Kėdainių teismas švenčia (GALERIJA)

 Kėdainių teismas švenčia (GALERIJA)

Kėdainių teismas šiemet mini solidžią sukaktį. Balandžio 1 d. sukanka lygiai 100 metų nuo pirmojo teismo atsiradimo mūsų mieste. 1919 metais Kėdainiuose įkurtame teisme darbuotis pradėjo pirmasis ir tuo metu vienintelis teisėjas Martynas Klibas. Per šimto metų istoriją tiek teismo institucijos, tiek pačių teisėjų laukė nemažai iššūkių bei permainų.

Visa ši turtinga Kėdainių teismo istorija sugulė į Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmų teisėjos Aurelijos Ozolinos knygą „Kėdainių teismas. Šimtmečio mozaika“.

Oficialus šios knygos pristatymas, į kurį susirinko gausus būrys teisininkų, taip pat ir Kėdainių bendruomenės narių, įvyko šį penktadienį, kovo 29 d., Kėdainių M. Daukšos viešojoje bibliotekoje.

Prieš ketvertą metų į Kėdainių teisėjų gretas įsiliejusi A. Ozolina atvirauja, kad knygos atsiradimo motyvas tikrai nebuvo artėjantis šimtmetis, tiesiog išėjo gražus ir prasmingas sutapimas.

„Knygą „Kėdainių teismas. Šimtmečio mozaika“ sukurti užtruko maždaug trejus metus. Kai gimė idėja ir atsirado nenumaldomas įkvėpimas ją paruošti, tikrai negalvojau apie Kėdainių teismo 100-metį. Tiesiog noras imtis Kėdainių teismo istorijos kilo, kai, pradėjusi dirbti Kėdainiuose, kolegų dėka pajutau labai gerą darbo atmosferą. Tad norėjosi Kėdainių teismui nuveikti kažką daugiau. O kai knygos kūryba jau ėjo į pabaigą, pamatėme, kad ir teismo šimtmetis čia pat“, – šypsosi teisėja A. Ozolina.

[#gallery=1831#]

Knygoje „Kėdainių teismas. Šimtmečio mozaika“ aprašomi visi čia dirbę teisėjai, jų svarbiausi nuopelnai, taip pat Kėdainių teismo pagrindiniai istoriniai momentai.

„Informaciją ir duomenis knygai „Kėdainių teismas. Šimtmečio mozaika“ rinkau iš labai įvairių šaltinių. Daug jos radau Lietuvos valstybės archyve, pagelbėjo Kėdainių muziejaus kolektyvas, Kėdainiuose ilgiau dirbę kolegos, taip pat ir interneto platybės.

Deja, knygoje nepavyko aprašyti visų Kėdainiuose dirbusių teisėjų biografijų, tad knyga nėra baigtinė. Labai tikiuosi, kad atsiras žmonių, kurie galės ją papildyti savo duomenimis. Aš taip pat dar nededu taško ties nuveiktu, paieškos yra gyvos, nuolat domiuosi. Vis dar laukiu atsakymų į užklausas. Ši knyga lyg dėlionė, mozaika, dar ne visos jos detalės savo vietose, tad ir spėlioti, kodėl knyga buvo pavadinta būtent taip, turbūt spėlioti nereikia“, – tvirtina teisėja A. Ozolina.

Teisėja A. Ozolina atkreipia dėmesį, kad pirmieji Kėdainių teisėjai pasižymėjo itin aukšta morale, buvo tvirti ir garbingi. Mat tarpukariu įkurto Kėdainių teismo teisėjai niekada neišdavė savo valstybės ir sovietams okupavus Lietuvą nė vienas jų nesutiko pereiti į jų gretas. Nė vienas nesutiko tarnauti okupantų valdžiai, todėl jų likimai buvo stipriai sulaužyti – teisėjų ir jų šeimų laukė tremtis ir kančios.

Per šimtmečio laikotarpį Kėdainių teisme dirbo apie pusšimtį teisėjų. Šiuo metu Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmuose dirba 7 teisėjai, taip pat yra vienas laisvas teisėjo etatas.

Knygos pristatymo metu M. Daukšos bibliotekoje skambėjo muzikinė programa, buvo galima pamatyti istorinius dokumentus, knygas, nuotraukų albumus, susijusius su Kėdainių teismo istorija.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video