Panašu, kad daugiabučiuose suskystintų dujų balionų teks atsisakyti

 Panašu, kad daugiabučiuose suskystintų dujų balionų teks atsisakyti

Ne tik kaimuose, bet, pasirodo, ir pačiame Kėdainių mieste yra daugiabučių, kuriuose nėra atvesta gamtinių dujų, o žmonės maistą gamina naudodami suskystintų dujų balionus. Energetikos ministerijos atstovams prabilus apie tai, kad netolimoje ateityje daugiabučiuose tokių pavojingų suskystintų dujų balionų turėtų nebelikti, nedžiūgauja tie, kurie vis dar jais naudojasi. Jų įsitikinimu, kitos alternatyvos maisto ruošimui yra kur kas brangesnės.

Su balionais – net ir pačiame miesto centre

Energetikos ministro įsakymu šiais metais bus aiškinamasi, kiek gyventojų, gyvenančių daugiabučiuose, naudojasi suskystintomis dujomis, tačiau kokios jiems bus siūlomos alternatyvos, kol kas dar nėra aišku.

Štai kėdainietės senjorės Genutė ir Loreta jau daugiau negu pusę amžiaus gyvena daugiabutyje, kuriame nėra dujotiekio, nors šis namas ir yra pačiame Kėdainių miesto centre – šalia Ramybės skvero. Maisto ruošimui jos abi naudoja suskystintų naftos dujų balionus. Toks energijos šaltinis senjorėms kainuoja išties nedaug, vos 20 eurų per dešimt mėnesių.

Viskas atrodytų gan įprasta, jei toks reiškinys vyktų už miesto ribų ar mažame kaimelyje, tačiau, kaip jau minėta, daugiabutis namas, kuriame gyvena minėtos senjorės, stūkso pačiame Kėdainių miesto centre…

[quote author=“Aut. past.“]Gyventojai nuogąstauja, kad numatomi pakeitimai ir planuojamas draudimas daugiabučiuose namuose eksploatuoti dujų balionus gali joms smarkiai „kirsti“ per kišenes ir kainuoti nemažai pinigų.[/quote]

Nuogąstauja dėl kainos

Moterys nuogąstauja, kad numatomi pakeitimai ir planuojamas draudimas daugiabučiuose namuose eksploatuoti dujų balionus gali joms smarkiai „kirsti“ per kišenes ir kainuoti nemažai pinigų.

Nors Genutė ir Loreta norėtų, kad dujotiekis būtų įvestas į jų namo kiekvieną butą, tačiau tikina manančios, kad tokie pakeitimai užims nemažai laiko ir tokių pertvarkymų savo butuose jos paprasčiausiai gali ir nebesulaukti. Tačiau ką reikės daryti ir kaip reikės išgyventi, jei jau artimiausiu laiku vis tik bus uždrausta daugia­bučiuose naudoti dujų balionus? Kas nutiks, jei visgi bus numatyta naudoti elektros energiją maisto gamybai, o ne dujas? Iš kur tam šios pensininkės bei kiti garbaus amžiaus žmonės ims pinigų?

Pokyčiai – per artimiausius kelerius metus

ESO atstovas spaudai Artūras Ketleris teigia, kad numatomi pokyčiai dėl draudimo daugiabučiuose eksploatuoti suskystintų dujų balionus, turėtų prasidėti jau kitais metais: „Pagal Lietuvos Respublikos energetikos ministro patvirtintą Suskystintų naftos dujų balionų, naudojamų daugiabučiuose namuose, pakeitimo 2019–2022 metais veiksmų planą numatyta, kad nuo 2020 metų vasario 1-osios iki 2020 metų kovo 31-osios turės būti priimti konkretūs sprendimai dėl kiekvieno daugiabučio namo, kuriame maistui ruošti naudojami nesaugūs suskystintų naftos dujų balionai.

Atsižvelgiant į tai, savivaldybės perduos „Energijos skirstymo operatoriui“ informaciją apie tai, kuriuose daugiabučiuose naudojami nesaugūs balionai. Tuomet bus išnagrinėtas kiekvienas atvejis ir pasiūlytas pats optimaliausias ir geriausias sprendimas: ar daugiabutis bus prijungtas prie dujų skirstymo tinklo, ar bus rekomenduota didinti elektros galią, kad maistą būtų galima ruošti elektrinėmis kaitlentėmis ir viryklėmis.“

Turi nusipirkti papildomos galios

Tačiau jau dabar aišku, kad norintiems vietoj suskystintų dujų balionų butuose naudoti elektrines kaitlentes ar orkaites, rekomenduojama, kad elektros įvado galia į būstą siektų 5–7 (kW) kilovatus.

Jei nereikia papildomų darbų elektros skirstymo tinkle, 1 kW galios didinimas pirmos grupės vartotojams, tarp kurių patenka dauguma buitinių klientų, kainuoja 5,05 euro.

A. Ketleris taip pat tikina, kad klientui ESO visada suteikia visą informaciją apie paslaugas, tarp jų ir tai, kiek paslaugos gali kainuoti, taigi kiekvienas klientas žinos, kiek jam kainuos galios didinimas, ir galės apsispręsti, ar paslaugą užsisakyti. Už galios padidinimą mokamas vienkartinis mokestis. Vėliau klientas moka įprastai, t. y. už suvartotą elektros energijos kiekį.

Turės suskaičiuoti, kiek yra butų, naudojančių pavojingus dujų balionus

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 20 tūkst. butų, kuriuose maisto gaminimui naudojamasi suskystintų dujų balionais. Kiek tokių butų yra Kėdainiuose, savivaldybei teks suskaičiuoti jau artimiausiu metu – iki rugsėjo 30-osios.

Savivaldybės specialistams teks identifikuoti visus butus, kurie yra aukštesniuose negu dviejų aukštų daugiabučiuose ir kuriuose maisto gaminimui yra naudojami suskystintų naftos dujų balionai. Pagal gautus rezultatus bus sprendžiama, kokių veiksmų bus imtasi ir kokia alternatyva bus siūloma suskystintų naftos dujų balionų naudotojams.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video