Rekomenduoja skelbti epidemiją

 Rekomenduoja skelbti epidemiją

Asociatyvi BNS nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kėdainių skyrius praneša, kad sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI) Kėdainių rajone sparčiai didėja ir 3-iąją šių metų savaitę pasiekė 163,03 atvejo/10 000 gyventojų per savaitę (2-ąją metų savaitę rodiklis buvo 103,86 atvejo 10 000 gyventojų per savaitę).

Susirgimai gripu praeitą savaitę sudarė 8,1 proc. visų susirgimo atvejų (ankstesnę savaitę buvo 4,16 proc.).

Gripas diagnozuojamas ir vaikams, ir suaugusiesiems. Iš viso rajone buvo užregistruoti 694 susirgimai ŪVKTI (ankstesniąją savaitę – 461) ir 61 gripo atvejis (2-ąją metų savaitę – 20). Vaikai (0–17 m. amžiaus) sudarė 72,72 proc. susirgusiųjų.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2012 m. sausio 30 d. įsakymo V-58 „Dėl gripo ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijų epidemiologinės priežiūros taisyklių patvirtinimo“ nuostatomis bei atsižvelgiant aukštą bendrą sergamumo gripu ir ŪVKTI lygį ir tai, kad sergamumas gripu kas savaitę padidėja 2 kartus, Kėdainių rajono savivaldybėje nuo šių metų sausio 21 dienos rekomenduojama skelbti gripo epidemiją.

Rekomendacijos gyventojams

Štai kokias rekomendacijas gyventojams gripo epidemijos metu pateikia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kėdainių skyrius. Saugotis peršalimo ir sergančių asmenų. Vengti kontakto su sergančiaisiais, kosinčio ar čiaudinčio kolegos.

Vengti masinių susibūrimo vietų, nesant būtinybei nesinaudoti viešuoju transportu. Pasirinkti individualias laisvalaikio praleidimo priemones. Pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius bei apavą, daugiau būti gryname ore. Pasireiškus pirmiesiems susirgimo požymiams, sergantįjį (pagal galimybes) izoliuoti nuo sveikųjų.

Rekomendacijos susirgus

Nesigydyti patiems, kreiptis į medikus dėl gydymo paskyrimo. Geriausiai, jeigu ligonį slaugytų vienas asmuo.

Nosį ir burną rekomenduojama dengti vienkartine kauke ir ligoniui, ir slaugančiam sveikajam. Kosėjant ir čiaudėjant, užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai alkūnės linkyje). Jei prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas.

Kuo dažniau plauti rankas, ypač aptarnavus ligonį ir prieš valgį. Sergančiųjų vaikų neleisti į vaikų kolektyvus bei lankyti sergančių draugų. Darbuotojams, kurie susirgę dėl darbo pobūdžio gali platinti virusus, pavyzdžiui, prekybos centrų kasininkams, pajutus pirmuosius susirgimo požymius, likti namuose arba neaptarnauti klientų.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video