Bręsta nauja mokesčių bomba – kėdainiečiams gali tekti mokėti kone dvigubai

 Bręsta nauja mokesčių bomba – kėdainiečiams gali tekti mokėti kone dvigubai

Kėdainiuose, kaip ir daugelyje kitų šalies rajonų, bręsta nauja mokesčių bomba – kitais metais žmonėms reikės dar plačiau atverti pinigines mokant už komunalines atliekas. 

Atliekų deginimas mokesčio nesumažins

Panašu, kad Kėdainių rajone šio mokesčio šuolis gali būti itin ženklus ar netgi kone dvigubas. Europos Sąjungos spaudžiamai Lietuvos valdžiai net penkis kartus padidinus taršos mokestį už atliekų šalinimą sąvartyne, jau akivaizdu, kad mokestis už atliekų tvarkymą taip pat ženkliai didės ir Kėdainių rajono savivaldybei.

Greičiausiai jai nieko kito neliks, kaip tik didinti iš gyventojų surenkamus mokesčius už komunalines atliekas. 

Šių mokesčių didėjimo grėsmės nė kiek nesumažina ir tai, kad jau kitais metais perdirbimui netinkamos Kėdainiuose sukaupiamos atliekos bus deginamos Kaune pradėsiančioje veikti kogeneracinėje jėgainėje. 

Už šias paslaugas nustatytos tokios kainos, kad politikai gali net neturėti vilčių nedidinti mokesčio gyventojams. 1 tonos atliekų priėmimo į deginimo įrenginius kaina sieks net 35 eurus.

Ir vėl išloš kauniečiai?

Beje, panašu, kad šioje situacijoje ir vėl išloš tik kauniečiai. Tik šį kartą – Kėdainių ir aplinkinių rajonų gyventojų sąskaita. 

Pradėjus veikti kogeneracinei jėgainei, iš deginamų atliekų bus gaminama šiluma, tad kauniečiai galės tikėtis pigesnio šildymo. 

Valdininkai tik teisinasi

Vienintelė galimybė atpiginti mokesčius už komunalinių atliekų tvarkymą – šių atliekų rūšiavimas. Tačiau kol gyventojai piktinasi, kad ne tik rūšiuojamos ir nerūšiuojamos atliekos gan dažnai lipa per konteinerių viršų, bet ir kalnai šiukšlių sukraunami aplink juos, už tai atsakingi savivaldybės valdininkai tik dūsauja ir pirštu rodo į pačius gyventojus sakydami, kad tai jiems trūksta sąmoningumo ir noro saugoti bei tausoti savo aplinką. 

[quote author=“Aut. past.“]Mokesčių už komunalines atliekas didėjimo grėsmės nė kiek nesumažina ir tai, kad jau kitais metais perdirbimui netinkamos Kėdainiuose sukaupiamos atliekos bus deginamos Kaune pradėsiančioje veikti kogeneracinėje jėgainėje.[/quote]

Paklausus, kodėl iki šiol rajone tinkamai neveikia atliekų rūšiavimo sistema ir kas padaryta per paskutinius kelerius metus, kad ši problema būtų išspręsta, iš tų pačių valstybės tarnautojų atsakymo dar nesulaukėme. Tad jį gavę prie šios temos, analizuojančios, kodėl gali didėti mokestis už komunalinių atliekų tvarkymą, grįšime vėlesniuose „Rinkos aikštės“ numeriuose.

Kol lauksime progreso, mokėsime brangiau

O tuo tarpu belieka tik priminti, kad Kėdainiuose iki šiol vis dar tinkamai nesusitvarkoma su komunalinių atliekų tvarkymu. 

Užpernai kilo chaosas, kai mokesčių lapelius už komunalines atliekas gavo ir mirę žmonės, ir su neteisingomis sumomis, ir net su paviešintais asmens duomenimis, o šiemet kone kiekvieną mėnesį gyventojai piktinasi, kad komunalinės atliekos laiku neišvežamos ir kraunamos ne tik į konteinerius, bet ir šalia jų.

Tad, matyt, nereikėtų stebėtis ir tuo, kad veikiausiai netekęs vilties iš pavaldinių išsireikalauti progreso šioje srityje, rajono meras Valentinas Tamulis pats vaikšto aplink konteinerius ir, išsikvietęs atliekas turinčios išvežti įmonės vadovą, pirštu rodo, kas ir kaip turi būti sutvarkyta.

O kol bus sutvarkyta ir kol atliekas pradėsime rūšiuoti tinkamai, taip, kad šalinamų atliekų kiekis realiai pardėtų mažėti, jau nuo kitų metų teks stipriai papurtyti pinigines. 

Gyventojams mokestis susideda iš trijų dalių

Kodėl drastiškai kils mokestis už komunalinių atliekų tvarkymą, paklausėme Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) vadovės Ingridos Valavičienės.

