Kiaulių maras traukiasi?

 Kiaulių maras traukiasi?

Kėdainių rajone pirmą kartą tokį ilgą laikotarpį nefiksuojama naujų kiaulių maro židinių. Visi sumedžioti šernai buvo sveiki. Ankstesniais mėnesiais maro atvejų būdavo fiksuojama po kelis ar net po keliolika per savaitę.

Daugiau nei mėnesį

„Rinkos aikštė“, bendradarbiaudama su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba ir pastoviai analizuodama jos pateiktą informaciją, išsiaiškino, kad Kėdainių rajone rugpjūčio mėnesį nebuvo registruotas nė vienas kiaulių maro atvejis. Ar galima teigti, kad pražūtingasis kiaulių maras iš Kėdainių rajono traukiasi? O galbūt tai reiškia, kad mūsų rajone neliko šernų?

Užkrato nebuvo

Per pastarąjį mėnesį Kėdainių rajone sumedžiotiems šernams nebuvo nustatyta afrikinio kiaulių maro. Taip pat nebuvo rasta ir jau kritusių nuo šios ligos šernų. Anksčiau kiekvieną mėnesį buvo fiksuojami maro židiniai įvairiuose mūsų rajono medžioklės plotuose. Tačiau medžiotojai teigia, kad maras visgi dar nesitraukia.

„Būdavo, kad per savaitę nustatomi du atvejai, būdavo, kad daugiau. Būdavo ir tokių savaičių, kad buvo nustatoma net keliolika atvejų per savaitę. Skaičiai buvo grėsmingi. Taip jau sutapo, kad šiomis savaitėmis maro atvejų užfiksuota nebuvo, tačiau manome, kad tai tėra tik sutapimas. Maras, deja, dar tikrai yra ir neišnyko“, – sako Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos primininkas Lionius Stanevičius.

Įspūdingi skaičiai

„Puikiai pamenate, kad dar šių metų pradžioje Kėdainių rajone buvo rasta net 15 šernų gaišenų dvejose seniūnijose – Truskavos ir Dotnuvos. Tai iš tiesų didelis skaičius. Praėjusių metų lapkričio mėnesį per tokį pat laikotarpį taip pat buvo rasta net 15 šernų gaišenų, tačiau didesniame plote – keturiose seniūnijose. Visiems rastiems nugaišusiems šernams diagnozuotas kiaulių maras. Kituose rajonuose būdavo, kad surasdavo ir daugiau, bet kaip Kėdainiams šis skaičius buvo tikrai didelis. Nors šernai intensyviai medžiojami, bet jų mūsų kraštuose yra išties nemažai“, – situaciją apibūdino L. Stanevičius.

Draugijos pirmininko nuomone, daugiausia marą platina šernai, užkrato perdavimas labai priklauso nuo jų populiacijos tankio. Todėl suderintas atsakingų institucijų veiksmų planas yra vienas pagrindinių sėkmingos ligos kontrolės veiksnių. 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video