Valdininkas skyrė pinigus be rajono tarybos žinios, bet kontrolieriai pažeidimo nemato

 Valdininkas skyrė pinigus be rajono tarybos žinios, bet kontrolieriai pažeidimo nemato

Kėdainių rajono savivaldybės administracija per pastaruosius ketverius metus pasižymėjo ne tik apsukrumu nutiesiant geriamojo vandens ir nuotekų vamzdyno tinklus už mokesčių mokėtojų pinigus į gatvę, kurioje yra tik du namai, o viename iš jų gyvena ne kas kitas kaip savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis, (o tai padaryta prisidengiant tuo, kad tvarkomos miesto parko prieigos), bet ir gebėjimu apeiti seniūnijų ir seniūnaičių bei pačios rajono tarybos sprendimus skiriant lėšas gatvių asfaltavimui.

Turėtų spręsti seniūnaičiai su seniūnais

Kuriuos Kėdainių rajono kelius ir gatves asfaltuoti už mokesčių mokėtojų pinigus, sprendžia rajono Taryba, vadovaudamasi seniūnų prašymais. Tačiau seniūnai šiuos prašymus gali pateikti tik po to, kai gatvių asfaltavimo klausimus apsvarsto su seniūnijos seniūnaičiais ir gauna jų pritarimą.

Kitaip sakant, būtent seniūnaičiai sprendžia (tiksliau – turėtų spręsti), kuriuos kelius reikia asfaltuoti pirmiausia.
Seniūnaičiams ir seniūnams priėmus sprendimą, rajono tarybai belieka nuspręsti, kam ir kiek skirti pinigų, o savivaldybės administracijai – vykdyti tarybos sprendimus. Tačiau Kėdainiuose kartais nutinka ir kitaip.

[quote author=“Aut. past.“]Vincgalio kaimo kelio asfaltavimui rajono taryba buvo skyrusi per 90 tūkst. eurų, o paskui rajono savivaldybės administracijos direktorius O. Kačiulis šio kelio asfaltavimui pridėjo dar per 40 tūkst. eurų. Ir tik po to, kai pinigai buvo panaudoti, susizgribo paprašyti rajono tarybos pritarimo tokiam sprendimui.[/quote]

Štai, pavyzdžiui, praėjusių metų pabaigoje be jokio seniūnaičių ir seniūno pritarimo ir net be jokio raštiško gyventojų prašymo Kėdainiuose buvo išasfaltuota Lauko gatvė, kurioje, sutapimas ar ne, bet gyvena rajono Tarybos narys Juozas Gaidamavičius ir eksministrė Virginija Baltraitienė.

O štai Vincgalio kaimo kelio asfaltavimui rajono taryba buvo skyrusi per 90 tūkst. eurų, o paskui rajono savivaldybės administracijos direktorius O. Kačiulis šio kelio asfaltavimui pridėjo dar per 40 tūkst. eurų. Ir tik po to, kai pinigai buvo panaudoti, susizgribo paprašyti rajono tarybos pritarimo tokiam sprendimui. Tad tokio veiksmo teisėtumu suabejojus keliems rajono tarybos nariams, šį reikalą teko tirti savivaldybės kontrolieriams. Tačiau jiems, dirbantiems tos pačios savivaldybės administracijoje, tokia O. Kačiulio savivalė neužkliuvo.

Vincgalio kelio remonto darbų kaina išaugo ir neužteko rajono tarybos numatytų daugiau kaip 90 tūkst. eurų. A. Barzdžiaus nuotr. Užkliuvo buvusiam merui

Tai, kad Vincgalio kelio asfaltavimas gerokai išbrango ir šio kelio darbų asfaltavimo konkursą laimėjusiai įmonei buvo sumokėta daug daugiau nei buvo numatyta pasirašytoje pirminėje sutartyje, užkliuvo tik rajono tarybos opozicijoje dirbantiems politikams.

Penktadienį rajono tarybos posėdyje metinę savo veiklos ataskaitą pristačius savivaldybės kontrolierei Zitai Valiauskienei, rajono tarybos narys Viktoras Muntianas paklausė: „Vasario 1 dieną į jus kreipėsi grupė tarybos narių dėl įstatymo pažeidimo, susijusio su Vincgalio kaimo kelio kapitaliniu remontu, dėl nustatytos tarybos tvarkos pažeidimų skirstant kelių priežiūros lėšas. Ar Jums pavyko nustatyti pažeidimus ir kaip įvertinote pažeidėją?“

Pažeidimų nenustatė

Z. Valiauskienė patikino, kad patikrinus dokumentus ir sudėliojus visą įvykių eigą chronologine tvarka, jokių pažeidimų nenustatyta, nes, pasak jos, savivaldybės administracijos direktorius turėjo teisę patikslinti visas biudžetines lėšas. Be to, pasak Z. Valiauskienės, trūkstamų lėšų buvo skiriama iš kitų seniūnijų: Truskavos ir Pernaravos.

„Pasirašyti sutartis bei pasirašyti po ekspertizės bendruoju aktu direktorius pasirašė ir jisai, galvojam, nieko nepažeidė. Todėl ir teigiame, kad pažeidimų nenustatyta“, – sakė Z. Valiauskienė.

