Savivaldybėje prie atlyginimų mokėdavo ir stulbinančius priedus

 Savivaldybėje prie atlyginimų mokėdavo ir stulbinančius priedus

Susižėrė net ir 100 proc. pinigines išmokas!

Pasirodo, rajoną valdant eksmerui Sauliui Grinkevičiui, atlyginimai jo žmonėms realiai buvo mokami ne tokie, kokie buvo viešai deklaruojami. Visiems mero politinio pasitikėjimo pareigas einantiems darbuotojams bei savivaldybės administracijos direktoriui ir jo dviem pavaduotojams praėjusią kadenciją ne vienerius metus buvo mokami priedai prie atlyginimo. Nuo 10 iki 50 procentų. O įžūliausia tai, kad prieš palikdamas savivaldybę S. Grinkevičius kartu su administracijos direktoriaus pareigas ėjusiu Ovidijumi Kačiuliu, plačiai atvėrė mokesčių mokėtojų piniginę ir mero politinio pasitikėjimo pareigas ėjusiems asmenims bei kai kuriems savivaldybės administracijos darbuotojams skyrė net 100 procentų atlyginimo dydžio išmokas. Kitaip sakant – antrus atlyginimus tuomet kaip tik pripuolusių šv. Velykų proga. Saviškių pamaloninimui jie nepagailėjo net 37 tūkst. 500 eurų.

Aptikti faktai – šokiruoja

Pasidomėti, kokius atlyginimus realiai gaudavo ankstesnieji rajono vadovai ir jų pavaldiniai, paskatino jų pačių pastaruoju metu garsiai sklindantis rėkimas, kad naujai išrinktai valdžiai ir jos komandai skirti atlyginimai neva yra ženkliai didesni.

Pradėjus lyginti minimų atlyginimų skaičius, aptikti faktai šokiruoja.

Pasirodo, nei ankstesnieji rajono vadovai, nei jų pavaldiniai toli gražu neskurdo ir jų valdiškų atlyginimų užteko ne tik skalsiai duonelei.

[quote author=“Aut. past.“]Palikdami savivaldybę buvusieji vadovai saviškių pamaloninimui nepagailėjo net 37 tūkst. 500 eurų.[/quote]

Nors jiems pareiginių atlyginimų baziniai dydžiai ir buvo nustatyti šiek tiek mažesni nei naujosios savivaldybės darbuotojų komandos, tačiau aniems, pasirodo, praėjusią kadenciją net kelerius metus kiekvieną mėnesį buvo mokami ženklūs priedai nuo 10 iki 50 procentų.

Daugiausia uždirbdavo Ovidijus Kačiulis

Didžiausią atlyginimą savivaldybėje gaudavo administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis.

Viešai skelbtais duomenimis, jo pagrindinis atlyginimas siekė per 2 tūkst. 517 eurų, tačiau prie jo pridėjus kiekvieną mėnesį jo gautą priedą už valstybei ištarnautus metus, jo atlyginimas išaugo iki 2 tūkst. 991 euro.

Tačiau tai – dar ne viskas. Šiais metais O. Kačiulio atlyginimą gerokai padidino ir vienkartinė išmoka, kurią jis, kaip ir visi savivaldybės skyrių vedėjai bei mero politinio pasitikėjimo pareigas einantys asmenys, gavo balandžio mėnesį šv. Velykų proga.

Gavo ir vienkartinę išmoką

Kad tokios išmokos tikrai buvo išmokėtos, „Rinkos aikštei“ patvirtino ne vienas savivaldybės darbuotojas.

Vadinasi, aritmetika labai paprasta. Mes paskaičiavome, kad jei buvusio administracijos direktoriaus bazinis atlyginimas siekė 2 tūkst. 517 eurų, tai būtent tokia papildoma suma jam ir buvo išmokėta balandžio mėnesį.

