Savivaldybei paliko pusės milijono skolą!

 Savivaldybei paliko pusės milijono skolą!

Skolos už atliekų tvarkymą nebuvo išieškomos net kelerius metus

Nuėjusioji valdžia Kėdainių rajoną nemenkai praskolino – ji paliko net pusės milijono eurų skolą už atliekų surinkimą ir tvarkymą.

Prieš porą metų savivaldybė nesugebėjo sėkmingai perimti iš seniūnijų mokesčio už atliekų surinkimą ir tvarkymą administravimo ir pradėjusi atlikti šią funkciją, sukėlė visišką chaosą.  Rajono gyventojai tuomet buvo šokiruoti, kad siuntinėdama mokesčių sąskaitas, savivaldybė paviešino daugelio žmonių asmens duomenis.

Lyg to būtų maža, mokesčių sąskaitos tuomet buvo siunčiamos ir mirusiems žmonėms, ir klaidingais adresais, ir su priskaičiuotomis skolomis neskolingiems gyventojams.

Kilus tokiam chaosui, tuometiniai rajono vadovai neprisiėmė jokios atsakomybės. Tik tiesinosi, kad tai ne jų, o neva įmonių, teikiančių savivaldybei šias paslaugas, kaltė.

Skolų neieškojo

O kol jie aiškinosi kieno tai kaltė, pasirodo, dvejus metus net nebuvo bandoma išieškoti skolų iš tų mokesčių mokėtojų, kurie iš ties skolingi.

[quote author=“Aut. past“]Dėl nuolat augančios skolos, KRATC‘o atstovai ne kartą per pastaruosius dvejus metus kreipėsi į savivaldybę, tačiau jų pastangos atgauti pinigus už suteiktas paslaugas, buvo bevaisės.[/quote]

Be to, net ir tuomet, kai Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC), kuriam savivaldybė ir yra prasiskolinusi, pakėlė savivaldybėms mokestį už atliekų tvarkymą, mūsų rajono anuometiniai vadovai nepuolė rajono tarybos narių įtikinėti, kad skubiai reikia koreguoti mokesčius gyventojams.

Matyt, bežaisdami savo politinius žaidimus ir vaidindami prieš rinkėjus geručius, Kėdainių rajono skolą KRATC‘ui vos per kelis mėnesius jie padidino dar daugiau kaip 115 tūkst. eurų.

Už atliekų tvarkymą Kėdainių rajonas skolingas apie 500 tūkst. eurų. „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.Sprendimą užvilkino

Padidinti savivaldybėms mokestį už atliekų tvarkymą, KRATC‘as nusprendė dar 2017 m. lapkričio 27 dieną. Pagal šį sprendimą didesnis mokestis turėjo būti pradėtas taikyti nuo 2018 m. kovo 1 dienos.

Regis, 3 mėnesių laiko tarpas savivaldybėms turėjo būti pakankamas, kad šios peržiūrėtų savo patvirtintus mokesčių tarifus rinkliavos mokėtojams ir priimtų sprendimus, kiek šiuos padidinti, kad būtų galima normaliai atsiskaityti su KRATC‘u už teikiamas paslaugas.

Dauguma savivaldybių, kurios, kaip ir Kėdainiai yra KRATC‘o dalininkės, taip ir padarė, o štai tuometinė Kėdainių valdžia, panašu, kad užsižaidusi politiką, sprendimą užvilkino.

„Gavę KRATC‘o sprendimą dėl mokesčio padidinimo, iš karto, dar gruodžio mėnesį kreipėmės į rajono tarybą, prašydami patvirtinti sprendimą dėl mokesčio perskaičiavimo rinkliavos mokėtojams. Tačiau kilus diskusijoms, ar už atliekų surinkimą ir tvarkymą siūlomos nustatyti kainos ne per didelės, ar nereikėtų jų mažinti, šio sprendimo priėmimas buvo atidėtas“, – „Rinkos aikštei“ sakė už atliekų surinkimo ir tvarkymo administravimą atsakingas savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėjas Egidijus Grigaitis.

Argumentai neįtikino

Mokesčius už atliekų tvarkymą tuomet buvo siūloma didinti neženkliai.

E. Grigaitis rajono tarybos narius įtikinėjo, kad net ir po kelis eurus padidinus šiuos mokesčius, Kėdainių rajono gyventojai mokėtų gerokai mažiau nei kitų rajonų. Tuomet jis net nurodė, kad štai pakruojiškiai už atliekų tvarkymą moka po 31 eurą, jonaviškiai – daugiau kaip 33, panevėžiečiai – daugiau kaip 36, klaipėdiečiai – nuo 34 iki 41 euro.

