Po Naujųjų – nauji reikalavimai, kuriais siekiama efektyviau diagnozuoti insultą

 Po Naujųjų – nauji reikalavimai, kuriais siekiama efektyviau diagnozuoti insultą

Po Naujųjų metų įsigalios nauji reikalavimai, kuriais siekiama efektyviau diagnozuoti insultą, pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Įsigaliojus naujovėms, greitosios medicinos pagalbos dispečeriai, priimdami skambutį, turės užpildyti klausimyną apie pacientą.

Dispečeris turės sužinoti, ar nėra nukarusi viena paciento veido pusė, ar jis vienodai gali pakelti, suspausti abi rankas, ar nėra sutrikusi paciento kalba, ar ji logiška.

„Jeigu bent į vieną iš šių klausimų gaunamas teigiamas atsakymas, pas pacientą greitosios medicinos pagalbos brigada turi būti siunčiama nedelsiant“, – spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

[quote author=“A. Veryga“]Pacientui ne vėliau kaip per valandą nuo atvykimo turi būti atlikta kompiuterinė tomografija.[/quote]

Jis taip pat teigė, kad pasitvirtinus pagrįstam ūminio insulto įtarimui, žmogus skubiai bus siunčiamas į artimiausią insulto gydymo centrą arba tarpinės pagalbos ligoninę.

„Greitosios medicinos pagalbos medikai turi pranešti įstaigai apie vežamą pacientą, kad įstaiga pasiruoštų ir iškart būtų pradėtas gydymas, nes laikas yra labai svarbus. Pacientui ne vėliau kaip per valandą nuo atvykimo turi būti atlikta kompiuterinė tomografija“, – sakė ministras.

Šiuo metu Lietuvoje yra šeši insulto gydymo centrai – Santaros klinikos, Kauno klinikos, Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, Klaipėdos jūrininkų ligoninė, Respublikinė Šiaulių ligoninė, Respublikinė Panevėžio ligoninė.

Taip pat penkios tarpinės pagalbos ligoninės – Alytaus apskrities S. Kudirkos, Marijampolės, Regioninė Telšių, Tauragės bei Utenos ligoninės.

Ministerija teigia, kad šioms įstaigoms, siekiant, kad insulto diagnozavimas ir gydymas būtų efektyvesnis, iš Europos Sąjungos fondų lėšų skirta daugiau nei 24,5 mln. eurų, kurie skirti reikalingai infrastruktūrai bei medicininei įrangai įsigyti.

Pasak A. Verygos, nauji reikalavimai padės tiksliau diagnozuoti insultą bei sumažinti mirtingumą.

„Labai svarbu, kad viskas būtų padaryta maksimaliai tiksliai, laiku (…) todėl nuo sausio pirmosios bus taikomi aukštesni diagnostikos reikalavimai, patvirtinti detalūs įstaigų veiksmai ir seka, kur pacientas turėtų būti vežamas, kokie tyrimai turi būti atliekami“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

„Tikimės, kad tai padės sumažinti netiksliai ar netinkamai nustatyto insulto skaičių ir padės išgelbėti daugiau pacientų gyvybių“, – pridūrė jis.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video