Meras negirdi nei žmonių, nei rajono Tarybos narių?

 Meras negirdi nei žmonių, nei rajono Tarybos narių?

Penktadienį savivaldybėje vykęs rajono Tarybos posėdis buvo karštas ir konfliktiškas. Meras S. Grinkevičius nuolat nutraukinėjo ne tik Tarybos narius, neleisdamas jiems išsakyti pradėtų pastebėjimų iki galo, bet lygiai taip pat elgėsi ir su posėdyje dalyvavusiais Babėnų kvartalo gyventojais, kuriems aktualus sprendimas dėl Pergalės gatvės asfaltavimo ir sukėlė daugiausia diskusijų. Mero akibrokštai baigėsi tuo, kad jau po pirmojo klausimo svarstymo posėdžių salę protestuodamas paliko Tarybos narys Viktoras Muntianas. Jam pavymui S. Grinkevičius dar ir repliką paleido: „Tai gal jūs aplamai atsisakykit mandato tada“. 

Susikibo dėl Pergalės gatvės

Prasidėjus posėdžiui Tarybos nariai Darius Petrauskas ir Viktoras Muntianas pasiskelbė nuo šiol dirbsiantys opozicijoje, o jų oponavimas valdantiesiems išryškėjo svarstant jau patį pirmąjį klausimą dėl strateginio plano patikslinimo.

Daugiausia diskusijų sukėlė tai, kad tikslinant strateginį planą jame perskirstytas milijonas eurų. 300 tūkst. eurų atriekti Šėtos, Kunionių ir miesto vandens ir nuotekų  tinklų rekonstrukcijai, 135 tūkst. eurų – pakuočių projektui, o didėjančioms pašalpoms – dar 200 tūkst. eurų. 

Strateginiame plane nebeliko 100 tūkst. eurų Babėnų kvartalo Pergalės gatvės rekonstrukcijos antram etapui, nors šie pinigai buvo numatyti ankstesniu Tarybos sprendimu dar vasario mėnesį iš Kelių priežiūros programos lėšų.

V. Muntianui paklausus, kokiu pagrindu keičiamas vasario 15 dieną priimtas Tarybos sprendimas, kuriuo atimamos numatytos lėšos Pergalės gatvės asfaltavimui, savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Kristina Kemešienė teisinosi: „Tvirtinant Kelių priežiūros programą šito objekto nebuvo, taip pat nebuvo gautos tikslinės lėšos, todėl atsižvelgiant į esamą situaciją, strateginis planas tikslinamas tokiame formate, koks yra pateiktas.“

Gyventojas: „Pas jus pirmoj eilėj – prabanga“ 

Toks sprendimas netenkino ir posėdyje dalyvavusių Babėnų kvartalo Pergalės gatvės gyventojų.

[quote author=“Babėniškis“]Pas jus gaunasi taip – pirmoj eilėj prabanga, kažkur tiltus darot, švaistot lėšas, o kur didžiausias poreikis, ten nelieka lėšų.[/quote]

Jų vardu kalbėjęs vyriškis sakė: „Geras šeimininkas pirmiausia daro tai, kas svarbiau – pirmiausia reikia daryt, kur svarbiau, o paskui tik prabangą. O pas jus gaunasi taip – pirmoj eilėj prabanga, kažkur tiltus darot, švaistot lėšas, o kur didžiausias poreikis, ten nelieka lėšų…“

Babėniškis bandė tęsti ir toliau, tačiau meras S. Grinkevičius jį užčiaupė: „Ačiū, ačiū, dėkui, dėkui, dėkui…“

Po to sekė mero priekaištai, kad žmonės greit pamiršta jo padarytus darbus, kuriems jis pats daug pastangų įdėjęs. Be to, meras tikino, kad savivaldybėje yra visas žmonių pageidavimų sąrašas dėl to, kurias gatves reikėtų asfaltuoti, tačiau, pasak jo, pinigų savivaldybė turi tiek, kiek turi.

Tokie mero pasiteisinimai babėniškio nepaguodė.

„Bet čia esmė, kad kur nereikia metat lėšas, o kur būtiniausia – nėra“, – sakė vyras.

Atsakomybę bandė permesti Tarybai

Tokia vyro pastaba merą išvedė iš kantrybės ir jis viešai pademonstravo savo netoleranciją išsakomai kritikai.

„Tai jūs Tarybos nariams tada ir sakykit. Visi sprendimai priimami Tarybos narių pritarimu, nu tai jūs ir sakykit visiems Tarybos nariams, kad jie yra žiopli, kvaili, jie nesupranta, ką daro, nes jie skiria pinigus ne ten, kur reikia“, – tėškė žmogui meras.

Šis dar bandė kažką sakyti, tačiau rajono galva jį nutraukė: „Gerai, ačiū, ačiū.“

Moterį ignoravo

Kita posėdyje dalyvavusi babėniškė klausė, pagal kokius prioritetus buvo išasfaltuota naujo Babėnų kvartalo gatvė, kurioje, pradėjus asfaltavimo darbus, stovėjo tik keli namai?