[quote author=“Aut. past.“]Absurdiškiausia tai, kad nė vienas iš tuometinių rajono vadovų net neperspėjo rajono tarybos narių, kad laiku nepriėmus sprendimo dėl kainų pakėlimo, savivaldybė augins skolą KRATC‘ui, nes pati jam jau nuo 2018 m. kovo 1 dienos turės mokėti pagal naujus tarifus.[/quote]

Tačiau jokie argumentai nesuveikė. Rajono taryboje kilus diskusijoms, šio klausimo svarstymas buvo atidėtas.

Absurdiškiausia tai, kad nė vienas iš tuometinių rajono vadovų net neperspėjo rajono tarybos narių, kad laiku nepriėmus sprendimo dėl kainų pakėlimo, savivaldybė augins skolą KRATC‘ui, nes pati jam jau nuo 2018 m. kovo 1 dienos turės mokėti pagal naujus tarifus.

Arūnas Kacevičius sako, kad nepaisant ankstesnės valdžios netinkamų sprendimų, jos sukauptas skolas vis tiek teks sumokėti. „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr. Priėmė antrą kartą

Viename tarybos posėdyje parodę „rūpestį“ gyventojais, kitame tie patys politikai pagaliau priėmė reikalingą sprendimą ir patvirtino naujas atliekų surinkimo ir tvarkymo kainas: miesto gyventojams vietoj 17 eurų – 21 euro rinkliavos mokestį, o kaimo gyventojams vietoj 11 eurų – 12 eurų rinkliavos mokestį. Patvirtinti ir mokesčiai juridiniams asmenims.

Tačiau problema ta, kad naujas kainas patvirtinus vasario mėnesį, jos įsigaliojo tik nuo 2018 m. birželio 1 dienos, o pačiai savivaldybei atliekų tvarkymas KRATC‘e pabrango jau nuo kovo 1 dienos.

Vos per kelis mėnesius dėl tokio kainų skirtumo savivaldybei susikaupė daugiau kaip 115 tūkst. eurų skola.

Skolingi pusę milijono

Dabar Kėdainių rajono savivaldybė KRATC‘ui skolinga jau apie pusę milijono, nes šalia sukauptos 115 tūkst. eurų skolos prisideda dar ir savivaldybės net kelerius metus neišieškotos skolos iš rinkliavos mokėtojų – gyventojų bei juridinių asmenų.

Paklaustas, kodėl skolų iš gyventojų per pastaruosius kelerius metus nebuvo bandoma išieškoti, E. Grigaitis „Rinkos aikštei“ sakė, kad savivaldybei perėmus rinkliavos administravimą iš seniūnijų, to nebuvo įmanoma padaryti, nes savivaldybės nupirkta ir įdiegta naujoji mokesčių administravimo programa veikė visiškai netinkamai ir, kaip visiems gerai žinoma, sukėlė sumaištį.

Savivaldybės specialistai į įdiegta programą turėjo rankiniu būdu suvesti visus duomenis, gautus iš seniūnijų, sužymėti mirusius asmenis, skolingus ir t.t. O programa tinkamai neveikiant, pradėjus siuntinėti sąskaitas gyventojams, kaip jau minėta, kilo chaosas.

Darbą teko kartoti

Kai galiausiai buvo įsitikinta, kad savivaldybės nupirkta naujoji mokesčių už atliekų surinkimą ir tvarkymą administravimo programa yra visiškai netinkama, teko pirkti ir diegtą naują programą. Gerai bent tai, kad atsisakius netinkamos programos, pavyko susigrąžinti už ją sumokėtus pinigus.

Naują programą, kainavusią beveik 9 tūkst. 700 eurų, savivaldybėje pradėta diegti 2017 m. gruodį. Bendrojo skyriaus specialistams neliko nieko kito kaip tą patį Sizifo darbą daryti antrąkart rankiniu būdu į programą suvedinėjant dešimčių tūkstančių rajono gyventojų duomenis, dar juos ir patikrinant dėl turimų įsiskolinimų.

[quote author=“A. Kacevičius“]Kiekvienas privalome sumokėti už suteiktas paslaugas. Savivaldybė nėra labdaros organizacija. Tai įstaiga, kuri rūpinasi gyventojams teikiamų paslaugų kokybe ir surenka už tokias paslaugas rinkliavą, kurią ir atiduoda samdomiems paslaugų teikėjams. Jeigu gavome paslaugas, turime už jas ir sumokėti, kitaip negali būti.[/quote]

„Dabar jau visus duomenis baigiame sutvarkyti. Išfiltravome mirusius asmenis, sutikrinome visas skolas nuo 2003 metų, tam, kad būtų galima kreiptis tvarkingai be jokių abejonių išieškant tas skolas. Baigiame sudaryti ir beviltiškų skolų, kurias siūlysime nurašyti, sąrašus.

