Artėja nauji mokslo metai: kokią kuprinę rinktis?

 Artėja nauji mokslo metai: kokią kuprinę rinktis?

Artėjant naujiems mokslo metams parduotuvių lentynose atsiranda vis daugiau vaikų akis traukiančių mokyklinių prekių, kurių viena iš svarbiausių – kuprinė. Gamintojai siūlo margas ryškiaspalves, animaciniais personažais papuoštas, su vienu ar dviem diržais, paprastas ar ortopedines kurpines. Nuo tokios pasiūlos daugeliui tėvelių priimti optimalų sprendimą perkant kuprinę savo atžaloms gali tapti tikru iššūkiu.

„Kuprinė pirmiausia turi patikti pačiam jos šeimininkui, bet renkantis ją reikėtų atsižvelgti ne tik į vaiko norus, bet ir į sveikatos reikalavimus. Renkantis mokyklinę kuprinę reikia nepamiršti, jog tai – viena iš prekių, kuri gali turėti tiesioginės įtakos vaiko sveikatai“, – teigia Šėtos gimnazijos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Kristina Orechovaitė.

Įtaka mokinio sveikatai

„Kuprinės nešiojimas gali būti vienas iš rizikos veiksnių, darantis įtaką mokinio nugaros skausmų atsiradimui. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad per daug sveriančios ar netinkamai nešiojamos kuprinės neigiamai veikia kaklo, pečių sritis, gali sukelti nugaros skausmus bei vysto netaisyklingą laikyseną.

Remiantis rekomendacijomis, optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10–15 proc. mokinio kūno masės. O geriausia, kad sudarytų iki 10 proc. kūno svorio“, – dėmesį atkreipia K. Orechovaitė.

[quote author=“K. Orechovaitė“]Artėjant naujiems mokslo metams nepamirškite ir atšvaitų. Šaltuoju metų laikotarpiu vaikai dažnai į mokyklą ir iš jos eis tamsiuoju paros metu, todėl atšvaitai turėtų būti ant abiejų kuprinės šonų ir priekio. Kuo jų daugiau ir ryškesnių, tuo jūsų vaikas bus saugesnis.[/quote]

Pašnekovės teigimu, tuščios kuprinės svoris taip pat svarbus. Remiantis Lietuvos higienos normos reikalavimais, mokyklinių kuprinių svoris, išskyrus kuprines su ratukais, turi būti toks: pradinių klasių moksleivių kuprinių – ne didesnis kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleivių kuprinių – ne didesnis kaip 1 000 g.

„Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad kuprinė turi būti nešiojama ant abiejų pečių, dažnai ypatingai vyresnių klasių mokiniai mėgsta jas nešioti ant vieno peties, tačiau taip nešiojant kuprinę stuburas gali pradėti krypti į vieną pusę“, – pastebi specialistė.

Reguliuojami kuprinės diržai

K. Orechovaitės teigimu, perkant kuprinę būtinai reikėtų atkreipti dėmesį į reguliuojamus diržus. Kodėl?

„Reguliuojami diržai svarbu, nes padeda kuprinei tampriai priglusti prie vaiko nugaros, bet kartu ir nespaudžia. Kitu atveju, kuprinės padėtis žemiau juosmens bus nestabili ir privers vaiką nešant kuprinę palinkti į priekį arba kūprintis. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad reguliuojami diržai nebūtų per daug suveržti ar per daug laisvi. Be to, jie padeda vaikui pačiam užsidėti kuprinę ant pečių pernelyg daug neužlaužiant rankų.

Tiesa, priklausomai nuo metų laiko ir nešiojamų drabužių, diržų ilgį reikėtų sureguliuoti: užsivilkus paltą ar striukę juos pailginti, o nusivilkus – sutrumpinti. Kaip tinkamai sureguliuoti diržus pradinių klasių mokiniams, turėtų parodyti ir pamokyti jų tėveliai, kad vėliau vaikai patys galėtų tinkamai savimi pasirūpinti“, – pataria specialistė.

Kuprinių nugarėlės – minkštos ar pakietintos?

Pašnekovės teigimu, optimalus sprendimas – kad kuprinė turėtų vidinį karkasą, kuris padeda išlaikyti tinkamą kuprinės formą ir ji nesubliūkšta kaip maišas. Tokioje kuprinėje kieti knygų kampai nespaus vaiko nugaros ir išliks praktiška, nes joje ilgiau nesilamdys sąsiuviniai bei knygos minkštais viršeliais.

