Kėdainiečiai mokosi gelbėti gyvybes

 Kėdainiečiai mokosi gelbėti gyvybes

Kėdainiuose įsibėgėja „Auksinių minučių“ maratonas. Užsiėmimų metu įvairių įstaigų, tarnybų, bendruomenių žmonės ir kartu kiekvienas norintis mokosi pradinių žmogaus gaivinimo veiksmų staigios mirties atveju. Akcijos organizatoriai pabrėžia, kad mokėti gaivinti yra labai svarbu, o to gali išmokti kiekvienas iš mūsų.

Visą balandį

Projektas „Auksinės minutės“ balandžio mėnesį išskirtinai tik Kėdainių mieste ves nemokamus pradinio gaivinimo mokymus. Savanoriai jau susitiko su Kėdainių ligoninės, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, mokymo, ugdymo įstaigų atstovais. Toliau vyksta susitikimai su bendruomenėmis, įstaigomis, organizacijos. „Auksinių minučių“ savanoriai kviečia mokytis gaivinti kiekvieną kėdainietį. Užsiėmimus savanoriai veda ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos patalpose.

Per šį mėnesį „Auksinės minutės“ ketina paversti Kėdainius saugiausia vieta gyventi Lietuvoje ir jau pradėjo įgyvendinti iniciatyvą „Saugi Lietuvos širdis“, prie kurios gali prisijungti kiekvienas kėdainietis.

[quote author=“Aut. past.“]Savanoriai jau susitiko su Kėdainių ligoninės, priešgaisrinės tarnybos atstovais, mokymo, ugdymo įstaigos atstovais. Toliau vyksta susitikimai su bendruomenėmis, įstaigomis, organizacijos. „Auksinių minučių“ savanoriai kviečia mokytis gaivinti kiekvieną kėdainietį. Užsiėmimus savanoriai veda ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos patalpose.[/quote] 

Veda savanoriai

Savanoriškojo projekto „Auksinės minutės“ mokymus kėdainiečiams veda savanoriai iš Vilniaus universiteto ir Kauno Lietuvos sveikatos mokslų universiteto – medikai, paramedikai, sveikatos specialistai. Jų tikslas – išmokyti visuomenę pradinių žmogaus gaivinimo veiksmų staigios mirties atveju. Mokymuose jau dalyvavo šimtai įstaigų, įmonių, organizacijų atstovų bei pavienių asmenų. Kėdainiuose jau užsiregistravo daugiau nei 14 įstaigų, norinčių dalyvauti tokiuose mokymuose.

Savanorių tikslas – paskatinti valdžios atstovus, jog mieste kas 500 metrų būtų įrengti defibriliatoriai, kad visuomenei būtų sudaryta galimybė juos panaudoti nelaimės atveju ir suteikti pagalbą greičiau, nei atvyks medikai.

Galima išgelbėti

Savanorių atstovas Laurynas Kanapeckas pasakojo, kad jų tikslas – išmokyti visuomenę pradinio gaivinimo veiksmų staigios mirties atveju naudojant defibriliatorių. Imtis šios iniciatyvos juos paskatino žmonių praktinių žinių stoka.

„Mūsų tikslas yra šviesti visuomenę, suteikti žmonėms žinių apie pradinį gaivinimą, kol atvyks greitosios medicinos pagalbos medikai. Mus šios veiklos paskatino imtis išties prasta situacija, nes žmonės nemoka gaivinti. Labai daug žmonių Lietuvoje miršta, o jų gyvybes būtų galima išgelbėti laiku, jei būtų atliktas pradinis gaivinimas. Būtent todėl mes susibūrėme, vykstame pas žmones, kviečiame pas save, kviečiame visus norinčius išmokti gaivinti. Tai yra labai svarbu“, – pažymėjo L. Kanapeckas.

Svarbūs dalykai

„Kiekvienas iš mūsų turi mokėti gaivinti. Visų pirma žmones mokome atpažinti staigią mirtį. Po to mokome kaip reikėtų elgtis pamačius tokį atvejį. Mokome atlikti krūtinės ląstos paspaudimus, mokome ir aiškiname, kad jokiu būdu negalima panikuoti. Pirmosios kelios minutės staigios mirties atveju labai svarbios. Per kelias minutes mes galime išgelbėti žmogaus gyvybę, o medikams atvykti į nelaimės vietą kartais prireikia ir dešimties, ir daugiau minučių. Žmogaus šansai išgyventi mažėja su kiekviena minute, tad kiekviena minutė yra auksinė“, – pažymėjo akcijos savanoris jaunasis medikas.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video