Meras susitiko su Vyriausybės vadovu

 Meras susitiko su Vyriausybės vadovu

Pirmadienį Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis kartu su kitų rajonų merais susitiko su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu ir kalbėjosi apie numatomus Vyriausybės darbus siekiant kurti gerovę regionuose.

„Susitikimas buvo konstruktyvus. Vyriausybės vadovas merams pateikė daug informacijos apie įvairių ministerijų pilotinius projektus. Susitikime aptarti ir kasdieniški merų pastebėjimai dėl žemės reikalų tvarkymo savivaldybėse po reformos užbaigimo bei kiti aktualūs klausimai.  Premjeras išklausė merų pastabas dėl Viešųjų pirkimų įstatymo, vidaus sandorių situacijos, taip pat nagrinėtas savivaldybėms aktualus skolinimosi klausimas vykdant Europos Sąjungos projektus“, – po susitikimo su Ministru Pirmininkus sakė Kėdainių rajono savivaldybės meras V. Tamulis.

Merų ir Vyriausybės vadovo susitikime buvo pristatytas ir vienas iš pirmųjų Vyriausybės darbų regionų plėtros srityje – motyvuoti jaunimą pasilikti regionuose arba persikelti atgal į regionus. Tam tikslui sukurtos paskatos pirmajam būstui įsigyti regionuose. 2018 m. paramai skirta 4 mln.,  o 2019 m. numatyta skirti 10 mln. eurų.

Merai informuoti ir apie tai, kad taip pat bus siekiama stiprinti regionų mokyklų, kurios būtų pasirengę visapusiškai integruoti į Lietuvą grįžtančius ar atvykusius vaikus į švietimo sistemą, tinklą.

Aptarta ir regionuose ypatingai jautri viešojo sektoriaus darbuotojų situacija. Vyriausybė jau pritarė ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijai, todėl numatoma, kad formuojant 2020 metų biudžetą, savivaldybėms bus skiriamas papildomas finansavimas atskirų sektorių darbuotojų darbo užmokesčiui padidinti.

Merams pristatyta ir Vyriausybės sukurta bei Seimui pateikta nauja savivaldybių biudžetų finansavimo tvarka, kurioje pirmą kartą atsiranda motyvacija savivaldybių vadovybėms siekti geresnių ekonominių rodiklių. Viliamasi, kad ši nauja tvarka pastūmės savivaldybes gerinti investicinę ir verslo aplinką, kurti verslumo fondus, sudaryti palankias ir konkurencingas sąlygas smulkiajam verslui bei padėti pritraukti investuotojų.

Susitikime pasidžiaugta, kad šių metų sausio–kovo mėnesiais nacionalinis biudžetas gavo 2,4 proc. (55,7 mln. eurų) pajamų daugiau nei buvo planuota. Akcentuota, kad tuo pačiu laikotarpiu savivaldybių biudžetai taip pat pajamų surinko 6,6 proc. (26,4 mln. eurų) daugiau nei planuota. Savivaldybių biudžetų pajamų surinkimo planai įvykdyti visose apskrityse.

Pasidžiaugta ir gerėjančiais savivaldybėms skiriamų piniginės socialinės paramos lėšų panaudojimo pagal paskirtį rodikliais, geru bendradarbiavimo pavyzdžiu keliant kultūros darbuotojų atlyginimus.

Taip pat Premjeras merus informavo, kad ateityje numatomas žymiai didesnis vaidmuo Regionų plėtros taryboms, nes Lietuva jau yra pasiruošusi žengti žingsnį link didesnio savivaldybių bendradarbiavimo, regioninių paslaugų  plėtojimo. Tuo tikslu šiuo metu rengiamas Regioninės plėtros įstatymo pakeitimo projektas.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video