[quote author=“K. Orechovaitė“]Tėveliai turėtų pratinti vaikus į mokyklą neštis tik tai dienai reikalingas priemones ir knygas, nesinešioti nereikalingų daiktų ar knygų.[/quote]

„Atsižvelgiant į Lietuvos higienos normos reikalavimus, tiek pradinukams, tiek vyresnių klasių moksleiviams mokyklinės kuprinės turi turėti formą išlaikančią nugarėlę ir pakietintą korpusą. Renkantis kuprinę privalu atkreipti dėmesį, kad jos apačia nebūtų žemiau mokinio juosmens“, – informuoja K. Orechovaitė.

Kuprinė „išaugimui“ – teisingas sprendimas?

Daugelis tėvelių, atsižvelgdami į savo galimybes, neretai nusprendžia pirkti savo vaikui kuprinę „išaugimui“. Tačiau ar toks sprendimas yra teisingas ir ar jis nekenkia vaiko sveikatai?

„Pirkti kuprinę ,,išaugimui“ nėra teisingas sprendimas, nes nešant per didelę kuprinę, kuri neatitinka tinkamos padėties, vaikui sunkiau išlaikyti pusiausvyrą, o bandydamas išvengti krūvio, tenkančio juosmens sričiai, vaikas gali linkti į priekį ir pradėti kūprintis. Tad renkantis kuprinę svarbu, kad jos viršus nebūtų aukščiau vaiko pačių linijos, o apačia – žemiau juosmens“, – teigia K. Orechovaitė.

Skyrių kiekis – taip pat svarbus

„Perkant naują kuprinę taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į jos skyrių skaičių, – pataria specialistė. – Geriau būtu, jei kuprinė turėtų kelis skyrius sunkesniems ir lengvesniems daiktams susidėti, tuomet teisingai pasiskirstytų visas kuprinės svoris. Sunkesnes knygas geriau į kuprinę susidėti arčiau nugaros, o įvairias smulkmenas – į mažesnius kuprinės skyrelius.

Tėveliai turėtų pratinti vaikus į mokyklą neštis tik tai dienai reikalingas priemones ir knygas, nesinešioti nereikalingų daiktų ar knygų. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į pradinukų kuprinių turinį, nes tokio amžiaus vaikai mėgsta į mokyklą neštis įvairius žaislus ar nereikalingus daiktus. Tačiau svarbu nepamiršti ir vyresnių klasių mokinių kuprinių turinio, nes dažnai vyresni mokiniai mėgsta nešiotis vadovėlius, kurių tą dieną jiems mokykloje nė nereikia“, – atkreipia dėmesį K. Orechovaitė ir linki atsakingai pasiruošti naujiems mokslo metams.

Patarimai, renkantis mokyklinę kuprinę:

• Mokyklinė kuprinė turi turėti formą išlaikančią nugarėlę ir pakietintą korpusą.
• Mokyklinės kuprinės turi būti su diržais ir rankenėlėmis.
• Mokyklinių kuprinių diržų ilgis turi būti reguliuojamas.
• Mokyklinių kuprinių diržų plotis turi būti 40–45 cm atstumu nuo diržų tvirtinimo vietos prie kuprinės viršutinės dalies turi būti 3,5–4,00 cm, kitose dalyse – ne mažesnis kaip 2,0–2,5 cm.
• Mokyklinių kuprinių svoris, išskyrus kuprines su ratukais, turi būti: pradinių klasių moksleivių kuprinių – ne didesnis kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleivių kuprinių – ne didesnis kaip 1 000 g.

Svarbūs patarimai:

• Į mokyklą daiktus neštis tik mokyklinėje kuprinėje.
• Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau moksleivio juosmens.
• Optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. moksleivio kūno svorio.
• Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. moksleivio kūno svorio.
• Kuprinėje turi būti tik tą dieną reikalingi daiktai.
• Mokytojai turėtų aiškiai pasakyti, ką reikia atsinešti kitai pamokai.
• Nešant kuprinę, visada užsidėti diržus ant abiejų pečių, diržai turi būti nei per daug suveržti, nei per daug laisvi.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video