– Ar tikrai mokestis už atliekų tvarkymą Kėdainių rajono gyventojams gali dvigubėti?

– Kainos gali kilti viso Kauno regiono gyventojams – tiek Kėdainių, tiek Kaišiadorių, Jonavos, Raseinių gyventojams. 

Didžiausią įtaką mokesčio už komunalinių atliekų tvarkymą kilimui turi nuo 5 iki 27,51 euro padidintas valstybinis taršos mokestis už atliekų šalinimą sąvartyne. 

Aplinkos ministerija šį mokestį kelia, nes ją verčia tai daryti Europos Komisijos rekomendacijos ir atliekų tvarkymo hierarchijos principas, kuris nurodo vengti atliekų šalinimo.

Tačiau Lietuvoje neperdirbamų pakuočių kiekis yra didelis, o ir perdirbamoms pakuotėms perdirbėjų yra mažai. 

Didelė problema ir tai, kad nepakanka atliekų deginimo pajėgumų ir yra įsivyravusi atliekų deginimo monopolija, todėl vis dar lieka daug atliekų, kurias reikia šalinti sąvartynuose.

Neperdirbamas atliekas savivaldybės turėtų deginti,  tačiau deginimo kainos yra labai aukštos, o degintojai jų sumažinti nesutinka. 

Taigi savivaldybės neturės kitos išeities kaip gyventojams didinti kainas už atliekų tvarkymą. 

Būtent dėl šių priežasčių ir didės komunalinių atliekų tvarkymo kaina. 

– Kas sudaro mokestį už komunalinių atliekų tvarkymą, kurį moka gyventojai?

– Tas mokestis, kurį savivaldybės nustato gyventojams už atliekų tvarkymą, turi tris dedamąsias: pirmoji – regioninės sistemos mokestis, tai tas mūsų vadinamas „vartų“ mokestis, tačiau jis sudaro tik nedidelę kainos dalį ir priklauso tik nuo bendro kainų kilimo šalyje – kyla tik didėjant atlyginimams ir augant infliacijai. 

Antra mokesčio dalis – atliekų surinkėjo mokestis, kuriuo mokama už tai, kad važiuoja mašinos ir surenka atliekas, bei trečia dedamoji – administravimo mokestis, kurį sudaro rinkliavos skaičiavimas, pranešimų gyventojams išsiuntinėjamas ir t.t. 

Kaip matote, mūsų regioninės sistemos mokestis, kurį mes dabar smarkiai didinam, sudaro tik vieną trečiąją to mokesčio, kurį gyventojams nustato savivaldybės. Vadinasi, tai, kad mes smarkiai padidinam tą sistemos mokestį, tai dar nereiškia, kad lygiai tiek pat didės mokestis ir gyventojams.

[quote author=“I. Valavičienė“]Atliekas vešime deginti, tačiau ne tiesiai iš konteinerių į jėgainę. Zabieliškyje vis dar veiks atliekų rūšiavimo gamykla. Ten išrūšiavę atliekas deginti į Kauną vešime tik tas, kurios negalės būti perdirbamos ar kompostuojamos.[/quote]

– Tai kiek didės KRATC vadinamasis „vartų“ mokestis Kėdainių savivaldybei?

– Regioninės sistemos atliekų tvarkymo mokestis dabar yra 41,48 euro, bet, bet kaip ir minėjau, jo  reikia nemaišyti su gyventojų rinkliava. 

Dabar šį mokestį svarstome padidinti iki maždaug 73,58 eurų. 

Lyginant su kitų regioninių centrų kaina, vis tiek esame prie pigesnių. Pavyzdžiui, Alytaus regione ši kaina siekia apie 108 eurus, Šiauliai dabar teikia 80 eurų kainą, o dalis regioninių atliekų tvarkymo centrų šio mokesčio dar neperskaičiavo. 

Akivaizdu, kad valstybiniam taršos mokesčiui už atliekų šalinimą sąvartyne pakilus nuo 5 iki 27,51 euro, rezervų jį padengti teks ieškoti visiems.

Kėdainių atliekas degins Kaune

– Bet gal situaciją gelbės tai, kad jau kitais metais Kėdainių rajone sukaupiamos atliekos bus vežamos deginti į Kauną?

– Kauno kogeneracinė jėgainė turėtų pradėti veikti vasario mėnesį, tačiau ar ji bus paleista laiku, to niekas negali pasakyti. 

Atliekas vešime deginti, tačiau ne tiesiai iš konteinerių į jėgainę. 

Zabieliškyje vis dar veiks atliekų rūšiavimo gamykla. Ten išrūšiavę atliekas deginti į Kauną vešime tik tas, kurios negalės būti perdirbamos ar kompostuojamos. 