Tai reiškia, kad jei šiais metais savivaldybėje jis dirbo 4 mėnesius, tai jis per mėnesį uždirbo net ne 2 tūkst. 991 eurą, bet 3 tūkst. 620 eurų (vienkartinė premija padalijama iš dirbtų mėnesių skaičiaus).

Kiek O. Kačiulis galėjo uždirbti ankstesniais metais, galima tik įsivaizduoti, nes svarbių švenčių yra ne viena, tad neatmestina, kad jam bei kitiems savivaldybės darbuotojams ir kitomis progomis S. Grinkevičius galėjo mokėti priedus prie atlyginimo.

Tačiau jei jau imsime tik plikus skaičius ir vertinsime, kiek šiais metais savivaldybei, o tiksliau – mokesčių mokėtojams atsiėjo išlaikyti O. Kačiulį per mėnesį ir kiek atsieina išlaikyti A. Kacevičių, gausime štai tokį rezultatą: O. Kačiulio darbas šiais metais mokesčių mokėtojams per mėnesį kainavo 3 tūkst. 620 eurų, o A. Kacevičiaus – 81 euru mažiau – 3 tūkst. 539 eurus.

Naujas mero pavaduotojas uždirbs mažiau

Lyginant dabartinių ir ankstesniųjų savivaldybės vadovų atlyginimus, akivaizdu, kad naujasis vicemeras Paulius Aukštikalnis uždirbs mažiau už buvusią vicemerę Olgą Urbonienę.

Viešai prieinamais duomenimis, jai buvo mokamas 2 tūkst. 595 eurų atlyginimas.

Toks pat atlyginimas nustatytas ir naujam vicemerui P. Aukštikalniui.

Skirtumas tik tas, kad P. Aukštikalnis į savivaldybę atėjo iš privataus verslo, todėl jam nepriklauso priedai prie atlyginimo už valstybei ištarnautus metus, o O. Urbonienė turėjo darbo patirties biudžetinėse įstaigose, todėl jai kiekvieną mėnesį buvo mokamas daugiau kaip 129 eurų priedas prie atlyginimo. Iš viso – 2 tūkst. 724 eurai.

[quote author=“Aut. past.“]Didžiausią atlyginimą savivaldybėje gaudavo administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis. O. Kačiulio darbas šiais metais mokesčių mokėtojams per mėnesį kainavo 3 tūkst. 620 eurų.[/quote]

Be to, šiuo atveju taip pat negalime pamiršti ir to fakto, kad O. Urbonienė šiemet taip pat gavo jau minėtą vienkartinę 100 proc. atlyginimo dydžio išmoką.

Tokiu atveju taip pat nesudėtinga paskaičiuoti jos pirmo ketvirčio atlyginimą. Išeina, kad O. Urbonienės išlaikymas šiais metais mokesčių mokėtojams per mėnesį atsiėjo 3 tūkst. 373 eurus, o P. Aukštikalnio – 778 eurais mažiau – 2 tūkst. 595 eurus.

Didesni tik administracijos direktoriaus pavaduotojų atlyginimai

Pradėjus dirbti naujai valdžiai, realiai didesni atlyginimai susidarė tik administracijos direktoriaus pavaduotojams, kuriais dabar dirba valstybei ne vieną dešimtmetį tarnavusi buvusi Šėtos seniūnė Danutė Mykolaitienė ir taip pat solidžia vadovaujamo darbo patirtimi valstybės tarnyboje pasižymintis ekonomistas Gintautas Muznikas.

Tačiau šių specialistų kompetencijas ir darbo patirtį lyginti su anksčiau šias pareigas ėjusių asmenų būtų neadekvatu.

Ankstesniam savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui Antanui Pavoliui buvo nustatytas 1 tūkst. 882 eurų atlyginimas bei priedas už valstybei ištarnautus metus.

