Pradeda taisyti paplūdimio įrengimo klaidas

 Pradeda taisyti paplūdimio įrengimo klaidas

Skandalingą projektą sustabdė paveldosaugininkai, inžinieriai jį siūlo skubiai keisti

Bemaž 700 tūkst. eurų kainuosiantis pavasario potvynių nuplaunamo paplūdimio įrengimo projektas prie Kėdainių Skongalio užtvankos, kur ilsisi už Lietuvos laisvę žuvę partizanai, paveldosaugininkų reikalavimu trumpam sustabdytas. Maža to – inžinieriai siūlo kuo skubiau taisyti šio projekto klaidas ir atsisakyti kai kurių nelogiškų sumanymų, kurie ne tik neduotų naudos, bet ir ištėkštų mokesčių mokėtojų pinigus į balą. Specialistai viliasi, kad naujoji Kėdainių valdžia įsiklausys į jų argumentus ir sutiks su siūlomais projekto pakeitimais, mat ankstesnioji, galimai apakinta savo ambicijų, ignoravo bet kokius specialistų perspėjimus ir siūlymus.

Akivaizdu, kad vieta miesto paplūdimio įrengimui prie potvynių užliejamos Skongalio užtvankos parinkta netinkamai, tačiau projektą sustabdyti būtų nuostolinga. Nelieka nieko kito kaip taisyti bent jau tas klaidas, kurias dar įmanoma ištaisyti. A. Barzdžiaus nuotr.Paplūdimai – be smėlio

Paplūdimį įrenginėjantys specialistai Kėdainių rajono savivaldybei pirmiausia primygtinai siūlo atsisakyti sumanymo prie upės įrengti smėlio pliažus.

Pasak statybos inžinierių, ši investicija garantuotai nueitų perniek, nes kiekvieną pavasarį iškritus gausesniam kritulių kiekiui, smėlis būtų išplautas ir tektų į paplūdimį gabenti naują ir vėl tam leisti nemažus pinigus. Yra ir kita, dar didesnė problema.

Kadangi Skongalio užtvankos teritorija veik kiekvieną pavasarį yra užliejama potvynio, įrengti pliažai neabejotinai būtų užnešti dumblu, tad prieš prasidedant maudynių sezonui, smėlį tektų ne tik atnaujinti, bet faktiškai supilti iš naujo. Ir taip – kasmet.

Tai įvertinus, akivaizdu, kad įrenginėti smėlio paplūdimių nėra jokios prasmės. Šis brangus malonumas ne tik pavėjui paleistų mokesčių mokėtojų pinigus, bet ir kasmet reikalautų investicijų į jų atnaujinimą.

Niekas nenorėjo girdėti

Rangovai puse lūpų užsimena, kad apie šią bei nemažai kitų problemų ne kartą informavo ir paplūdimio įrengimo projektą pradėjusią ankstesniąją Kėdainių rajono valdžią, tačiau šioji nenorėjo girdėti jokių argumentų ir su aklu užsispyrimu siekė, kad projektas būtų įgyvendintas taip, kaip suplanuota.

Dėl būtinų projekto pakeitimų net nesileido į kalbas.

Priversti daryti pakeitimus

Naujieji rajono vadovai sakosi neketinantys švaistyti mokesčių mokėtojų pinigų ir jau pradėjo derinti su rangovais būtinus projekto pakeitimus, kuriuos dar įmanoma atlikti.

[quote author=“A. Kacevičius“]Akivaizdu, kad pliažui vieta parinkta netinkamai, bet ten investuota jau tiek pinigų, kad įsibėgėjusį projektą stabdyti būtų neprotinga, todėl kartu su rangovais ieškome išeities iš keblios situacijos.[/quote]

Pirmiausia specialistai siūlo vietoj smėlio išpylimo pliažus apželdinti žole, kuriai pavasario potvynių dumblas visiškai nekenktų, o savivaldybė sutaupytų ne vieną dešimtį tūkstančių eurų.

Preliminariai skaičiuojama, kad atsisakius vien tik šių nereikalingų darbų, jau būtų sutaupyta apie 40 tūkstančių.

 Arūnas Kacevičius: „Įrenginėjamame paplūdimyje turime skubiai keisti numatytus darbus ir taisyti bent jau tai, ką dar įmanoma pataisyti.“„Kad nežlugtų pradėtas projektas ir nebūtų išmesti į balą jau panaudoti pinigai, turime įrenginėjamame paplūdimyje skubiai keisti numatytus darbus ir taisyti bent jau tai, ką dar įmanoma pataisyti.

Akivaizdu, kad pliažui vieta parinkta netinkamai, bet ten investuota jau tiek pinigų, kad įsibėgėjusį projektą stabdyti būtų neprotinga, todėl kartu su rangovais ieškome išeities iš keblios situacijos. Svarstome galimybę sutikti su vienu iš specialistų pasiūlymų – atsisakyti smėlio pliažų ir juos pakeisti apželdinta žole.

Jei įgyvendinus tokį sumanymą mums realiai pavyktų sutaupyti kelias dešimtis tūkstančių eurų, kreiptumėmės į Vidaus reikalų ministeriją, kad šiuos pinigus būtų leista panaudoti kitiems mūsų savivaldybės jau vykdomiems projektams pagal integruotų teritorijų programą“, – sako Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius.

Darbus atnaujins kitą savaitę

Kaip jau minėta, kol kas paplūdimio įrengimo darbai yra sustabdyti. Jie nevyksta ne tik dėl neišvengiamos būtinybės keisti projektą.

Bet kokius darbus paplūdimyje laikinai sustabdė Kultūros paveldo apsaugos departamentas, kuris pareikalavo, kad tolesnių statybų metu būtų vykdomi archeologiniai žvalgymai.

„Nurodyta, kad jei vykdant darbus archeologas aptiktų kapų, jų fragmentų, žmonių kaulų, taip pat užfiksuotų archeologinį sluoksnį, struktūrą ar radinius, tokiu atveju archeologiniai žvalgymai turėtų būti stabdomi, o tyrimų pobūdis keičiamas į detaliuosius archeologinius tyrimus.

Jau yra parengtas papildomas susitarimas, kuriuo rangovas įsipareigoja vykdyti archeologinius žvalgymus“, – „Rinkos aikštę“ informavo rajono savivaldybės Statybos ir turto skyriaus vyr. specialistas Robertas Baltrimavičius.

Darbus planuoja baigti rudenį

Maudymvietės ir poilsio zonos įrengimo darbus ketinama atnaujinti ateinančią savaitę.

Jei nebus užkliudyta partizanų kapavietė, o tokia rizika išlieka, nes yra duomenų, kad sovietmečio laikotarpiu partizanų kaulai buvo išstumdyti po didelę dalį Skongalio užtvankos teritorijos, maudymvietės įrengimo darbai turėtų būti baigti rugsėjo viduryje.

Projekto įgyvendinimo užbaigimo data šiek tiek nusikėlė, nes, kaip jau minėta, įsibėgėjusį procesą buvo sustabdę paveldosaugininkai.

Jei tęsiant darbus vis tik būtų užkliudyta partizanų kapavietė, projektą tektų stabdyti, o išsamesni archeologiniai tyrimai neabejotinai užsitęstų.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video