– Kauno kogeneracinė jėgainė degindama atliekas gamins šilumą ir ją realiai galės pardavinėti tik Kauno miestui. Vadinasi, tokiu būdu šiluma Kauno miestui galėtų būti atpiginta. Tai Kauno gyventojai iš principo geriau gyvens Kėdainių ir kitų aplinkinių gyventojų sąskaita? 

– Ir taip, ir ne. 

Nepamirškime, kad Kaunui liks atliekų deginimo dūmai. Taip, jie bus išvalyti, tačiau tas nepatogumas ir nenoras gyventi šalia atliekų deginimo gamyklos teks Kauno miestui ir Kauno rajonui. Tai yra ir pliusas, ir minusas. 

Ir į šią jėgainę deginti atliekas veš ne tik Kėdainiai, bet ir kiti rajonai: Alytus, Marijampolė, o jiems prisidės dar ir atliekų vežimo kaštai, nes jiems Kaunas toliau nei Kėdainiams.  

[quote author=“I. Valavičienė“]Atliekas vešime deginti, tačiau ne tiesiai iš konteinerių į jėgainę. Zabieliškyje vis dar veiks atliekų rūšiavimo gamykla. Ten išrūšiavę atliekas deginti į Kauną vešime tik tas, kurios negalės būti perdirbamos ar kompostuojamos.[/quote]

Rūšiavimas tiesiogiai veikia atliekų sutvarkymo galutinę kainą

– Vadinasi, kol kas vienintelis realus būdas gyventojams atpiginti atliekų tvarkymą yra ne kas kita kaip atliekų rūšiavimas? Kuo žmonės labiau išrūšiuoja atliekas, tuo pigesnis yra jų tvarkymas?

– Taip. Ir rūšiuojamos antrinės žaliavos tuomet būna geresnės kokybės, jas labiau perka atliekų perdirbėjai ir mažiau patiria išlaidų paruošiant perdirbimui. 

Tuo pačiu mažiau atliekų šalinama ir mažiau atliekų nukreipiama deginimui. 

Bet kitas dalykas – kol gamintojai ir importuotojai persiorientuos ir nepradės gaminti tik perdirbamų pakuočių, visą laiką turėsime deginimą arba šalinimą. 

Dabar rinkoje yra begalės pakuočių, kurios yra neperdirbamos ir kurių vienintelis sutvarkymo būdas yra deginimas. O jeigu deginimui tokios pakuotės nepriimamos dėl to, kad neužtenka deginimo gamyklų pajėgumų, tuomet jos yra šalinamos. 

Kėdainiečių pažangą įvardinti sunku

– Ar Kėdainių rajono gyventojai jau išmoko rūšiuoti atliekas? Ar pastebite progresą šioje srityje?

– Kalbėti apie tai, kaip kėdainiečiams sekasi rūšiuoti atliekas, mes dar negalime, nes tik dabar Kėdainių savivaldybė mums perdavė pakuočių atliekų tvarkymo sistemos administravimą, tačiau kol kas dar nepaskelbtas naujas konkursas atliekų surinkėjui, tai mes dar nepilnai prie šitos sistemos prisijungėm, dėl to negaliu pasakyt, kiek Kėdainiai pagerino rūšiavimą. 

Žiūrint viso Kauno regiono mastu, galima sakyti, kad rūšiavimas gerėja. 

Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse matome didėjančius atliekų kiekius, o tai reiškia, kad gyventojai jų nemeta į bendrus konteinerius, o stengiasi rūšiuoti ir atsakingiau žiūri į šią savo pareigą. 

Paliktą skolą dengia kiekvieną mėnesį

– O kaip sekasi Kėdainių rajono savivaldybei mokėti skolą KRAC‘ui, kai nueinanti valdžia paliko rajonui daugiau kaip pusės milijono eurų įsiskolinimą už atliekų tvarkymą?

– Su rugsėjo mėnesio sąskaita Kėdainių rajono savivaldybė KRAC‘ui skolinga daugiau kaip 600 tūkst. eurų, tačiau rugsėjo mėnesio sąskaitos nepriskiriamos prie skolos. 

Savivaldybė KRAC‘ui dengia įsiskolinimą dalimis. Dėl to nuolat bendraujame su savivaldybės atstovais. Mokama mums kiekvieną mėnesį dengiant tam tikrą įsiskolinimo dalį. 

– Ačiū už pokalbį.

Tokia yra šiandieninė situacija komunalinių atliekų tvarkymo srityje, o kituose „Rinkos aikštės“ numeriuose analizuosime, kas padaryta Kėdainių rajono savivaldybėje, kad atliekų rūšiavimo problema būtų išspręsta, ir pateiksime rajono politikų požiūrį į mokesčio už komunalines atliekas didinimą. 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video