Atverti neregėtos Lietuvos atvyko Marius Jovaiša

 Atverti neregėtos Lietuvos atvyko Marius Jovaiša

Koncerno „Vikonda“ valdybos pirmininkės Jolantos Blažytės kvietimu Kėdainiuose lankėsi žinomas kūrėjas ir verslininkas Marius Jovaiša. Fotomenininkas ir keliautojas savo žiniomis bei asmenine patirtimi praplėtė Akademijos ir Šviesiosios gimnazijų vyresniųjų klasių mokinių akiratį. Jis kalbėjo apie meilę Lietuvai, pilietiškumą, sveiką gyvenseną. Pristatė savo naująjį papildytą „Neregėtos Lietuvos“ leidimą. Klausytojus autorius užbūrė neįtikėtinais lietuvių mokslo išradimais.

Akademijos mokykloje Direktorius Liudas Tauginas verslininkė Jolanta Blažytė ir knygų apie Lietuvą leidėjas Marius Jovaiša. Po susitikimo aplankytų mokyklų bibliotekoms J. Blažytė padovanojo literatūros istoriko Algimanto Bučio knygą – istorinių šaltinių analizę – leidžiančią teigti, kad viduramžių Europa Lietuvos kunigaikščius pripažino karaliais, todėl mūsų šalis taip pat buvo karalystė ne tik prie Mindaugo.Prieš 10-metį pamokęs mus pačius ir kitų šalių žmones atrasti ir mylėti Lietuvą už jos nuostabų gamtos grožį Marius Jovaiša į Lietuvos žmonių akiratį vėl sugrįžo su nauja pamoka.

Dabar kūrėjas moko mylėti Lietuvą už joje kuriančius žmones ir jų stulbinančius išradimus. Šį rudenį jis pristatė  išplėsto turinio albumą „Neregėta Lietuva“. Jo kūrimui panaudojo visas įmanomas naująsias technologijas – net dronus.

Pasak M. Jovaišos, „Neregėta Lietuva“ jam turi dvi prasmes: tai, ko kartais nepamatome – gamtos grožis, unikalūs istoriniai objektai, ir tai, kas pas mus yra sukurta ar kuriama nepaprasto.

Neregėta Lietuva

Beveik dvejus metus kurdamas naują knygą M. Jovaiša įsisuko į ne visiems atskleistą ar girdėtą mokslo pasaulį ir fiksavo šalies žmonių didžiausius pasiekimus. O Lietuvos laboratorijose vyksta ypatingai daug tyrimų ir atradimų. Visa ta veikla vyksta šiandien, bet ji nukreipta į ateitį. Tai didžiuliai veiklos plotai, kuriems padarytas startas. Išradimus galima tobulinti, pritaikyti. Žinios apie dabartį gali padėti apsispręsti mokinimas, kokią kryptį rinktis ateityje savo profesijoms. Autorius labiausiai pribloškė mokinius ir mokytojus naujausiais mokslo pasiekimais biotechnologijų, lazerių, optikos, sintetinio baltymo gaminimo, modernaus dizaino, robotikos ir net kosminės pramonės srityse. Albume mokslo pasiekimai sudaro visą papildomą skyrių.

Mylėti šalį – mylėti vaikus

Fotomenininkas ir keliautojas M. Jovaiša yra savo krašto patriotas. Jis sako, kad sėkmės receptas Lietuvai yra vaikai. Į juos reikia daugiausia investuoti ir jais rūpintis, kad jie norėtų gyventi ir kurti Lietuvoje. Todėl labai svarbu uždegti jiems viltį, parodyti gražią klestinčią ir kuriančią Lietuvą bei atverti visas galimybes joje.

Iniciatyva į Kėdainius kviesti sėkmingus, stiprius ir daug nuveikusius žmones priklauso „Vikondos“ valdybos pirmininkei Jolantai Blažytei.

