Truskavoje statomi nauji vargonai

 Truskavoje statomi nauji vargonai

Nuo kalno iš tolo mojančios Truskavos Šventosios Dvasios bažnyčios bendruomenė šiomis dienomis gyvena pakiliomis nuotaikomis. Kone du dešimtmečius puoselėtas siekis naujuose maldos namuose turėti vargonus pagaliau virto realybe. Čia jau visai netrukus turėtų sugausti didžiuliai, net 7 metrų aukščio vargonai.

Šio didingo instrumento įsigijimas ne tik krašto bendruomenei, bet ir visai šaliai išskirtinis įvykis. Unikalu, kad nediduko kaimo, turinčio vos kiek daugiau nei 100 gyventojų, bažnyčioje atsirastų tokio dydžio vargonai.

Kunigas Alfredas Puško tvirtina, kad vargonai Truskavai buvo skirti tarsi iš aukščiau. Pats muzikos instrumentas kone idealiai atitiko bažnyčios balkono matmenis ir skliautų formą, o jo įsigijimas ir kelionė į Truskavą vyko itin sklandžiai. A. Barzdžiaus nuotr.Jiems skirti

Per Antrąjį pasaulinį karą sudegusi Truskavos bažnyčia buvo atstatyta tik Lietuvai atkūrus nepriklausomybę. 1998 m. baigta įrengti modernaus stiliaus bažnyčia, išdidžiai stūksanti ant kalvos pravažiuojantiems „Via Balticos“ keliu, yra lyg mūsų tautos laisvės simbolis.

Tam, kad truskaviečių kone 20 metų brandintas siekis – vargonai – taptų realybe, reikėjo tinkamos iniciatyvos bei, suprantama, lėšų. Vargonų įsigijimu iš karto ėmė aktyviai rūpintis savo tarnystę vos nuo šių metų rugsėjo Truskavoje pradėjęs Ramygalos Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas Alfredas Puško.

O pinigų vargonams, kainavusiems kone 12 tūkst. eurų, ir dar ne mažiau nei antra tiek atsiėjusiems jo transportavimo bei montavimo darbams, noriai ir dosniai paaukojo vietos žemdirbiai, verslininkai, bendruomenės.

„Vos pradėjęs dirbti Truskavoje pamačiau, kad šiai bažnyčiai būtini vargonai. Bažnyčios erdvės gniaužia kvapą, tad norėjosi ir atitinkamų vargonų. Truskavai, provincijai, tokių vargonų įsigijimą prilyginčiau stebuklui. Jei pasižiūrėtume, kiek Lietuvoje dabar yra statoma vargonų, kiek iš jų yra elektroninių, kurie man yra tik vargonų imitacija, tai suvoktume, kad Truskavoje tikrai įvyko stebuklas.

Šie vargonai tobulai atitinka visą bažnyčios interjerą. Pagal aukštį, proporcijas, erdves, spalvas, net ir balkono skliautai kone identiškai atkartoja vargonų formą bei su jais idealiai dera. Kai mes šiuos vargonus pirmą kartą pamatėme, suvokėme, kad jų atėjimas pas mus, ko gero, yra nulemtas ir palydėtas aukštesnių jėgų. Taip išėjo, kad įsigyjant šiuos vargonus aš beveik ir nedalyvavau – viskas ėjosi tarsi savaime. Paskambino – pasiūlė pirkti vargonus, pradžioje šiuos vargonus jau buvo beįsigyjantys prancūzai, bet vėliau paaiškėjo, kad jie per dideli jų turimoms erdvėms – taip šis instrumentas atsidūrė čia. Dar nuostabu tai, kad renkant lėšas vargonams įsigyti iniciatyvos daugiausia rodė pati vietos bendruomenė, man praktiškai nieko nereikėjo daryti. Apskritai jutai labai stiprų parapijiečių palaikymą bei rūpestį įsigyjant vargonus. Labai daug pagelbėjo seniūnija. Seniūnas Vytautas Zakaryza visuomet pasiteiraudavo ar nereikia pagalbos, visuomet ją ir suteikdavo. Bendruomenės rūpestis buvo ir yra tikrai išskirtinis ir vieningas“, – kuklinasi kun. A. Puško, kuris pats asmeniškai vyko vargonų išmontuoti, rūpinosi jų pargabenimu bei sumontavimu Lietuvoje.

[#gallery=1636#]

Svarbus palaikymas

Iki šiol pamaldos Truskavos bažnyčioje vykdavo akompanuojant nedideliems, dydžiu panašiems į pianiną, labiau kamerinei aplinkai pritaikytiems elektroniniams vargonams. Didžiulės Truskavos bažnyčios balkono erdvės prašyte prašėsi kitokio instrumento.