[quote author=“Aut. past.“]Tokį atlyginimą jis „užsitarnavo“ aukštas pareigas savivaldybėje užėmęs tiesiai iš gatvės. Prieš padarydamas karjerą savivaldybėje, jis buvo bedarbis. Praėjusios kadencijos administracijos direktoriaus vieno pavaduotojo išlaikymas šiemet mokesčių mokėtojams kainavo 2 tūkst. 706 eurus.[/quote]

Taigi, su priedais jo atlyginimas buvo išaugintas iki 2 tūkst. 239 eurų.

O tokį atlyginimą jis „užsitarnavo“ aukštas pareigas savivaldybėje užėmęs tiesiai iš gatvės. Prieš padarydamas karjerą savivaldybėje, jis buvo bedarbis.

Kitas tuometinis administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Čerenkovas gaudavo tokį patį atlyginimą ir šiek tiek mažesnį priedą už valstybei ištarnautus metus.

Vadinasi, įvertinus tai, kad minėtas pareigas ėjusiems asmenims šiemet taip pat buvo skirtos vienkartinės išmokos, kaip paklausus patvirtino savivaldybės darbuotojai, išeitų, kad praėjusios kadencijos administracijos direktoriaus vieno pavaduotojo išlaikymas šiemet mokesčių mokėtojams kainavo 2 tūkst. 709 eurus.

Naujiesiems administracijos direktoriaus pavaduotojams D. Mykolaitienei ir G. Muznikui skirti 2 tūkst. 681 euro atlyginimai. Kiekvienas iš jų gaus skirtingus priedus už valstybei ištarnautus metus.

Kokia bus galutinė G. Muzniko uždirbama suma, kol kas dar nėra žinoma, nes savivaldybėje jis pradėjo dirbti tik šią savaitę, todėl kol kas dar nėra patikslinta informacija apie jo sukauptą darbo stažą valstybės tarnyboje.

O štai Danutė Mykolaitienė, kaip skelbiama buvusio mero S. Grinkevičiaus įmonės valdomoje žiniasklaidoje, prie pagrindinio atlyginimo gaus jai priklausantį ir įstatymuose numatytą priedą už valstybei ištarnautus metus – 697 eurus. Tad jos galutinis atlyginimas – 3 tūkst. 378 eurai.

Vadinasi, naujoje kadencijoje administracijos direktoriaus pavaduotojo išlaikymas per mėnesį kainuos 669 eurais brangiau nei praėjusią kadenciją.

 [quote author=“Aut. past.“]Prie V. Tamulio tarybos sekretorei nustatytas 1 tūkst. 730 eurų atlyginimas. Tad atėjus į šias pareigas naujam žmogui, šiemet per mėnesį jos kainuos 207 eurais mažiau.[/quote]

A. Pavolio atlyginimas šiais metais mokesčių mokėtojams per mėnesį atsiėjo 2 tūkst. 709 eurus, o D. Mykolaitienės – 3 tūkst. 378 eurus.

Naujos ir senos kadencijos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo atlyginimus palyginti galima, o kompetencijas?

Ar jų įvertinimas finaliniu 669 eurų skirtumu naujojo pavaduotojo naudai tikrai yra per didelis?

Merų atlyginimai – vienodi

Opozicija pastaruoju metu garsiai šaukia ir tai, kad naujojo mero atlyginimas neva yra didesnis už buvusiojo.

Realiai tiek naujojo, tiek buvusiojo mero atlyginimai yra vienodi, nes kitokie jie net teoriškai negalėtų būti.

Įstatyme yra aiškiai nustatytas mero bazinio atlyginimo dydis, kurį privalu mokėti, tad tiek S. Grinkevičiaus, tiek ir V. Tamulio atlyginimas – 3 tūkst. 114 eurų.

Pagal valstybės tarnybos įstatymą rajono vadovui taip pat privaloma skaičiuoti priedą už stažą – už valstybei ištarnautus metus.

Visą gyvenimą verslavęs, o ne valstybės tarnyboje dirbęs S. Grinkevičius, savaime suprantama, didelio priedo neužsidirbo ir jam kas mėnesį prie atlyginimo prisidėdavo tik per 93 eurus.

