„Sandėlis“ Nevėžio upės dugne: padangos, virduliai, šiukšlinė ir magnetola (FOTO, VIDEO)

 „Sandėlis“ Nevėžio upės dugne: padangos, virduliai, šiukšlinė ir magnetola (FOTO, VIDEO)

Pavasarinė talka „Darom“ šį savaitgalį jau dvyliktąjį kartą suvienijo šeimų narius,  bendradarbius, bičiulius ir bendraminčius visoje Lietuvoje.

[quote author=“M. Atkočiūnas“]Norėtųsi, kad žmonės bent jau po savęs gamtoje susirinktų šiukšles, o jeigu dar kiekvienas ne tik savas, bet ir porą kito paliktų šiukšlių pakeltų – gyventume daug gražesnėje ir sveikesnėje aplinkoje.[/quote]

Visuotinė švarinimosi akcija Kėdainių krašte palietė ne vien sausumą – kiemus, parkus ar pamiškes. Šįmet ji panėrė po vandeniu.

Jauni kėdainiečiai pirmąjį kartą užsimojo sutvarkyti tai, kas įprastai praeiviams akių nebado – Nevėžio upės dugno atkarpą tarp pėsčiųjų ir automobilių tiltų miesto širdyje – senamiestyje.

Idėją sutiko entuziastingai

„Vienas mūsų bičiulis jau ne vienerius metus iš eilės akcijos „Darom“ metu renka šiukšles Nevėžio upės dugne Panevėžyje. Šiemet pagalvojome – kodėl gi to nepadarius mūsų gimtajame mieste? Norėjome prasmingai atidaryti šiųmetį nardymo sezoną, Kėdainiams gerą darbą nuveikti. Susibūrėme nardyti su bičiuliais, priėmusiais šią idėją su dideliu entuziazmu, susirinko ir didelė pagalbininkų krante komanda. Beje, nardė tik vyrukai – merginoms, matyt, per šalta, kadangi vandens temperatūra tesiekia daugmaž 6 laipsnius šilumos“, – „Rinkos aikštei“ sakė šiukšlių rinkimo akcijos Nevėžio upėje iniciatorius Mantas Atkočiūnas, „Ramirent“ įmonės Kėdainių padalinio vadovas.

Sunkiai protu suvokiami radiniai

Narai iš Nevėžio upės miesto centre tris valandas traukė kalnus atliekų, tarp kurių – ne vien plastiko pakuotės, maišeliai ar smulkios monetos, upės dugne gulinčios galbūt net ir dešimtis metų.

Nuo upės dugno kėdainiečiai pakėlė ir į krantą išvilko magnetolą, lengvųjų automobilių padangas ir dviračio ratus, metalo, gumos atplaišas, du senovinius arbatinukus ir netgi… šiukšliadėžę.

Problemos nesimato, vadinasi – jos ir nėra?

Trejus metus nardantis kėdainietis pripažįsta akcijos „Darom“ išvakarėse, prieš panirdamas į Nevėžio upės vandenis, tikėjęsis juose išvysti prastesnį vaizdą.

 „Tikėjausi blogiau – situacija, vis dėlto, nėra tokia tragiška. Bet vis tiek esu nusivylęs žmonėmis. Negi sunku paėjėti iki šiukšliadėžės nešinam smulkiomis šiukšlėmis? Nejaugi taip sudėtinga surasti specializuotą konteinerį ir padangas išmesti jame, vietoje to, kad išmestum atliekas upėje? Jeigu problemos nesimato – jos ir nėra? Ne, aš nesutinku, – piktinosi išskirtinai akciją „Darom“ šiemet nutaręs pažymėti M. Atkočiūnas. – Ir man ne vienodai: man labai svarbu, kad gyventume švarioje aplinkoje… Mėgstu gamtą, būnu prie upių, būnu miškuose, ir kiekvienąkart pamatęs, kas vyksta įžengus giliau į miškus, labai susinervinu. Norėtųsi, kad žmonės bent jau po savęs gamtoje susirinktų šiukšles, o jeigu dar kiekvienas ne tik savas, bet ir porą kito paliktų šiukšlių pakeltų – gyventume daug gražesnėje ir sveikesnėje aplinkoje.“

Ners ir dugną švarins dažniau?

Į Nevėžio vandenis savaitgalį kilniai misijai nėrė ir kėdainietis ūkininkas Arnas Volkavičius.

[quote author=“Aut. past.“]Visuotinė švarinimosi akcija Kėdainių krašte palietė ne vien sausumą – kiemus, parkus ar pamiškes. Šįmet ji panėrė po vandeniu.[/quote]

„Kasmet vienaip ar kitaip dalyvauju akcijoje „Darom“. Šis kartas – vienas įspūdingesnių: kodėl gi nenėrus, kuomet turime gerą nardymo įrangą bei puikią progą panerti? Bandysime akciją „Darom“ surengti ir Nevėžio upę švarinti dažniau nei kartą metuose. Smagu ir tai, kad į mūsų iniciatyvą teigiamai pažvelgė Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis, suorganizavęs mūsų surinktų atliekų išvežimą iš senamiesčio. Merui užsiminėme, jog ketiname tai pakartoti ir ateityje – žadėjo noriai prisidėti kaskart“, – kalbėjo A. Volkavičius.

[#gallery=1889#]

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video