Pagrindinę gatvę ir tiltus gali suremontuoti ir be savivaldybės pinigų

 Pagrindinę gatvę ir tiltus gali suremontuoti ir be savivaldybės pinigų

Kėdainiams – neeilinė žinia – rajono mero Valentino Tamulio ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos (toliau – Kelių direkcija) vadovo Vitalijaus Andrejavo prasidėjusios derybos dėl valstybei priklausančių Kėdainių miesto ir rajono gatvių bei kelių tvarkymo stipriai krypsta Kėdainių naudai. Pagal pirminius V. Tamulio ir jo komandos susitarimus su Kelių direkcija, pagrindinė miesto J. Basanavičiaus gatvė ir visi trys jos tiltai bus sutvarkyti nenaudojant savivaldybės pinigų. Puikios sąlygos išsiderėtos ir dėl Gedimino gatvės apšvietimo įrengimo bei Krakių Laisvės aikštės rekonstrukcijos.

Buvo suplanuota Krakių Laisvės aikštėje įrengti brangią žiedinę sankryžą, tačiau Kelių direkcija šį projektą pristabdė, nes jai jis pasirodė esąs per brangus.Sutvarkys ir gatvę, ir tiltus

Vos pradėjusi dirbti naujoji Kėdainių valdžia kreipėsi į Kelių direkciją bandydama išjudinti jau ne vienerius metus užstrigusius projektus. Kelis kartus kėdainiškiams paraginus Kelių direkciją tvarkyti J. Basanavičiaus gatvę, kuri nuo sunkiasvorio transporto turi net provėžas asfalte, galiausiai sulaukta siūlymo iš valstybės perimti šią gatvę savivaldybės nuosavybėn. Po tokio siūlymo prasidėjo derybos.

„Mums Kelių direkcijos pasiūlymas yra priimtinas, tačiau jiems iškėlėme būtiną sąlygą – tam, kad savivaldybė galėtų perimti savo nuosavybėn J. Basanavičiaus gatvę, prieš įvykstant šiam procesui, Kelių direkcija savo lėšomis turi sutvarkyti ir ją, ir per ją einančius tris tiltus.

Pirmasis derybų etapas buvo sėkmingas – mūsų keliamos sąlygos Kelių direkcijai priimtinos. Jau turime žodinius susitarimus, kad mūsų pagrindinė gatvė su visais jos tiltais bus tvarkoma valstybės lėšomis“, – „Rinkos aikštei“ pasakojo meras V. Tamulis ir džiaugėsi, kad tiltų sutvarkymui nereikės leisti milijonų iš savivaldybės biudžeto.

Pagal pirminį susitarimą, kartu su J. Basanavičiaus gatve turėtų būti sutvarkytas tiltas per Nevėžį ties Vilainiais, tiltas per Dotnuvėlę ties miesto parko užtvanka ir tiltas per Smilgą prie J. Basanavičiaus, Tilto ir Lakštingalų gatvės sankryžos.

Nauda – triguba

Meras V. Tamulis, paklaustas, kokia nauda Kėdainiams iš to, kad savivaldybė perims pagrindinę miesto gatvę, sako: „Nauda – triguba.

Pirma – savivaldybei nereiks išleisti milijonų iš savo biudžeto trijų tiltų ir pagrindinės miesto gatvės remontui.

Antra – ne mažiau svarbu ir tai, kad šios gatvės ir tiltų sutvarkymo sulauksime jau greitu metu. Tikimės, kad Kelių direkcija savo biudžete tam numatys lėšas ir skirs jas jau kitais ar vėliausiai – dar sekančiais metais.

Tai reiškia, kad per metus ar dvejus pagrindinė Kėdainių gatvė pagaliau bus sutvarkyta.

Kitu atveju šios vis dar valstybei priklausančios gatvės remonto turėtume laukti dar labai ilgai. Kelių direkcijos numatytų remontuoti šalies gatvių sąraše ji įrašyta į eilę ir yra tik 718 vietoje.

