Kėdainių rajono taryba pritarė valymo įrenginių rekonstrukcijai

 Kėdainių rajono taryba pritarė valymo įrenginių rekonstrukcijai

Penktadienį buvo sušauktas neeilinis Kėdainių rajono savivaldybės Tarybos posėdis. Jame svarstytas vienintelis klausimas – dėl Kėdainių miesto nuotekų valymo įrenginių rekonstrukcijos.

Posėdyje dalyvavo 19 rajono tarybos narių iš 27. Visi jie vienbalsiai pritarė, kad savivaldybė kartu su jai priklausančia įmone „Kėdainių vandenys“ prisidėtų prie šio projekto įgyvendinimo ir skirtų ne mažiau kaip 20 procentų šiam investiciniam projektui reikalingų lėšų.

Problemą ėmėsi spręsti ministerija

Toks sprendimas buvo priimtas po to, kai vasario 20-ąją energetikos ministras, laikinai einantis aplinkos ministro pareigas Žygimantas Vaičiūnas į Aplinkos ministeriją išsikvietė Kėdainių rajono merą Saulių Grinkevičių ir bendrovės „Kėdainių vandenys“ atstovus, kad jie paaiškintų, kodėl net dvejus metus nesprendė opios vandenvalos problemos, kuri, pasak ministro, dėl kėdainiškių neveiklumo dabar tapo didele našta jau ne tik Kėdainių rajonui, bet ir visai Lietuvai bei pačiai Europos Sąjungai.

Šio susitikimo metu aplinkos ministras Ž. Vaičiūnas pasiekė kompleksinį susitarimą su Kėdainių rajono savivaldybe ir pasiūlė, kad ministerija skirs 80 procentų valymo įrenginių rekonstrukcijai reikalingų lėšų, jei Kėdainių rajono savivaldybė skirs likusius 20 procentų reikalingų lėšų bei  įvykdys nemažai ministerijos iškeltų sąlygų.

Tokio sprendimo ministerija ėmėsi spręsdama visai Lietuvai opią problemą – Kėdainiams neišsprendus vandenvalos bėdos Lietuvai gresia milijoninės ES baudos.

Nuopelnus prisiėmė sau

Po šio sprendimo, Kėdainių rajono meras Saulius Grinkevičius dar tą pačią dieną oficialiai paskelbė, kad tai jam pavyko pasiekti itin svarbų susitarimą. Oficialiame savivaldybės tinklalapyje tai net buvo pristatoma kaip jo pergalė.

Tačiau dar tą pačią dieną energetikos ministras, laikinai einantis aplinko ministro pareigas Ž. Vaičiūnas tokį Kėdainių mero nuopelnų prisiėmimą sau įvertino vienareikšmiškai: „Esminis dalykas yra tai, kad pirma – mes radome sprendimą tam, kad būtų išspręsta ši problema.

O antra – nereikėtų traktuoti ir ištraukti atskirų dalykų iš konteksto – mes turime visą susitarimo paketą ir jis turi būti įgyvendintas.

Ištraukus vieną elementą tai yra tik dalis paveikslo, neatspindinti visos realios situacijos.

Mes turime gauti savivaldybės rajono tarybos įsipareigojimą ir tik tokiu atveju būtų galimas antras žingsnis – galimi sprendimai Vyriausybės lygiu dėl 80 proc. projekto finansavimo.“

Nuopelnas – ministro

Kėdainiuose šią savaitę viešėjęs Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis tokį S. Grinkevičiaus nuopelnų prisiėmimą sau įvertino taip pat labai konkrečiai: „Tai yra aplinkos ministro nuopelnas.  Aišku, aš nenorėčiau nuvertinti ir kitos pusės, nes vis tiek jeigu bus priimtas toks sprendimas, vadinasi, tai yra bendras sprendimas.

Bet iniciatyva, šiuo atveju, aš tikrai žinau, ir tas pavedimas koks buvo, ir aš džiaugiuosi, kad tą tikrai padarė laikinas aplinkos ministras.“

Apie ką penktadienį diskutavo Kėdainių rajono tarybos nariai ir kokie klausimai jiems kilo priimant sprendimą dėl vandenvalos įrenginių rekonstrukcijos, skaitykite antradienio „Rinkos aikštėje“.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video