Krašto vaistininkams – prestižiniai įvertinimai

 Krašto vaistininkams – prestižiniai įvertinimai

Kėdainių kraštui – dviguba garbė ir pasididžiavimas: Kėdainių senamiesčio vaistinės vadovei Ritai Vasiliauskienei Vainauskienei ir jos vyrui Lietuvos farmacijos sąjungos garbės nariui, profesoriui, habilituotam mokslų daktarui Pauliui Vainauskui įteikti prestižiniai apdovanojimai farmacijos srityje.

Vienintelė šiemet ir pirmasis Lietuvoje

Vilniaus universitete įvyko Lietuvos farmacijos sąjungos (LFS) XXXIV suvažiavimas, skirtas pirmosios profesinės farmacijos draugijos įkūrimo 200 metų jubiliejui pažymėti. Būtent šiame suvažiavime, be profesinių, visuomenės sveikatinimo, farmaekonomikos, LFS veiklos ir jos optimizavimo klausimų, buvo išrinkti LFS Garbės nariai bei iškilmingai apdovanoti farmacijai nusipelnę nariai.

Iš Gudžiūnų krašto kilusi ir 1993 m. Kėdainiuose pirmą privačią vaistinę Lietuvoje įkūrusi Kėdainių senamiesčio vaistinės vadovė R. Vasiliauskienė Vainauskienė apdovanota LFS Garbės nario „Honoris causa“ (nusipelniusio vaistininko) diplomu už nuoširdų darbą ir žinias. Kraštietė tapo vienintele visoje Lietuvoje, šiemet gavusia garbingąjį titulą.

LFS Garbės narys, profesorius, habilituotas mokslų daktaras P. Vainauskas už viso gyvenimo nuopelnus farmacijai apdovanotas LFS, įkurtos 1819 metais, medaliu „Pro Gloria Pharmaciae“. Prof. P. Vainauskas tapo pirmuoju šio medalio laureatu.

Lietuvos farmacijos sąjungos garbės nariui, profesoriui, habilituotam mokslų daktarui Pauliui Vainauskui įteiktas pirmasis Lietuvos farmacijos sąjungos medalis „Pro Gloria Pharmaciae“. / Asmeninio archyvo nuotr. Farmacijai atidavė dešimtmečius

Prof. P. Vainauskas beveik pusę amžiaus praleido ugdydamas jaunąją vaistininkų kartą. Visą gyvenimą jis Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) studentams dėstė toksikologinę chemiją, mokslo žinias ir įgūdžius gausino Maskvos, Lvovo, Charkovo, Prahos, Marburgo (Vakarų Vokietija) universitetuose, adaptavo farmacijos studijų programas pagal ES direktyvas, 25 metus vadovavo LSMU Farmacijos fakulteto katedrai ir 11 metų buvo Farmacijos fakulteto dekanu.

R. Vasiliauskienė Vainauskienė vais­tininke dirba jau 45 metus. Pašnekovė pasakoja, kad LFS skiriamus apdovanojimus gauti nėra paprasta. Kelių asmenų komisija vertina daugybę kriterijų. Nors apdovanojimai tiek R. Vasiliauskienei Vainauskienei, tiek P. Vainauskui buvo labai netikėti, tačiau laureatų širdys liko stipriai paglostytos.

„Meluočiau, jei sakyčiau, kad nesidžiaugiu. Esu labai laiminga, nes esu įvertinta. Būti įvertintai be galo svarbu ir malonu“, – atvirauja R. Vasiliauskienė Vainauskienė.

Žinoma krašto vaistininkė „Honoris causa“ diplomą atsiėmė iš ypatingo žmogaus rankų – LFS prezidento, prieš 48 metus Kauno medicinos instituto Farmacijos fakultete jai farmacinę chemiją dėsčiusio profesoriaus Eduardo Tarasevičiaus.

Jaučiasi mylima

Per kelis darbo Kėdainiuose dešimtmečius vaistininkė R. Vasiliauskienė Vainauskienė pelnė kraštiečių pasitikėjimą ir ypač profesionalios vaistininkės vardą.

Pašnekovė spėjo įsitikinti, kad neretas į vaistinę užsukęs kraštietis R. Vasiliauskiene Vainauskiene pasitiki tarsi gydytoja ir, jei tenka vizito pas gydytoją laukti kelias savaites ar net mėnesius, jis skuba patarimo ir pagalbos čia – į vieną iš dviejų mieste veikiančių pašnekovės vaistinių.