[quote author=“V. Tamulis“]Kartais mes taip įmantriai ir sudėtingai žvelgiame į paprastas problemas, kad net stebėtina. Kai žiūrime į viską paprasčiau, bet neprasčiau, kai netaškome savivaldybei skirtų pinigų milijonus kainuojantiems tiltams ar paplūdimiams, tada ir pradeda spręstis problemos, kurios buvo nepajudinamos jau daugybę metų.[/quote]

Ir trečia – kai ši pagrindinė miesto gatvė pereis savivaldybės nuosavybėn, galėsime uždrausti sunkiasvorio transporto eismą šia gatve. Visas vilkikų srautas galės būti nukreiptas aplinkkeliais. Taip išspręsime labai opią problemą – sumažės oro tarša išmetamosiomis dujomis.

Taigi, jei mūsų derybos iki pat galo susiklostys sėkmingai, vienu šūviu būsime nušovę tris zuikius – patys neišleisime milijonų, bet gatvę ir tiltus turėsime tvarkingus per trumpą laikotarpį – jau po metų ar dviejų, bei galėsime sumažinti taršą.“

Naujasis meras V. Tamulis Kelių direkcijos vadovams pasiūlė vietoj suplanuoto itin brangaus „žiedo“, įrengti kur kas paprastesnį ir atsieisiantį gerokai pigiau.Tvarkymo išlaidos nebus didelės

Tačiau savivaldybei perėmus šią gatvę savo nuosavybėm, ant rajono gyventojų pečių guls jos tvarkymo išlaidos.

„Tai – vienas juokas palyginus su tuo, kokias investicijas į Kėdainius padarys Kelių direkcija.

Vienaip ar kitaip miesto seniūnija buvo atsakinga už šios gatvės priežiūrą, tad vasaros metu gatvės plovimo ir šlavimo rūpesčiai vis tiek gulė ant jos pečių.

Perėmus gatvę savivaldybės nuosavybėn prisidės tik tai, kad šią gatvę teks mums patiems prižiūrėti žiemos metu. Iki šiol kelininkai gatvę valydavo tik nuo sniego, tad tam skirtos mūsų išlaidos nebus itin ženklios. Be to, ši gatvė, kaip ir visos kitos, tvarkomos Kelių direkcijos lėšomis, kurios yra skiriamos savivaldybei  “, – patikino meras V. Tamulis.

Susitarė ir dėl Gedimino gatvės apšvietimo

Preliminariai susitarta ir dėl dar vienos Kėdainių problemos sprendimo.

Gedimino gatvė yra vienintelė, kuri įvažiuojant į miestą iki šiol yra neapšviesta iki pat sankryžos su A. Kanapinsko gatve. 

Su Kelių direkcija susitarta, kad šios gatvės apšvietimui ji skirs lėšų kitais arba dar ateinančiais metais, jei Kėdainių rajono savivaldybė prie šio projekto pridės 20 procentų savo lėšų. 

„Tiek Kelių direkcija, tiek mes nusimatom pinigus savo biudžete, suorganizuojam darbus ir problemos kaip nebūta. Žinoma, šiam, kaip ir kitiems sprendimams, reikės rajono tarybos pritarimo“, – sako meras.

Atvyksta šiandien

Kaip toliau seksis derėtis dėl J. Basanavičiaus gatvės ir jos tiltų sutvarkymo, Gedimino gatvės apšvietimo bei kada visi žodiniai susitarimai bus perkelti į sutarties dokumentus, gali paaiškėti jau šiandien, kai į Kėdainius atvyks Kelių direkcijos vadovai.

Jie kartu su meru V. Tamuliu apvažiuos ir apžiūrės ne tik J. Basanavičiaus gatvę bei minėtus tiltus, bet ir kitas problemines rajono kelių vietas, taip pat ir Krakių Laisvės aikštę.

„Su Kelių direkcijos vadovais susitiksime ant Nevėžio tilto ties Vilainiais. Po to vyksime prie Pelėdnagių žiedinės sankryžos, kad jie savo akimis pamatytų ir įsitikintų, kad visa įkalnė ten yra gumbuota.

Vyksime link Apytalaukio – ten, ties sodais, kelias toks, kad žmonėms eiti juo nesaugu.

