Kėdainiuose prasidėjo Joninių šventės renginiai (GALERIJA)

 Kėdainiuose prasidėjo Joninių šventės renginiai (GALERIJA)

Visai netrukus, vėlyvą penktadienio vakarą, Kėdainių rajone liepsnos pirmieji Joninių, arba Rasų šventės laužai, o kraštiečiai leisis į neišsenkančią laimę simbolizuojančio paparčio žiedo paieškas.

Nors ilgasis Joninių savaitgalis nepaliaus tautiečių lepinti gerais orais, dalis kraštiečių neišvyko į pajūrį ar sodybas, bet apsisprendė likti namuose ir laiką leisti savajame krašte vyksiančiuose renginiuose.

Veiklų įvairovė festivalyje

Šiandien prasidėjo antrus metus iš eilės Kėdainiuose rengiamas, tradicijas ir dabartį jungiantis lietuvių kultūros festivalis „PapArtIs“.

Festivalio mintis – gilesnė nei vien augalo su mistiškuoju žiedu pavadinimas. Jo idėja ir turinys yra šie: „Pap“ – paprastas, bet neprastas, Art – menas, Is – įvietinimas, t.y. – per Jonines vykstantis čia, Kėdainiuose.

Pirmąją trijų dienų trukmės festivalio dieną vyko šventė „Rasa Sidabro Kupolinė“, kurios metu Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčioje vyko kultūros centro kamerinio choro „Ave Musica“ koncertas.

Vėliau veiksmas persikėlė į Didžiosios Rinkos aikštę. Joje programą „Rylininko melodijos ir istorijos“ pristatė iš uostamiesčio atvykęs ir kėdainiečiams veikiausiai pirmąjį kartą pristatęs neregėtą instrumentą – rylą, kurios muziką lydėjo šokio spektaklis kėdainiečių šeimoms.

Šventė ir rajone

Joninių šventė „Paparčio žiedas“ penktadienį subūrė ir Pelėdnagių gyventojus. Pelėdnagių seniūnijos, kultūros centro ir bendruomenės organizuotame renginyje ne vien buvo sveikinami Jonai ir Janinos, bet ir nuskambėjo keturių kolektyvų dainos.

Tęsis visą savaitgalį

Rytoj savo bendruomenėse Rasų šventę rengs ir kiti Kėdainių rajono miesteliai bei kaimai, tačiau didžiausią įvairovę pasiūlys lietuvių kultūros festivalis „PapArtIs“ su  antrosios dienos renginiais.

Didžiosios Rinkos aikštėje 15 valandą prasidės liaudiškos muzikos kapelų koncertas „Čiulba lakštingalėlė ant Švento Jono“.

Kėdainių rajono ūkininkas Petras Vaitelis miestiečius kvies bendriems pietums po atviru dangumi ir vaišins paties vietoje ruošta avienos sriuba.

Po sočių pietų mankštintis kvies neeilinės edukacijos – medinių arklių lenktynės, kurpaitės metimo varžybos.

Vakarop, 19 valandą, įvyks Vilniaus miškų urėdijos folkloro ansamblio „Nalšia“ koncertas.

Jauki Joninių pabaiga – sekmadienio vakarą

Veiksmas Didžiosios Rinkos aikštėje tęsis ir sekmadienį. Nuo 15 valandos joje šurmuliuos prekybinė mugė, vyks atrakcijos vaikams, o jas keis koncertinė programa. Ant scenos lips liaudiškos muzikos grupės „Mingūnai“„SoTrioPiano“ bei Saulius Petreikis su grupe.

Senieji lietuvių papročiai sekmadienio vakarą jaukiai vaikinuos antrąjį kultūros festivalį „PapArtIs“.

Kraštiečiai stebės kupolės iškėlimą, vainikų plukdymą, ugnies fejeriją.

[#gallery=1983#]

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video