[quote author=“M. Jovaiša“]Šaunios moters bei veiklos verslininkės Jolantos Blažytės ir mano tikslai sutampa – mes kartu bandome „užvesti“ jaunimą siekti mokslo, kurti ir gyventi Lietuvoje.[/quote]

„Tokie edukaciniai susitikimai yra mūsų indėlis į vaikų ugdymą, jų patriotiškumo skatinimą. Žmonių sėkmės receptai ir geri pavyzdžiai įkvepia ir uždega jaunus žmones. Po susitikimų su Mariumi neliko mokinių, kurie suabejotų, kad Lietuvoje neverta gyventi. Visi vieningai pakėlė rankas už gyvenimą čia, Lietuvoje, ir už iššūkius Lietuvoje“, – vizitą apibendrino Jolanta Blažytė.

„Šaunios moters bei veiklos verslininkės Jolantos Blažytės ir mano tikslai sutampa – mes kartu bandome „užvesti“ jaunimą siekti mokslo, kurti ir gyventi Lietuvoje“, – pabrėžė M. Jovaiša.  

Remia švietimo iniciatyvas

Koncerno VIKONDA valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė inicijuoja, palaiko ir remia Kėdainių Šviesiosios gimnazijos Sėkmės ir lyderystės mokyklos programą.

Atvykusi susitikimui į Akademijos gimnaziją verslininkė turėjo progą pamatyti mažesnio miestelio mokyklą. Jai įspūdį padarė ypač jauki ir išpuoselėta mokykla, mokytojų bei mokyklos vadovo nesuvaidinta meilė savo darbui. Tačiau verslininkę šokiravo nesuvokiama nereikalingo ir jokios naudos neduodančio biurokratinio darbo našta, kurią velka mokytojai ir mokyklų vadovai.

„Kam reikalingos tos krūvos ataskaitų strategijų ir planų? Panašu, kad jų nereikia nei mokytojams, nei vaikams, nei ugdymo kokybei. O visa jų teikiama nauda skirta tik ministerijų ir švietimo skyrių valdininkams, kad pastarieji turėtų ką veikti, dalindami instrukcijas. Jei verslo įmones apkrautume tokia biurokratija, kokia yra švietimo sistemoje, tai jos bankrutuotų tą pačią dieną“, – nesirinkdama žodžių kalbėjo J. Blažytė.

Veiklus žmogus – sveikas žmogus

Darbas kuriant albumus reikalauja daug fizinių jėgų ir ištvermės. Oro fotografija yra technologiškai labai sunkus procesas. Lauke ir ore sudėtingomis sąlygomis tenka praleisti 100-us  valandų ir ne vieną mėnesį, o net kelis metus. Išlikti sveikam ir stipriam nuolat keliaujant, dirbant versle ir auginant vaikus įmanoma tik atspariam ir užsigrūdinusiam žmogui. Kaip tai pasiekti, Marius papasakojo savo pavyzdžiu. Jo patarimas: gyventi sveikai, sportuoti, grūdintis ir kasdien mokytis kažko naujo. Daryti tai reikia mažais žingsneliais. Po truputį.

Prasmingai sodinamas ąžuolynas

Marius Jovaiša Kėdainių rajone, netoli Pelėdnagių, sodina Neregėtos Lietuvos tūkstantmečio ąžuolyną. Mariaus iniciatyva jis buvo pradėtas sodinti kartu su bendraminčiais 2009-aisiais. Kiekvieną pavasarį išgyventi gražios ir jaudinančios akimirkos čia atvyksta ir pats Marius su didele savo šeima. Už kiekvieną parduotą knygą yra pasodinamas jaunas ąžuoliukas. Pasak girininkų,  Kėdainių žemės ypatingai palankios ąžuolams augti. Neregėtos Lietuvos tūkstantmečio ąžuolynas – traukos objektas ir mums, kėdainiečiams, ir svečiams. Pavasarį čia suklega būriai žmonių, tęsiančių Mariaus tradiciją.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video