[quote author=“Aut. past.“]Mantviliškio seniūnaitis ir ūkininkas Marius Kižauskas „Rinkos aikštei“ sakė, kad seniūnijos seniūnaičių niekas net neinformavo, kad Vincgalio kelio remonto užbaigimui skolinamasi lėšų iš kitų seniūnijų.[/quote]

V. Muntianas neatlyžo: „Vincgalio kelio kapitaliniam remontui 90 tūkst. 578 eurai buvo numatyti rugsėjo 28 dienos tarybos sprendimu ir jau spalio 8 dieną buvo pasirašyta sutartis administracijos direktoriaus 40 tūkst. 631 euru didesnė. Ir tai – ne ekspertizės reikalai. Kelių priežiūros programos lėšų paskirstymas pagal vietos savivaldos įstatymą yra išimtinė tarybos kompetencija.“

Pasak V. Muntiano, O. Kačiulis, skirdamas pinigų Vincgalio kelio remontui daugiau nei numatė taryba, pasielgė savavališkai ir apėjo tarybą.

„Galima manyti, kad tai yra piktnaudžiavimas“, – sakė V. Muntianas.

Nustebino ir seniūnaičius

Papildomų lėšų skyrimas Vincgalio kaimo kelio remontui nustebino ir kai kuriuos Dotnuvos seniūnijos seniūnaičius.

Mantviliškio seniūnaitis ir ūkininkas Marius Kižauskas „Rinkos aikštei“ sakė, kad seniūnijos seniūnaičių niekas net neinformavo, kad Vincgalio kelio remonto užbaigimui skolinamasi lėšų iš kitų seniūnijų.

Pasak jo, seniūnaičiai apie tai sužinojo tik tuomet, kai Dotnuvos seniūnas Vytautas Grigas jiems pranešė, kad reikės grąžinti pasiskolintus 40 tūkst. eurų.  

„Mes netenkame pusės pinigų. Būtume kažkur kitur asfaltą lieję. O dabar reikia grąžinti pinigus toms seniūnijoms, kurios paskolino“, – kalbėjo M. Kižauskas.

Be to, šis ūkininkas stebisi ir pačiu sprendimu asfaltuoti Vincgalio kaimo kelią. Jam pritaria ir dotnuviškis Albertas Ragauskas.

Turėjo būti įvertinta techniškai

A. Ragausko teigimu, prieš nusprendžiant asfaltuoti Vincgalio kaimo kelią, jis siūlęs objektyviai ir techniškai įvertinti, ar iš tiesų ten reikalingas asfaltas.

„Siūliau pastatyti stacionarų kelio apkrovos skaičiavimo aparatą, kad būtų nustatyta, kiek tuo keliu važiuoja lengvųjų automobilių ir sunkvežimių. Tuomet ir būtų buvę aišku, ar tikrai reikia asfaltuoti Vincgalio kelią. Bet į tokį pasiūlymą niekas nekreipė dėmesio“, – apgailestavo Dotnuvos seniūnijos gyventojas.

Pasak A. Ragausko, Vincgalio kelias netgi nėra pravažiuojamas, jis veda tik į patį kaimą, kuriame gyvena vos kelios dešimtys gyventojų, todėl ten asfaltas, jo manymu, nebuvo verkiant reikalingas. Pasak ūkininko, kitose rajono vietovėse, pavyzdžiui, Dotnuvos miestelyje ar į Vilainių kaimą vedantys keliai turi žymiai didesnę apkrovą ir tai jie turėtų būti tvarkomi pirmiausiai.

[quote author=“Aut. past.“]Tai, kad Vincgalio kelio asfaltavimas gerokai išbrango ir šio kelio darbų asfaltavimo konkursą laimėjusiai įmonei buvo sumokėta daug daugiau nei buvo numatyta pasirašytoje pirminėje sutartyje, užkliuvo tik rajono tarybos opozicijoje dirbantiems politikams.[/quote]

Bendruomenės pirmininkas mano kitaip

Visai kitokios nuomonės nei pirmieji du pašnekovai yra Vincgalio kaimo bendruomenės pirmininkas Darius Svirskis.

„Vincgalis yra tranzitinis kaimas. Jis kenčia jau daug metų. Kaimas iki šiol buvo nuniokotas ir pasmerktas skęsti dulkėse.

Ūkininkai iš Vaidatonių važiuoja per Vincgalių kaimą į Kėdainius ir nė vienam nerūpi, kad čia žmonės dūsta nuo dulkių, – savo poziciją dėstė bendruomenės pirmininkas. – Aš tai galvoju, kad šitas kaimas padarė didžiulį įdirbį, kurį reikėtų įvertinti visiems kitiems, kurie stengiamės, kovojam už tai, kad būtų ištiestas asfaltas.“

Kodėl išaugo kelio remonto darbų kaina?

Kodėl išaugo Vincgalio kelio darbų kaina ir neužteko rajono tarybos numatytų daugiau kaip 90 tūkst. eurų, kodėl O. Kačiulis papildomai šiam projektui skyrė dar 40 tūkst. eurų ir tik po to paprašė, kad rajono taryba patvirtintų šių lėšų skyrimą, dar sausio mėnesį paklausėme Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Statybos ir turto skyriaus vedėjos Audronės Naujalienės, tačiau ji nesivargino nurodyti visų priežasčių, pateikdama tik sausus faktus: „Skaičiuojamoji rangos darbų kaina nustatyta kelio dalies DT-54 kapitalinio remonto projekte yra 138,4 tūkst. Eur. Po viešųjų pirkimų procedūrų kaina sumažėjo iki 131,2 tūkst. eurų. 2018 m. spalio 26 d. rajono tarybos sprendimu nuspręsta šio kelio kapitalinio remonto darbams skirti 131,2 tūkst. Eur. Kapitalinio remonto darbai atlikti.“

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video