Tuo tarpu V. Tamulis, kone visą gyvenimą dirbęs valstybinį darbą, sukaupė solidų stažą ir jam privalomas skaičiuoti priedas sudaro 685 eurus.

Galutinis S. Grinkevičiaus atlyginimas buvo 3 tūkst. 207 eurai, o V. Tamulio – 3 tūkst. 799 eurai. Tik, kaip jau ir minėta, šis skirtumas susidaro ne dėl politinių sprendimų, o dėl įstatyme numatytos apmokėjimo tvarkos už valstybei ištarnautus metus.

Mero politinio pasitikėjimo komandos atlyginimai panašūs

Naujam merui V. Tamuliui suformavus naują savo politinio pasitikėjimo specialistų komandą, atlyginimai išlaikyti panašiame lygyje, kokiame buvo ir vadovaujant S. Grinkevičiui.

Prie S. Grinkevičiaus tarybos sekretorei buvo nustatytas 1 tūkst. 550 eurų atlyginimas. Įvertinus tai, kad jai, kaip ir kitiems aukštas pareigas einantiems savivaldybės darbuotojams, balandžio mėnesį buvo išmokėtas 100 proc. priedas prie atlyginimo, išeina taip, kad jos etatas šiais metais mokesčių mokėtojams per mėnesį atsiėjo 1 tūks. 937 eurus.

[quote author=“Aut. past.“]Realiai tiek naujojo, tiek buvusiojo mero atlyginimai yra vienodi, nes kitokie jie net teoriškai negalėtų būti.[/quote]

Prie V. Tamulio tarybos sekretorei nustatytas 1 tūkst. 730 eurų atlyginimas. Tad atėjus į šias pareigas naujam žmogui, šiemet per mėnesį jos kainuos 207 eurais mažiau.

Panaši situacija ir su mero padėjėjo pareigybe. S. Grinkevičiaus padėjėjai buvo mokamas 1 tūkst. 384 eurų atlyginimas, kuris balandžio mėnesį skyrus vienkartinį priedą šoktelėjo iki 1 tūkst. 730 eurų.

Tuo tarpu V. Tamulio padėjėjai skirtas 1 tūkst. 557 eurų atlyginimas.

Vadinasi, prie V. Tamulio šiais metais mokesčių mokėtojams šią pareigybę išlaikyti kainuos pigiau 173 eurais.

Dviem naujiems mero patarėjams skirti 1 tūkst. 730 eurų atlyginimai.

Tuo tarpu praėjusios kadencijos mero patarėja uždirbo po 1 tūkst. 384 eurus, o balandžio mėnesį gavusi 100 procentų atlyginimo dydžio vienkartinę išmoką, atlyginimą pasididino iki 1 tūkst. 730 eurų – lygiai tos pačios sumos, kokia skirta šiai pareigybei ir dabar, prasidėjus naujai kadencijai.

Kiek uždirbdavo antrasis mero patarėjas valdant S. Grinkevičiui – konfidenciali informacija. Mat ši pareigybė šiais metais buvo laisva, nes jai priskirtas funkcijas atliko pagal terminuotą darbo sutartį į savivaldybės administraciją priimta atstovė spaudai.

Kodėl mero institucijos pareigybės funkcijos buvo realiai permestos į administraciją ir iš vienos kišenės pinigai tiesiog formaliai perkelti į kitą, galima tik numanyti.

Viena iš galimų priežasčių galėtų būti ir tokia, kad šias funkcijas kurį laiką atlikęs asmuo negalėjo būti įdarbintas mero patarėju, nes neturėjo aukštojo išsilavinimo, todėl ir buvo įdarbintas administracijoje.

Taigi finalui belieka palyginti senosios ir naujosios valdžios išlaikymo kaštus, kurie pateikiami aukščiau esančioje lentelėje.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video