Aišku, tai labai didelis darbas, dar išlenda klaidos, bet jos jau neviršija 3–4 procentų“, – džiaugiasi E. Grigaitis.

 Egidijus Grigaitis: „Savivaldybės nupirkta ir įdiegta naujoji mokesčių administravimo programa veikė visiškai netinkamai ir, kaip visiems gerai žinoma, sukėlė sumaištį.“ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr. Ieškos skolų

Pasak jo, skolininkams jau liepos mėnesį bus išsiųsti raginimai sumokėti skolas. Delsiantys tai padaryti, sulauks ir pakartotinių raginimų, o nereaguojantys ir į juos, bus perduoti skolų išieškojimui. Tik labai gaila, kad to reikėjo laukti net kelerius metus ir užauginti skolą iki pusės milijono.

Taip pat savivaldybės darbuotojai sudarinėja beviltiškų skolų sąrašus, kuriuos pateiks specialiai savivaldybėje sudarytai komisijai, prašydami šias skolas nurašyti. Į šiuos sąrašus įtraukiamos skolos mirusių, bankrutavusių, išregistravusių veiklą asmenų, taip pat tos skolos, kurių išieškojimas kainuotų brangiau nei pati skola. Nebus išieškomos ir tos skolos, kurioms suėjo 5 metų senaties terminas.

Laukti ilgai negalės

Dėl nuolat augančios skolos, KRATC‘o atstovai ne kartą per pastaruosius dvejus metus kreipėsi į savivaldybę, tačiau jų pastangos atgauti pinigus už suteiktas paslaugas, buvo bevaisės.

KRATC‘o laikinoji vadovė I. Valavičienė sakė, kad iki šiol savivaldybė apmokėdavo tik po nedidelę dalį skolos, o kadangi kiekvieną mėnesį yra išrašoma nauja sąskaita, bendra įsiskolinimo suma nemažėjo.

„Iki šiol Kauno regiono atliekų tvarkymo centras sugebėjo vykdyti savo veiklą iš turimų apyvartinių lėšų. Visgi, šių metų pabaigoje planuojame pradėti įgyvendinti naują investicinį projektą, kuriam reikės nuosavų įstaigos lėšų, todėl piniginių lėšų klausimas bus labai aktualus.

Kadangi Kėdainių rajono savivaldybė yra mūsų įstaigos viena iš dalininkių, tai skolų apmokėjimo klausimus stengiamasi spręsti abipusio susitarimo keliu. Nepasitikėti ar abejoti dėl skolos apmokėjimo, pagrindo nėra. O ir tikėkimės, kad naujai išrinkta valdžia įvertins susidariusią situaciją ir dalimis padengs įsiskolinimą“, – „Rinkos aikštei“ sakė I. Valavičienė.

Teks priimti būtiną sprendimą

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius sako, kad nepaisant ankstesnės valdžios netinkamų sprendimų, jos sukauptas skolas vis tiek teks sumokėti. Jis viliasi, kad pavyks susitarti su KRATC‘u dėl pusės milijono įsiskolinimo padengimo dalimis.

Be to, jis neatmeta galimybės, kad gali tekti keisti mokestį už atliekų surinkimą ir tvarkymą: „Šiuo metu skaičiuojame ir aiškinamės, koks realiai turėtų būti mokestis už atliekų surinkimą ir tvarkymą, kad pilnai atitiktų KRATC‘o įkainius. Reikia suderinti kainos skirtumus tarp realaus įkainio už sutvarkymą, kurį moka savivaldybė KRATC‘ui ir to, kurį moka gyventojai.

Kitos išeities nėra – kiekvienas privalome sumokėti už suteiktas paslaugas. Savivaldybė nėra labdaros organizacija. Tai įstaiga, kuri rūpinasi gyventojams teikiamų paslaugų kokybe ir surenka už tokias paslaugas rinkliavą, kurią ir atiduoda samdomiems paslaugų teikėjams.

Jeigu gavome paslaugas, turime už jas ir sumokėti, kitaip negali būti. Ir čia negali būti jokių pasiteisinimų nei nevykusiais sprendimais, nei stringančiomis programomis, nei dar kuo. Turime prisiimti atsakomybę“, – sako A. Kacevičius.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video