Truskavai tinkamų vargonų paieškos vyko tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Šie šiuo metu Truskavoje baigiami montuoti vargonai atkeliavo iš Vokietijos. Muzikos instrumentas buvo parduodamas, nes vokiškoji bažnyčia buvo perleista kitai krikščionių konfesijai, kurios liturgijoje vargonai nėra naudojami.

„Prieš pirkdami šiuos vargonus, savaime suprantama, konsultavomės su daug kuo – ir su įvairiais dvasininkais, ir su šio instrumento profesionalais. Prisipažinsiu, abejonių, ar pirkti vokiškus vargonus, tikrai turėjome, labiausiai mus stabdė nemenka jų kaina. Turėjome pasiūlymą pirkti ir gerokai pigesnius, bet suprantama, mažesnius ir paprastesnius vargonus čia, Lietuvoje. Tačiau bene svariausias argumentas buvo Truskavos bažnyčią stačiusio kunigo Petro Baniulio palaikymas, kuris pasisakė už didesnį instrumentą. Šis žmogus mus ne tik morališkai parėmė, bet ir prisidėjo reikšminga auka prie šių vargonų įsigijimo“, – baigiamu įgyvendinti projektu džiaugiasi Truskavos dvasininkas.

Vargonų meistras šiaulietis Aloyzas Lizdenis žavisi į Truskavą atkeliavusiais vargonais – jie yra puikios būklės ir pasižymi nuostabiu skambesiu. A. Barzdžiaus nuotr. Kalėdoms pabaigs

Truskavoje maldai kvies itin aukšta kokybe ir puikiu skambesiu garsėjančios ilgametę istoriją turinčios vokiečių firmos „E. F. Walker“ vargonai.

Šie vargonai buvo pagaminti praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje. Tai barokiniai 17 registrų vargonai, pasižymintys šviesiais, lengvais, linksmais bei pakiliais garsais. Beje, tai kone vieninteliai tokie vargonai ne tik Kėdainiuose, bet ir jų apylinkėse.

Šio didžiulio instrumento pargabenimas į Lietuvą taip pat vertas atskiros istorijos. Mat jį pervežant reikėjo pasirūpinti ne tik dėžėmis, kad vargonų dalys saugiai pasiektų Lietuvą, bet ir demontavimo darbais, stambiagabaričiu transportu ir kt.

Vargonai laikomi vieni iš sudėtingiausių pasaulio instrumentų. Tai įrodo ir Truskavos vargonai, kurie yra sudaryti iš beveik 1 000 vienetų įvairių matmenų vamzdžių bei vamzdelių, ne vieną šimtą kilogramų sveria ir pats instrumento korpusas, platforma bei kitos dalys.

„Dirbtinumas bažnyčiose man nėra priimtinas – nei elektrines žvakės, nei elektriniai muzikos instrumentai, jie niekada nebus tas pats, kas gyvas daiktas. Juk vargonai tarsi atkartoja, sustiprina žmogaus balsą, jie kaip ir žmogus kvėpuoja, net ir šio muzikos instrumento pavadinimas kilęs iš žodžio „organizmas“. Vargonai yra tarsi bažnyčios užbaigtumas, jie padaro jos atmosferą dvasingesnę“, – įsitikinęs kun. Alfredas.

Tiek vargonus išmontuojant Vokietijoje, tiek juos surenkant Lietuvoje vadovavo garsus vargonų specialistas šiaulietis Aloyzas Lizdenis.

„Labai džiaugiamės, kad šie vargonai pasirodė esantys labai geros kokybės, nedaug naudoti, nesusidėvėję. Vargonai Vokietijoje stovėjo presbiterinėje dalyje prie altoriaus, pas liuteronus truputį kita tvarka nei pas katalikus. Šie vargonai Vokietijoje buvo priglausti prie sienos, pradžioje ir mes planavome taip padaryti, tačiau pamatėme, kad tuomet nukentėtų ir garsas, ir vaizdas, neatsiskleistų visas jų grožis. Todėl juos pastatėme šiek tiek toliau nuo sienos. Todėl reikėjo papildomai sumontuoti instrumento nugarinę korpuso dalį.

Vargonus montuoti pradėjome spalio pradžioje, jų surinkimą planuojame užbaigti iki lapkričio pabaigos“, – sako Truskavoje vargonus montuojantis A. Lizdenis.

Kol naujieji didingi Truskavos vargonai pamažu kyla, jais skambinsianti bažnyčios vargonininkė Dalia Karalienė semiasi patirties ir mokosi groti šiuo instrumentu kituose šalies miestuose.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video