[quote author=“V. Tamulis“]Mūsų tikslas – Kelių direkcijos vadovams parodyti, kokia yra reali situacija, nes sėdint kabinetuose ar iš popierių to realiai neįmanoma pamatyti.[/quote]

Žodžiu, iš anksto sudarysime detalų maršrutą, kur ir kokius objektus reikia aplankyti.

Mūsų tikslas – Kelių direkcijos vadovams parodyti, kokia yra reali situacija, nes sėdint kabinetuose ar iš popierių to realiai neįmanoma pamatyti“, – sako meras V. Tamulis. 

Kėdainių J. Basanavičiaus gatvė su visais trimis tiltais greičiausiai bus sutvarkyta nepanaudojant savivaldybės pinigų.Pajudėjo ir Krakių problemos sprendimas

Kelių direkcijos vadovų ir V. Tamulio šiandieninė turnė po Kėdainių rajoną turėtų baigtis Krakių Laisvės aikštėje.

V. Tamulis Kelių direkcijai jau pasiūlė atsisakyti ankstesniosios Kėdainių valdžios suplanuoto grandiozinio ir labai brangaus projekto, dėl kurio ir užstrigo šios aikštės sutvarkymo darbai.

Buvo suplanuota Krakių Laisvės aikštėje įrengti brangią žiedinę sankryžą, tačiau Kelių direkcija šį projektą pristabdė, nes jai jis pasirodė esąs per brangus.

Naujasis meras V. Tamulis Kelių direkcijos vadovams pasiūlė vietoj suplanuoto itin brangaus „žiedo“, įrengti kur kas paprastesnį ir atsieisiantį gerokai pigiau.

„Krakėse nėra tokio intensyvaus eismo kaip Jonavoje ar Raseiniuose, kur įrengtos ir gyventojų poreikius pilnai tenkina kur kas paprastesnės žiedinės sankryžos nei planuotoji Krakėse. Tad Kelių direkcijai jau sakiau – eikime paprastesniu keliu: subraižykime linijas, žiedą darykime paprastesnį – nereikia tų grandiozinių projektų ir baisių investicijų.

Pasiūlius gerokai supaprastinti ir atpiginti projektą, ši idėja priimta palankiai.

Antradienį nuvykę į Krakių aikštę, vietoje pristatysime Kelių direkcijos vadovams savo siūlymus, jau atvaizduotus popieriuje. Tad jei idėja jiems tiks, teks rengti naują projektą.

Viliuosi, kad begalę metų stringanti Krakių problemą pagaliau bus realiai pradėta spręsti“, – sakė V. Tamulis.

Kaip išjudino užstrigusias problemas?

Paklaustas, kaip per tokį trumpą laiką naujai valdžiai pavyko išjudinti visą praėjusią kadenciją strigusius ir niekaip neišjudintus projektus, meras V. Tamulis tik gūžteli pečiais: „Genialumas slypi paprastume, tik dažnai tai pamirštame.

Tai rodo ir Krakių pavyzdys – užsimota daryti brangiausią ir didžiausią žiedinės sankryžos projektą, tai nėra ko stebėtis, kad Kelių direkcijai jis per brangus ir lėšų iki šiol negauta.

Bet niekas juk netrukdo pasukti paprastesniu keliu – šį projektą supaprastinti. Tuomet ir lėšų jam reikia mažiau, ir problema išsprendžiama.

[quote author=“Aut. past.“]Pagal pirminį susitarimą, kartu su J. Basanavičiaus gatve turėtų būti sutvarkytas tiltas per Nevėžį ties Vilainiais, tiltas per Dotnuvėlę ties miesto parko užtvanka ir tiltas per Smilgą prie J. Basanavičiaus, Tilto ir Lakštingalų gatvės sankryžos.[/quote]

Kartais mes taip įmantriai ir sudėtingai žvelgiame į paprastas problemas, kad net stebėtina.

Kai žiūrime į viską paprasčiau, bet neprasčiau, kai netaškome savivaldybei skirtų pinigų milijonus kainuojantiems tiltams ar paplūdimiams, tada ir pradeda spręstis problemos, kurios buvo nepajudinamos jau daugybę metų.“

 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video