Kviečia išsitirti šachtinių šulinių vandens kokybę

 Kviečia išsitirti šachtinių šulinių vandens kokybę

Šachtinių šulinių vanduo dažnai būna užterštas azoto junginiais – nitratais (NO3), nitritais (NO2), informuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Kėdainių skyrius (NVSC Kėdainių skyrius). Nitratai ir nitritai dirvožemyje susidaro oksiduojantis organiniams ir neorganiniams azoto junginiams ir susikaupia paviršiniuose dirvos sluoksniuose. Be to, nitratų gali atsirasti ir su lietaus vandeniu, kuriame beveik visuomet yra azoto rūgšties.

Pagrindinė padidinto nitratų kiekio priežastis yra organinės ir mineralinės (azotinės) trąšos, naudojamos žemės ūkyje, kuomet netinkamas šulinio vietos parinkimas, taip pat dėl netinkamo šulinių įrengimo. Užterštumas nitratais gali padidėti po potvynių, ypač jei yra seklūs šuliniai.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija kviečia išsitirti šachtinių bei gręžinių vandenį. Vandens mėginiai bus priimami 2019 m. gegužės 6 d. nuo 9.30 iki 13.00 val. NVSC Kėdainių skyriuje, Budrio g. 7, Kėdainiai. Vandens mėginį reikia pristatyti švarioje 1,5 l talpos plastikinėje taroje.

Dėl detalesnės informacijos galima kreiptis į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją tel. 8 (37) 331699 arba į NVSC Kėdainių skyrių tel. 8 (347) 51648.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video