In Memoriam: Klemensas Rimas

 In Memoriam: Klemensas Rimas

1927-03-11–2018-08-10

Eidamas 92 metus šių metų rugpjūčio 10 dieną mirė gydytojas Klemensas Rimas.

Klemensas Rimas gimė 1927 m. kovo 11 d. Girmonių kaime netoli Kauno Lietuvos savanorio šeimoje. 1948 m. baigiant Kauno šeštąją vidurinę mokyklą, Klemensas ir visa jo šeima buvo ištremti į Irkutsko srities Usolje Sibirskoje miestą.

Klemensas, kaip ir daugelis tremtinių, siekė mokslo.

1954–1960 m. K. Rimas studijavo Irkutsko medicinos institute. Pragyventi teko iš stipendijos ir vasarą uždirbtų pinigų. Su broliu net medinius namus išmoko suręsti. Sunki tremtinio dalia pakirto tėvo sveikatą ir 1960 m. į Lietuvą vaikai grįžo tik su mama.

Tik grįžęs į Lietuvą, 1960 m. darbą gavo Akmenėje, o nuo 1964 m. visą laiką, 40 metų dirbo Kėdainiuose, kur besivystančiai pramonei higienos gydytojas buvo labai reikalingas.

1964–1971 m. K. Rimas dirbo Sanitarijos-epidemiologijos stoties vyriausiuoju gydytoju. Jis įgijo aukščiausią darbo higienos gydytojo kvalifikaciją ir buvo vienas iš geriausių šios srities specialistų Lietuvoje. Jam teko tobulintis tuo metu prestižiniuose Kijevo, Charkovo ir kituose kvalifikacijos kėlimo institutuose. K. Rimas visas savo jėgas, žinias skyrė pramonės įmonių higienai, profesinių ligų profilaktikai, dirbančiųjų sveikatos išsaugojimui.

Tačiau visgi labiausiai K. Rimui rūpėjo blaivybės reikalai. „Alkoholizmas – didžiausia mūsų tautos nelaimė, nes alkoholis pažeidžia organizmą, sutrikdo psichiką, suardo dorovę, jutimus, pažeidžia suvokimą, kalbą, atmintį, instinktus. Tačiau dar mažai žmonių tai supranta“, – kalbėjo K. Rimas.

K. Rimas buvo puikus dainininkas. Giedojo tremtinių chore, o Irkutske teko dainuoti operoje. Grojant simfoniniam orkestrui, Klemensas dainavo Onegino partiją. „Tikras operos solistas! – rašė Irkutsko laikraštis „Rytų žvaigždė“. Vėliau dainavimas tapo laisvalaikio pramoga.

Su žmona Antanina (irgi gydytoja) išaugino sūnų ir dukrą, augina tris anūkus. Rimų šeimoje vyravo meilė, ištikimybė, pagarba vienas kitam. Žmona Antanina iki paskutinės valandos rūpinosi savo vyru, negailėdama nei jėgų, nei laiko.

Klemensas išėjo, bet liko jo prasmingi darbai ir visų mūsų širdyse atminimas apie buvusį kolegą.

 

Kolegų vardu  

Ona Šulcienė, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Kėdainių skyriaus vedėja

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video