Kėdainiečiams aktyviau bus diegiami sveikos mitybos įgūdžiai

 Kėdainiečiams aktyviau bus diegiami sveikos mitybos įgūdžiai

Žmonių sveikata priklauso nuo kelių faktorių, pagrindinis iš jų – gyvensena, kurią sudaro pakankamas fizinis aktyvumas, žalingų įpročių nebūvimas, sveika mityba ir tinkamas poilsis.

Lietuvoje atliekami įvairūs tyrimai, kuriuose analizuojama gyventojų gyvenseną. Pastaraisiais metais atkreipiamas dėmesys į daržovių vartojimą. Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad daržovės turi būti vartojamos kiekvieno valgymo metu, per dieną rekomenduojama suvartoti bent 400 gramų daržovių. 2018 metais Higienos instituto atlikto gyvensenos tyrimo rezultatai rodo, kad lietuvių mitybos racione jos vartojamos per retai ir per mažais kiekiais. Nurodoma, kad Kėdainių rajone bent kartą į dieną daržoves vartoja vos 38,6 procentai suaugusiųjų.

Norint pagerinti esamą situaciją nuo 2019 metų sausio 1 dienos į Valstybinių (valstybės perduotų savivaldybėms) visuomenės sveikatos priežiūros funkcijų valdymo prioritetus įtrauktas ir gyventojų sveikos mitybos įgūdžių formavimas, daržovių vartojimo skatinimas.

Vienas iš pirmųjų sveikos mitybos įgūdžių formavimo ir daržovių skatinimo užsiėmimų įvyko balandžio 5-ąją dieną. Minint pasaulinę sveikatos dieną, Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Julija Kleivaitė ir Dotnuvos slaugos namų bendruomenė renginio „Būk sveikas“ metu aptarė sveikos mitybos rekomendacijas, specialistė pasidalino patarimais, kaip pasirinkti sveikatai palankius ir naudingus produktus. Taip pat dalyviai išbandė trumpą mankštą, kuri kiekvieno veide sukėlė šypseną bei kuri gali būti puiki alternatyva norint pajudėti net ir darbo vietoje.

Šiais metais planuojami 25 įvairūs sveikos mitybos įgūdžių formavimo ir daržovių vartojimo skatinimo užsiėmimai įvairiose bendruomenėse.

Norintys, kad veiklos vyktų ir jų bendruomenėse prašome kreiptis dėl detalesnės informacijos telefonu: 868577209 arba el. paštu: kedainiai.biuras@yahoo.com.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video