Į šį moters klausimą liko visiškai neatsakyta, lyg jis nė nebūtų nuskambėjęs.

[quote author=“S. Grinkevičius“]Tai jūs ir sakykit visiems Tarybos nariams, kad jie yra žiopli, kvaili, jie nesupranta, ką daro, nes jie skiria pinigus ne ten, kur reikia.[/quote]

Dėmesį nuo klausimo nukreipė Tarybos narys Juozas Gaidamavičius. Jam meras suteikė žodį nekreipdamas dėmesio į gyventojos klausimą. 

Nesiskaitymas šokiravo

Toks mero nesiskaitymas tiek su rajono Tarybos nariais, tiek su posėdyje dalyvavusiais gyventojais šokiravo politikos senbuvį V. Muntianą.

Jau po pirmojo klausimo svarstymo jis prabalsavęs prieš tokį strateginio plano patikslinimą, paliko posėdžių salę.

Prieš užtrenkiant duris, meras jam pavymui dar ir repliką paleido: „Tai gal jūs aplamai atsisakykit mandato tada.“

„Šiandienos posėdis perpildė mano kantrybės taurę. Tai visiškas nesiskaitymas, galvojimas, kad niekas čia nesupranta, nesuvokia, kas dedasi. Meluojama, apgaudinėjama. 

Mano supratimu, jau peržengtos bet kokios padorumo ribos.

Pergalės gatvės rekonstrukcijai dar vasario mėnesį numatytus pinigus jie patys nusprendė panaudoti kitur. Matyt, vienas iš tokių panaudojimo būdų šaligatvių matomiausiose miesto gatvėse atstatymui. O Babėnų kvartalas juk giliau, jis nematomas, o rinkimai artėja, tad pirmiausia reikia skirti pinigus ten, kur labiau matosi. Tai, esu įsitikinęs, jie tą šimtą tūkstančių nuėmę nuo Babėnų Pergalės gatvės ir metė čia, į miesto centrą, juolab kad iš Kelių priežiūros programos apie trečdalis lėšų eina paprastam šaligatvių atstatymui, tai mano supratimu, prioritetai sudėliojami ne toj vietoj“, – sakė V. Muntianas.

[quote author=“Aut. past.“]Strateginiame plane nebeliko 100 tūkst. eurų Babėnų kvartalo Pergalės gatvės rekonstrukcijos antram etapui, nors šie pinigai buvo numatyti ankstesniu Tarybos sprendimu dar vasario mėnesį iš Kelių priežiūros programos lėšų.[/quote]

Kaltina melu

„Ir kaip jie begudrautų, ką jie besakytų, jie meluoja, nes aiškiai vasario mėnesio Tarybos sprendime parašyta, kad Pergalės gatvei iš kelių priežiūros programos turi būti skiriamas 100 tūkstančių eurų. 

Kitaip sakant, vidury baltos dienos jie bando apgauti, meluoja tiesiai iš tribūnos be jokio sąžinės graužimo. Ir net atsakymų į užduotus klausimus nėra. 

Tai man kaip Tarybos nariui, elementariausia savigarba neleidžia dalyvauti tokiame posėdyje, kur nereaguojama į nieką, kur stumiama viskas pagal išankstinius susitarimus, kam po to už tai turbūt, mano manymu, galimai galbūt ir gatvę pasiūloma išasfaltuot.

Tai sėdėti tokiame posėdyje, leisti laiką kilnojant ranką, kaip daro dauguma Tarybos narių, man nepriimtina. Mano ir amžius, ir patyrimas ne tas, kad kilnočiau ranką kažkam sugalvojus kaip jam geriau tenkinti savo interesus“, – „Rinkos aikštei“ sakė V. Muntianas.

„Ne jis mane rinko“

Buvęs meras V. Muntianas sakė gerai apgalvosiantis visa tai, kas įvyko paskutiniame rajono Tarybos posėdyje ir apsvarstysiantis, kokių veiksmų imtis ir į kokias institucijas kreiptis, kad nebūtų pažeidinėjami įstatymai.

Paklaustas, kaip vertina mero S. Grinkevičiaus jam mestą siūlymą atsisakyti Tarybos nario mandato, V. Muntianas sakė: „Nei jis mane rinko, nei jam tas sprendimas. Aš tame posėdyje dėl apgaulės ir dėl tiesmukiško melavimo jaučiausi labai blogai, kaip įmynęs į kažką labai smirdančio, todėl negalėjau ilgiau ten būti.“

Kodėl V. Muntianas ir D. Petrauskas po trejų metų darbo valdančiojoje koalicijoje pasiskelbė atsitraukiantys ir dirbsiantys opozicijoje? Atsakymus į šį klausimą jau netrukus išvysite ir išgirsite naujienų portalo www.rinkosaikste.lt aktualijų laidoje „Ant bangos“. 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video