Kviečia į tradicinį Vasario 16-osios žygį

 Kviečia į tradicinį Vasario 16-osios žygį

Šių metų vasarį sukanka lygiai 100 metų nuo pirmųjų Lietuvos nepriklausomybės kovų kautynių. O jos vyko būtent mūsų krašte.

Jų metu miesto prieigose buvo sustabdytas Sovietų Rusijos kariuomenės veržimasis gilyn į Lietuvą, šių įvykių sūkuryje žuvo pirmasis Lietuvos savanoris Povilas Lukšys.

Kėdainių kautynės nemaža dalimi lėmė ne tik tolesnę Nepriklausomybės kovų eigą, bet ir tai, kad buvo išsaugota 1918 m. vasario 16-ąją paskelbta Lietuvos nepriklausomybė.

Norinčius daugiau sužinoti apie šias pergalingas kovas, apie pirmąjį mūšį, kuris prilygo kone stebuklui, mat lietuviams pavyko nugalėti dešimtimis kartų gausesnės sovietų kariuomenės puolimą, taip pat aktyviai bei turiningai praleisti šeštadienį „Stepo sala“ ir Kėdainių krašto muziejaus istorikas Vaidas Banys kviečia kėdainiečius Vasario 16-ąją paminėti dalyvaujant tradiciniame žygyje Kėdainiuose ir jų apylinkėse.

„Pergalės jubiliejų atšvęsime be fanfarų, tačiau su koše, laužu ir įdomiausiomis Kėdainių kautynių istorijomis. Pasivaikščiosime šalia tų vietų, kur viskas vyko.

Aplankysime ir vietas, kur atgulė paminėti kareiviai: ir vienintelis bei pirmasis mūsų P. Lukšys, ir tie 120 rusų, nešę mums raudoną vėliavą

Žygio registracija nenumatoma.

Žygis vyks 2019 m. vasario 16 d. Pradžia – 10 val. Starto vieta – prie seniausio Lietuvoje Jonušavos turgaus (Janušavos ir Dvaro gatvių sankirtoje). Žygį baigsime ir prie laužo sušilsime ant Pilies kalno (šalia Kėdainių kultūros centro). Planuojamas atstumas – apie 10 km.

Iki pasimatymo, Kėdainiai, kurkime švenčių tradicijas kartu!“ – kviečia renginio organizatoriai.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video