„Žmonės jaučia, pas ką eiti. Savo pareigą žmonėms visada šventai atlieku pagal kompetenciją. Daug bendrauju su gydytojais, mano giminėje jų buvo, tad turiu daug žinių, – sako žinoma kraštietė ir prisimena, kad penkeri metai institute gilinantis į farmacijos mokslą prabėgo plušant iš peties. – Mokslai buvo labai sunkūs, o dėstytojai reiklūs. Pagrindines disciplinas dėstė profesoriai. Į mokslus buvo žiūrima labai griežtai ir labai rimtai, nes ruošiamas buvo vaistininkas, o ne vaistų pardavėjas.“

Sudėtingų farmacijos mokslų pašnekovė ėmėsi iš pašaukimo. Nors buvo nelengva, tačiau nepaprastai įdomu.

„Farmacijos mokslas pažadino norą domėtis viskuo: žmogaus anatomija, fiziologija, psichika, augalais – viskuo, kas yra aplink žmogų. Vaistininkas – labai sena ir garbinga specialybė. Tiesa, dabar ji įgavusi pernelyg daug verslo prieskonių. Anuomet vaistinės savininku galėjo tapti tik vaistininkas, o šiais laikais vaistinę įkurti gali bet kas. Farmacija tapo verslu“, – apgailestauja žymi krašto vaistininkė.

Pas kolegas – reta viešnia

Kruopščiai kaupta ilgametė profesinė patirtis pašnekovei praverčia ir pačiai asmeniškai. Ji reta viešnia gydytojo kabinete. Dėl savo sveikatos klausimų moteris dažniausiai su medikais tik pasitaria ir toliau sėkmingai gydosi pati.

[quote author=“R. Vasiliauskienė Vainauskienė“]Mano patarimas žmonėms – labiau savimi rūpintis ir nelaukti, kol tai daryti paskatins gydytojas ar vaistininkas.[/quote]

Prabilusi apie visuomenės sveikatą, pašnekovė pabrėžia, jog šiandienos rykšte yra tapusios psichosomatinės ligos.

„Mano patarimas žmonėms – labiau savimi rūpintis ir nelaukti, kol tai daryti paskatins gydytojas ar vaistininkas. Taip, turime skirti dėmesio savo mitybai, bet taip pat labai svarbi ir sveika psichologinė būsena. Psichosomatiniai susirgimai dabar labai dažni. Ne veltui sakoma, kad visos ligos nuo nervų“, – žinomą tiesą patvirtina vaistininkė.

Šiuolaikinis žmogus gydosi… internete

Su klientais daug bendraujanti R. Vasiliauskienė Vainauskienė akcentuoja šiuolaikinių žmonių ydą – daugelis jų kone aklai pasikliauja virtualiojo pasaulio diagnostika ir tada skuba į vaistinę prašydami netgi receptinių vaistų. O kaipgi kitaip, juk liga jau aiški – ją nustatė visažinis gydytojas ir patarėjas bet kokiais sveikatos klausimais – internetas!

„Ateina prisiskaitę internete, nusistatę sau diagnozę ir reikalauja net receptinių vaistų, – neatsistebi R. Vasiliauskienė Vainauskienė. – Yra daug skirtingų ligų, turinčių panašius simptomus. Reikia kiekvieno žmogaus būklę įvertinti individualiai, taip pat daug kas priklauso nuo žmogaus amžiaus, ypač vaisto dozės, vaistų suderinamumo.

Noriu atkreipti dėmesį, kad jeigu yra liga, tai ji turi būti gydoma sistemiškai. Įvertinęs paciento būklę, vaistus turi paskirti gydytojas ir vaistus reikia vartoti būtent taip, kaip gydytojas nurodė.

Pavyzdžiui, prisipirkę nereceptinių vaistų nemigai gydyti, žmonės mano, kad juos reikia vartoti prieš miegą. Bet nemiga gydoma dieną, nes artėti prie miego turi jau būdamas ramus. Tad nieko keista, jog ėmus gydytis pačiam dažnai nieko neišeina“, – reziumuoja patyrusi vaistininkė ir ragina kraštiečius skirti daugiau dėmesio savo sveikatai bei gyvenimo kokybei.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video