Kraštiečiai laikė Konstitucijos egzaminą (GALERIJA)

 Kraštiečiai laikė Konstitucijos egzaminą (GALERIJA)

Ketvirtadienį kėdainiečiai prisijungė prie jau tryliktus metus Teisingumo ministerijos organizuojamos visuotinės teisinių žinių įvertinimo akcijos – Konstitucijos egzamino.

Laikyti Konstitucijos egzaminą šiemet Kėdainių rajono savivaldybėje pasiryžo daugiau nei 10 kraštiečių. Du iš jų ėmėsi sudėtingesnio, teisinį išsilavinimą turintiems žmonėms skirto Konstitucijos egzamino. Net apie 800 rajono mokinių Konstitucijos egzaminą laikė savo mokyklose.

Po pietų gauti Konstitucijos egzamino rezultatai rodo, jog jis buvo sėkmingas net keturioms kėdainietėms. Virgilija Čekavičienė, Onutė Šulcienė, Modesta Račkauskaitė ir Vida Jablonskienė pateko į 2-ąjį Konstitucijos egzamino etapą.

Skirtas visiems

[quote author=“Rūta Švedinė“]Konstitucijos egzaminas pirmiausia skirtas pilietiškumo, bendruomeniškumo skatinimui, ugdymui. Tie žmonės, kurie čia ateina, yra tarsi gyvas pavyzdys savo artimiesiems, kad negalima likti abejingiems savo kraštui bei jo įstatymams.[/quote]

„Džiugu, kad šiemet Konstitucijos egzaminas sudomino gerokai daugiau kėdainiečių nei praėjusiais metais. Pernai šiame egzamine savo jėgas išbandyti panoro vos 8 kraštiečiai, šiemet jo užduotis sprendė jau 12 žmonių. 

Kasmet Konstitucijos egzamine sulaukiame tiek šioje akcijoje kone kasmet dalyvaujančių žmonių, tiek naujokų, jį laikyti pasiryžusių pirmąjį kartą.

Būtų puiku jei kasmet Konstitucijos egzamino laikyti ateitų vis daugiau žmonių. Pastebiu, kad dažnas paprasčiausiai bijo laikyti šį egzaminą, nes jaučiasi neišmanantis Konstitucijos. Tačiau Konstitucijos nuostatos, būdamos pagrindiniu šalies įstatymų, kone kasdien mus lydi gyvenimo situacijose, tad ir specialiai nesimokius, tikrai galima laikyti Konstitucijos egzaminą, tereikia drąsos.

Konstitucijos egzaminas pirmiausia skirtas pilietiškumo, bendruomeniškumo skatinimui, ugdymui. Tie žmonės, kurie čia ateina, yra tarsi gyvas pavyzdys savo artimiesiems, kad negalima likti abejingiems savo kraštui bei jo įstatymams“, – įsitikinusi Kėdainių rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Švedinė.

Šiemet Konstitucijos egzaminas sudomino gerokai daugiau kėdainiečių nei praėjusiais metais. Pernai šiame egzamine savo jėgas išbandyti panoro vos 8 kraštiečiai, šiemet jo užduotis sprendė jau 12 žmonių./ Algimanto Barzdžiaus nuotr. Senbuviai ir naujokai 

Šių metų Konstitucijos egzaminą tradiciškai laikė ir šios akcijos senbuvė Onutė Šulcienė. Moteris šiame egzamine dalyvauja nuo jo pradžios. Kone kasmet ji patenka į antrąjį egzamino turą, yra buvusi ir Konstitucijos egzamino laureate. 

„Šiemet Konstitucijos egzamine dalyvauju jau 13-ąjį kartą. Net nebuvo minties, kad galėčiau neiti, nelaikyti egzamino. Tai jau tapo mano tradicija, jo laukiu, smalsu dar kartą pasitikrinti žinias, pažiūrėti, kokie bus klausimai, kaip man seksis.  Manau, kad labai svarbu žinoti pagrindinį šalies įstatymą – Konstituciją, todėl reikia būtinai jį paskaityti, pasimokyti, sekti naujoves. Juk įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės.“ 

Konstitucijos egzaminą tą pačią dieną laikė ir krašto mokiniai. Jie užduotis sprendė savo mokyklose. Paprastai šį egzaminą rajono mokyklose kasmet laiko apie 800 mokinių.

[quote author=“Paulius Aukštikalnis“]Konstitucija – mūsų valstybės pamatai ir iš ko jie sudaryti, yra svarbu išmanyti kiekvienam piliečiui, kad galėtume kurtis ir sėkmingai statyti savo valstybės namo sienas aukštyn.[/quote]

Vienas iš Konstitucijos egzamino naujokų – mero pavaduotojas Paulius Aukštikalnis. Politikas prisipažįsta, kad egzaminą laikyti paskatino noras išbandyti savo jėgas bei pasitikrinti žinias.

„Dirbu tokioje įstaigoje, kur svarbu išmanyti šalies įstatymus, todėl pasiryžau laikyti Konstitucijos egzaminą. Labai smalsu pasitikrinti savo žinias, galbūt pamatyti spragas, sužinoti, kurios Konstitucijos dalies žinias dar reikėtų pastiprinti. Konstitucijos egzaminui specialiai nesiruošiau, su šiuo įstatymu esu susipažinęs, nagrinėjausi jį, tad manau, kad dalyvavimas egzamine bus labiau savęs išbandymas nei noras kažką įrodyti. 

Konstitucija – mūsų valstybės pamatai ir iš ko jie sudaryti, yra svarbu išmanyti kiekvienam piliečiui, kad galėtume kurtis ir sėkmingai statyti savo valstybės namo sienas aukštyn“, – tvirtina P. Aukštikalnis.

[#gallery=2146#]

Skirtas Baltijos keliui

Šįkart Konstitucijos egzamine dalis užduočių buvo susijusios su šiemet minimu Baltijos kelio trisdešimtmečiu – egzamino užduotyse daugiau dėmesio buvo skirta svarbiausiam demokratijos simboliui – nepriklausomiems rinkimams. 

Konstitucijos egzamino konkursą globoja Jo Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda. 

Geriausias Konstitucijos žinias pademonstravę pirmojo etapo dalyviai dėl nugalėtojo vardo rungsis antrajame etape, vyksiančiame spalio 17 dieną.

Spalio 3 d. Konstitucijos egzaminą laikyti galima buvo ir internetu – portale „Delfi“. 

Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų ir gimnazijų mokiniai „Konstitucijos pamokoje“ rungsis keturiose amžiaus grupėse. Mažiausieji – 1–4 klasių – egzamino dalyviai pilietiškumo mokysis atlikdami kūrybinę užduotį tema „Mano namai – Laisva Lietuva!“

Pirmajame etape bus pateikta 30 uždarų klausimų, antrajame – 19 uždarų ir vienas atviras klausimas. Į antrąjį etapą pateks tie, kurie teisingai atsakys į mažiausiai 25 klausimus.

Nugalėtojai spalio 28 d. bus pakviesti į iškilmingus Konstitucijos egzamino apdovanojimus, kurie vyks Lietuvos Respublikos Prezidentūroje. 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video