Praneša, kokie nemokami tyrimai Kėdainiuose bus atliekami spalį

 Praneša, kokie nemokami tyrimai Kėdainiuose bus atliekami spalį

Kiekvieną spalio mėnesio pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį, t. y. spalio 2, 4, 7, 9, 11, 14, 16, 18, 21, 23, 25, 28, 30 dienomis, nuo 9 iki 11 val. sveikatos kabinete Nr. 45 (Budrio g. 5, II aukšte) nemokamai ir be išankstinės registracijos:

• tiriamas bendrojo cholesterolio, trigliceridų ir gliukozės kiekis kapiliariniame kraujyje (rezultatai tikslesni, kai tyrimai atliekami nevalgius);

• skaičiuojamas kūno masės indeksas (KMI);

• matuojamas arterinis kraujo spaudimas (AKS);

• matuojama liemens ir klubų apimtis bei skaičiuojamas jų santykis;

• platinama informacinė mokomoji medžiaga sveikatos stiprinimo, ligų rizikos faktorių nustatymo, kontrolės ir kitomis aktualiomis temomis.

Profilaktinis sveikatos patikrinimas ir pagrindinių širdies kraujagyslių ligų rizikos faktorių nustatymas yra vienas iš būdų, padedančių užtikrinti puikią savijautą ir identifikuoti dar neprogresavusius sveikatos pakitimus. Juk daugelis simptomų ir pokyčių, kurie vyksta žmogaus organizme yra nejaučiami, todėl dažnai pastebimi tik profilaktinių sveikatos patikrinimų metu.

Lietuvos širdies asociacijos pateiktoje informacinėje medžiagoje teigiama, kad iš viso žinoma per 200 rizikos veiksnių. Kai kuriuos galima valdyti (rūkymą, padidėjusį kraujospūdį, padidėjusį riebalų kiekį kraujyje, cukrinį diabetą, sutrikusią gliukozės apykaitą, gausią riebalų ir cholesterolio mitybą, nutukimą, mažą fizinį aktyvumą, stresą, padidėjusį kraujo krešumą). Tačiau kai kurių rizikos veiksnių valdyti ir pakeisti negalime, t. y. amžiaus (vyrams per 45 m., moterims – per 55 m.), vyriškos lyties, paveldimumo, nustatytos aterosklerozinės kilmės kraujagyslių ligos (širdies, galvos smegenų, kojų kraujagyslių ir kt.).

Tyrimais įrodyta, kad kuo daugiau rizikos veiksnių, tuo didesnė tikimybė susirgti, todėl VšĮ Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro sveikatos kabineto darbuotojai įgyvendina Kėdainių rajono savivaldybė remiamą tęstinę programą „Padėk savo širdžiai“. Programos tikslas – informuoti gyventojus apie širdies kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto atsiradimo priežastis bei rizikos faktorius, įvertinti rizikos faktorius profilaktinių patikrinimų metu, nurodyti svarbiausius sveikatos stiprinimo kelius ir būdus, leidžiant metodinę literatūrą, organizuojant renginius. Paslauga skirta asmenims, nepatenkantiems į valstybės finansuojamos širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupę: vyrai iki 40 m. ir nuo 55 m. amžiaus, moterys iki 50 m. ir nuo 65 m.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video