Sportui skyrė keliskart daugiau pinigų nei verslo skatinimui

 Sportui skyrė keliskart daugiau pinigų nei verslo skatinimui

Giedrės Minelgaitės-Dautorės/„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Gerokai pavėluotai susiskaičiavusi šių metų biudžeto pinigus, Kėdainių rajono savivaldybė, kaip jau įprasta, dosniai atseikėjo jų krepšininkams ir futbolininkams. Šiek tiek pinigų skyrė bokso ir kitų sporto šakų programoms. O štai prieš rinkimus garsiai skambėję pažadai, kad pirmiausia reikia skatinti rajono konkurencingumą ir žmonių verslumą, investicijų pritraukimą ir naujų darbo vietų kūrimą, taip ir liko podukros vietoje. Šiai vienai iš svarbiausių sričių, panašu, kad nenumatyta jokių naujų programų ir ženklaus skiriamų lėšų didėjimo. Tiesiai šviesiai sakant – sportui skirta kur kas daugiau mokesčių mokėtojų pinigų nei verslo plėtros ir naujų darbo vietų kūrimo skatinimui.

Liūto dalis – profesionaliam krepšinio klubui

Kūno kultūros ir sporto plėtrai šiais metais iš rajono biudžeto bus skirti daugiau kaip 573 tūkst. eurų.

Liūto dalis, kaip jau įprasta, atiteks privačiam Kėdainių krepšinio klubui „Nevėžis“.

Jam numatyta skirti 183 tūkst. eurų.

Ir nors politikai dar praėjusiais metais žadėjo, kad pasirūpins, jog krepšinio klubas būtų finansuojamas skaidriai, panašu, kad niekas nesikeičia. Pinigus ir vėl numatyta skirti ne tiesiogiai pačiam krepšinio klubui, o paramos ir labdaros fondui „Krepšinio angelai“.

Maža to – pinigus numatyta skirti net nepaisant to, kad šis fondas nesilaiko įstatymų – nepateikė  metinės finansinės atskaitomybės dokumentų „Registrų centrui“.

Įstatymų laikymasis – ne savivaldybės rūpestis?

Pateikus savivaldybei klausimą, dėl kokių priežasčių fondas nepateikė finansinės atskaitomybės dokumentų ir ar tai nėra kliūtis skirti jam savivaldybės paramą, sulaukta tokio savivaldybės kontrolierės Zitos Valiauskienės atsakymo: „Dėl finansinės atskaitomybės dokumentų pateikimo „Registrų centrui“ atsakingas pats fondas, kuris ir yra atsakingas už įstatymų laikymąsi. Tiesiogiai atsakingas fondo vadovas“.

[quote author=“Aut. past.“]Rajoną valdantys politikai šiemet numatė skirti 183 tūkst. eurų privačiam krepšinio klubui nepaisant net to, kad šio klubo veiklos programą pristatęs fondas „Krepšinio angelai“ nesilaiko įstatymų.[/quote]

Vadinasi, jei norite gauti savivaldybės paramą, bet nesilaikote įstatymų, drąsiai galite kreiptis – skirstydami pinigus valdininkai į tai nekreipia jokio dėmesio.

Nors pinigai dideli, reikalavimai – mažesni

Stebina ir tai, kad nors profesionaliam krepšinio klubui skiriama daugiausia pinigų iš visų sporto rėmimo programų, jam keliami uždaviniai ne tik nedidėja, bet ir gerokai mažėja.

Šiemet klubui nekeliami ambicingi tikslai. Svarbiausias jo uždavinys – dalyvauti 2018–2019 metų Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate, iškovojant tik 9–10 vietą, išsaugant teisę dalyvauti kito sezono LKL čempionate ir Karaliaus Mindaugo taurės turnyre.

Tuo tarpu 2016/2017 metų čempionate planuota užimti ne žemesnę kaip 8 vietą. Tačiau šio tikslo klubas tuomet nepasiekė – užėmė tik 9 vietą ir nepateko į Karaliaus Mindaugo taurės čempionatą, todėl savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai patikrinus, kaip buvo panaudotos savivaldybės skirtos lėšos ir vertinant projekto planuotus ir pasiektus rezultatus, pasak Z. Valiauskienės, nustatyta, kad paramos ir labdaros fondas „Krepšinio angelai“ (Kėdainių vyrų krepšinio komanda „Nevėžis“) neįgyvendino planuotų rezultatų.

Tačiau tai nesustabdė krepšinio klubą iš skolų užsimojusių ištraukti rajono valdančiųjų, kuriems diriguoja rajono meras Saulius Grinkevičius – prastėjančius rezultatus demonstruojančiam „Nevėžiui“  politikai per tą patį fondą „Krepšinio angelai“ pernai skyrė net 333 tūkst. eurų.

O šiemet, tvirtindami strateginį planą ir numatydami skirti 183 tūkst. eurų, net nepasivargino iškelti krepšinio klubui aukštesnių tikslų ir ketina tenkintis LKL‘e planuojama užimti 9–10 vieta.

[quote author=“Aut. past.“]Jei norite gauti savivaldybės paramą, bet nesilaikote įstatymų, drąsiai galite kreiptis – skirstydami pinigus valdininkai į tai nekreipia jokio dėmesio.[/quote]

Kėdainiečių – tik 1–3

Mokesčių mokėtojų pinigai, kuriuos taip dosniai privačiam profesionalaus krepšinio klubui dalija rajono valdžia, atguls, deja, net ne kėdainiečių kišenėse.

