KMI profilaktiniai tyrimai: vaikų tarpe antsvoris didėja kasmet

 KMI profilaktiniai tyrimai: vaikų tarpe antsvoris didėja kasmet

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų tėvai iki rugsėjo vidurio turės pasirūpinti vaiko sveikatos pažymėjimu ugdymo įstaigoms. Visos gydymo įstaigos vaiko sveikatos pažymėjimą turi tvarkyti elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad tiek profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą atliekantis šeimos gydytojas, tiek gydytojas odontologas duomenis apie vaiko sveikatos būklę turi įvesti į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą. Šių profilaktinių vaikų sveikatos tikrinimo tikslas yra išaiškinti, ar nėra vaiko sveikatos rizikos sveikatai veiksnių, ar vaiko raida ir branda atitinka jo amžiaus ir lyties normatyvus, taip pat ar vaikas gali lankyti švietimo įstaigą. Todėl vasara yra puikus metas sveikatos patikrai, kad atėjus rudeniui nereikėtų jaudintis dėl ilgų eilių gydymo įstaigose.

Vienas iš įvertinamų vaiko sveikatos būklės rodiklių yra kūno masės indeksas (KMI). Kūno masės indeksas – tai patikimas kūno riebalų masės indikatorius daugeliui vaikų, paauglių bei suaugusiųjų. KMI nenurodo konkrečios kūno riebalų masės procentinės dalies organizme, tačiau pagal specialiai apskaičiuotą KMI indeksą gali padėti nustatyti, žmogaus kūno svoris per mažas, normalus ar per didelis. Vaikams ir paaugliams KMI svyruoja priklausomai nuo amžiaus ir lyties.

[quote author=“Aut. past.“]Kasmet didėja antsvoris ir nutukimas vaikų tarpe ne tik Europoje, bet ir Lietuvoje. Todėl reiktų nepamiršti, kad per didelis svoris yra papildomi rizikos veiksniai, grasinantys padidinti asmens sergamumą bei mirtingumą per visą jo gyvenimo ciklą.[/quote]

Iš vaiko sveikatos pažymėjimo duomenų, sukauptų Vaiko sveikatos stebėsenos informacinėje sistemoje, 2018-2019 mokslų metais Lietuvoje per mažą kūno svorį turėjo 12 proc. vaikų, normalų – 66,4 proc., antsvorio – 15,4 proc., o nutukusių vaikų dalis sudarė 6,2 proc. Lietuvoje 7-17 m. amžiaus mergaičių normalų kūno svorį turėjo 66,3 proc., o berniukų – 66,6 proc. Pastebima, kad dažniau mergaitės turi per mažą kūno svorį (13,1 proc.), nei berniukai (10,9 proc.). Tarp berniukų dažniausiai būna turinčių antsvorį ir nutukimą (atitinkamai 15,6 proc. ir 7 proc.).

Kėdainių rajone normalų kūno svorį turėjo 67,2 proc. vaikų 7-17 m. amžiaus, per mažą 10,4 proc., antsvorį – 15,7 proc., o nutukimą turinčių buvo 6,7 proc. vaikų. Lyginant su praeitais metais pastebima, kad Kėdainių rajone antsvorį turinčių mokinių tarpe procentas nežymiai padidėjo 0,7 proc., nutukimą turinčių – padidėjo 0,4 proc. Kėdainių rajone mergaičių turinčių per mažą svorį procentas buvo mažesnis nei Lietuvos vidurkio. Šis rodiklis lyginant su praeitais metais sumažėjo apie 1 proc.

Kasmet didėja antsvoris ir nutukimas vaikų tarpe ne tik Europoje, bet ir Lietuvoje. Todėl reiktų nepamiršti, kad per didelis svoris yra papildomi rizikos veiksniai, grasinantys padidinti asmens sergamumą bei mirtingumą per visą jo gyvenimo ciklą. Vaikų nutukimas sietinas su širdies ir kraujagyslių ligomis, 2 tipo cukriniu diabetu, taip pat daro reikšmingą neigiamą įtaką bendrai vaiko ar paauglio psichologinei būsenai, kuri apima: depresiją, patyčias dėl didelio svorio. Taigi šeima ir namai vaikui yra pati svarbiausia vieta, kur galima suformuoti deramai sveikos ir teisingos gyvensenos įpročius.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video