

3. Ispanų krepšinio komanda prarado Specialiosios Olimpiados aukso medalį po to, kai buvo išsiaiškinta, jog jie suformavo komandą iš sveikų žaidėjų, kurie apsimetė turintys psichikos sutrikimų.

4. Sporto klube, esančiame viršutiniame JAV Aukščiausiojo teismo pastato aukšte, yra ir krepšinio salė, kurią amerikiečiai juokaudami vadina „aukščiausioji salė šalyje“.

5. Profesionalaus krepšinio žaidėjo Latrell Sprewell karjera pasibaigė tuomet, kai jis atsisakė 21 mln. USD vertės 3 metų trukmės kontrakto, pasiūlyto jam „Timberwolves“ NBA komandos. Tokį savo sprendimą jis motyvavo tuo, jog jam pasiūlytos kontrakto sumos nebūtų pakakę išmaitinti jo vaikams.

6. Krepšininkas Stephon Marbury sukūrė ir žaidė krepšinio bateliais, kurie buvo parduodami vos už 15 USD. Tai šis krepšininkas padarė suvokdamas, jog didžioji dalis tėvų negalėjo įstengti savo vaikams nupirkti 150 USD vertės naujausius krepšinio batelius.

7. 1977 m. „Evansvilio universiteto“ vyrų krepšinio komanda žuvo lėktuvo katastrofoje. Vienas iš komandos žaidėjų negalėjo dalyvauti rungtynėse todėl, kad jis sirgo. Jis mirė automobilio avarijoje po šio įvykio praėjus dviem savaitėms.

8. Šiaurės Korėjos krepšinyje yra gaunami 3 taškai už kamuolio dėjimą iš viršaus, 4 taškai už metimą iš trijų taškų linijos pataikant neprilietus lanko ir 8 taškai už metimą, kuris yra pataikomas per paskutines tris sekundes. Jei yra nepataikoma metant baudos metimą, komanda praranda vieną tašką.

9. Hafthor Bjornsson („Sostų karų“ serialo veikėjas vardu „Kalnas“) buvo apytiksliai 105 kg sveriantis krepšininkas, užėmęs centro poziciją. Po ketverių metų jis svėrė 180 kg ir Pasaulio galiūnų čempionate užėmė trečiąją vietą.

10. Prieš Antrąjį pasaulinį karą ne vieną dešimtmetį krepšinyje dominavo žydų krepšininkai.

11. Savo pirmojo krepšinio trenerio Charles Craig atminimui Kevinas Durantas dėvi marškinėlius, paženklintus 35 numeriu. Jo pirmasis treneris buvo nužudytas, kai jam buvo 35 m. Žmogžudystė buvo susijusi su gaujų nesutarimais, tačiau buvo nustatyta, jog nusikaltimą padarę asmenys nusitaikė ne į tą žmogų.

12. Sugriuvus Tarybų sąjungai Lietuvos krepšinio komanda negalėjo sau leisti krepšinio aprangos 1992 m. vasaros Olimpinėms žaidynėms. Tuomet juos finansavo „The Grateful Dead“.

13. Tik 0.03% vidurinės mokyklos krepšinio žaidėjų pasiekia NBA ir tik 0.003% iš jų profesionaliame lygyje žaidžia ilgiau nei 4 metus.

14. Profesionalios krepšinio komandos, kuri nežaidė nuo pat 1976 m., savininkai iš NBA kasmet vis dar gauna po keletą milijonų USD.

15. NBA krepšinio statymai yra vieni iš pačių populiariausių statymų visame pasaulyje. Krepšinio lažybos kasmet pritraukia milijonus šios sporto šakos entuziastų.

Šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir yra skelbiamas neatlygintinai.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video