Nurodoma, kad iš 15 komandą sudarančių krepšininkų tik 1–3 yra kėdainiečiai.

Klubo administracijoje dirba 3 asmenys, komandoje – 2 treneriai ir 2 aptarnaujantys specialistai.

Daugiau vilčių teikia nebent investicijos į talentingus jaunuosius Kėdainių krepšininkus. Tačiau jiems numatyta skirti tik 10 tūkst. eurų pagal Kėdainių sporto klubo „Ateitis“ parengtą programą.

Futbolui – panaši suma

Panaši suma iš savivaldybės biudžeto bus skirta ir futbolui.

100 tūkst. eurų numatyta skirti futbolo komandai „Nevėžis“, kurios programą parengė VšĮ „Sporto perspektyvos“, tačiau labiausiai džiugina tai, kad siekiama užauginti nemažai perspektyvių futbolininkų – mat vaikų ir jaunimo futbolo plėtros programai, kurią parengė ta pati VšĮ „Sporto perspektyvos“, numatyti 95 tūkst. eurų.

Kitoms sporto šakoms – trupiniai

Tuo tarpu kitoms sporto šakoms Kėdainių rajone numatyti tik trupiniai.

Šiek tiek ženklesne parama galės džiaugtis boksininkai. Kėdainių bokso federacijos programai skirta 12 tūkst. eurų, o kitiems kūno kultūros ir sporto veiklos projektams finansuoti bus paskirstyti 25 tūkst. eurų. Tuo tarpu neįgaliųjų socialinės integracijos per kūno kultūrą ir sportą projektams bus skirta tik 1,4 tūkst. eurų.

Dar 29 tūkst. eurų bus paskirstyti investicijų projektams ir remonto darbams: už 20 tūkst. eurų ketinama atnaujinti ir įrengti vaikų sporto ir žaidimų aikšteles Kėdainiuose bei 9 tūkst. eurų skirti Vilainiuose esančio Kėdainių sporto centro infrastruktūros tobulinimui. 

[quote author=“Aut. past.“]Biudžetinės įstaigos jau susiėmę už galvų – nors gyvename ne krizės, o ekonominio pakilimo sąlygomis, šioms finansavimas nurėžtas net 20 procentų. Panašu, kad nuo arenos nueinantys S. Grinkevičiaus valdantieji kai kuriuos biudžetininkus jau verčia susiveržti diržus.[/quote]

Investicijos į kaimo vietovių infrastruktūrą, susijusią su sportu, dar kuklesnės: Gudžiūnų, Pernaravos, Truskavos ir Vilainių seniūnijoms numatoma skirti po 1,9 tūkst. eurų, Dotnuvos, Josvainių, Pelėdnagių ir Šėtos seniūnijoms – po 1,8 tūkst. eurų, Krakių seniūnijai – 2 tūkst. eurų, o Surviliškio – 2,2 tūkst. eurų.

Tikslai – aukšti, pinigai – maži

Tuo tarpu visiškai kitokia situacija Kėdainių rajone yra su parama verslui ir verslo plėtrai.

Nors šiai sričiai keliami vieni iš aukščiausių tikslų – sudaryti palankias sąlygas pradėti ir plėtoti verslą, skatinti verslumą ir mažų bei vidutinių įmonių konkurencingumą, verslo produktyvumą ir informatyvumą, tobulinti teisinę ekonominę ir informacinę smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo aplinką Kėdainių rajone, jai skiriama tik kukli rajono biudžeto lėšų dalis – 25 tūkst. eurų.

Už šiuos pinigus, o tiksliau – už 24 tūkst. eurų per metus, VšĮ Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centras turės sudaryti palankias sąlygas verslininkams pradėti ir plėtoti verslą Kėdainių rajone, didinti įmonių konkurencingumą, skatinti įmonių bendradarbiavimą ir plėtrą, užtikrinti tiesioginių užsienio investicijų didėjimą ir naujų darbo vietų kūrimą Kėdainių rajone ir t.t.

Prie paramos verslui reikėtų priskirti ir veikiantį Smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo fondą. Jame šiuo metu yra per 100 tūkst. eurų, kuriais gali pasinaudoti rajono verslininkai.

Jau netrukus, pasibaigus pirmajam metų ketvirčiui, informuosime, kas ir kokiomis sąlygomis gali pasinaudoti šio fondo parama, bei kiek pinigų šiame fonde bus likę gegužės mėnesį.

Taigi, nueinančiai valdžiai paskirsčius biudžetą, katučių kol kas gali ploti tik sportininkai. Nemylimiausios podukros vietoje lieka ne tik verslo plėtra, bet ir žemės ūkis.

O štai biudžetinės įstaigos jau susiėmę už galvų – nors gyvename ne krizės, o ekonominio pakilimo sąlygomis, šioms finansavimas nurėžtas net 20 procentų.

Panašu, kad nuo arenos nueinantys S. Grinkevičiaus valdantieji kai kuriuos biudžetininkus jau verčia susiveržti diržus. Išsamiau apie tai – vėlesnėse „Rinkos aikštės“ publikacijose.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video