A. Kanapinsko gatvės detektyvas – kodėl vandentiekis tiesiamas ne visiems?

 A. Kanapinsko gatvės detektyvas – kodėl vandentiekis tiesiamas ne visiems?

Besibaigiant A. Kanapinsko gatvės rekonstrukcijai, kur tiesiamos naujos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo linijos, vieno privataus namo savininkas atsidūrė itin keistoje situacijoje. Kėdainietis Arvydas Buinauskas piktinasi, kad jo sklypui darbininkai taip ir nenutiesė geriamojo vandens vamzdžio, nors kitiems kaimynams tai padaryta. Vyras tikina atsidūręs keblioje padėtyje ir viliasi, jog ši klaida pagaliau bus ištaisyta.

Visiems vandenį įvedė, vienam – ne

„Pasijutau išskirtinis, kuriam vieninteliam A. Kanapinsko gatvę rekonstruojantys darbininkai neįvedė geriamojo vandens įvado. Iki šiol nesuvokiu, kodėl taip įvyko ir nežinau kur kreiptis“,  – „Rinkos aikštei“ sakė rekonstruojamoje A. Kanapinsko gatvėje 1-uoju numeriu pažymėtame name gyvenantis Arvydas Buinauskas.

[quote author=“A. Buinauskas“]Kai pamačiau, jog visiems kaimynams daromi „pradūrimai“ po keliu, tiesiami įvadai, ėmiau domėtis, kodėl man niekas vandens neįveda. Išgirdau atsakymą, jog tai nėra numatyta projekte.[/quote]

Vyras pasakojo, jog prasidėjus gatvės rekonstrukcijai vandens tiekimo ir buitinių nuotekų surinkimo linijų tiesimui, net nekilo minčių, kad jo namas taps išskirtinis. Vieninteliu gatvėje, kurį aplenks geriamojo vandens įvadus tiesiantys darbininkai.

„Kai pamačiau, jog visiems kaimynams daromi „pradūrimai“ po keliu, tiesiami įvadai, ėmiau domėtis, kodėl man niekas vandens neįveda. Išgirdau atsakymą, jog tai nėra numatyta projekte. Pradėjau domėtis, kodėl taip įvyko, gal projektą rengę specialistai nepastebėjo mano namo?“ – svarstė kėdainietis.

Buinauskas nerimauja, kad netrukus visi rekonstrukcijos darbai bus baigti, po to – liejamas asfalto sluoksnis. O tai padarius, ištaisyti, jo nuomone, esminę klaidą, bus gana keblu ir brangu. Niekas nenorės ardyti ką tik paklotos asfalto dangos, rausti rekonstruotą gatvę ir į jo sklypą tiesti vandentiekio atšaką nuo magistralinės linijos.

 Iš tiesų A. Kanapinsko g. 1-ajame name gyvenantis A. Buinauskas geriamąjį vandenį turi. Tačiau kėdainietis naudojasi ne savo įvadu, bet juo dalijasi su kaimyninio, 1A numeriu pažymėto namo, kuriame įsikūrusi parduotuvė ir kavinė, savininkais. A. Barzdžiaus nuotr. Vandeniu dalijasi su kaimynais

Iš tiesų A. Kanapinsko g. 1-ajame name gyvenantis A. Buinauskas geriamąjį vandenį turi. Tačiau kėdainietis naudojasi ne savo įvadu, bet juo dalijasi su kaimyninio, 1A numeriu pažymėto namo, kuriame įsikūrusi parduotuvė ir kavinė, savininkais.

„Namą, kuriame gyvenu, pirkau prieš 12 metų. Jau tuomet vanduo buvo tiekiamas per bendrą įvadą dviem sklypams, mano ir kaimyniniam“, – sakė A. Buinauskas.

Vyras tikino, kad tiek jis, tiek šalia esanti parduotuvė turintys atskirus skaitiklius ir pagal sunaudojamo vandens kiekius mokantys bendrovei „Kėdainių vandenys“. Regis, didesnės problemos šioje situacijoje tarsi ir nėra, tačiau A. Buinauskui ramybės neduoda viena iš pažiūros neesminė detalė.

Jis, kaip ir daugelis šios gatvės gyventojų, geriamojo vandens linijas yra atsivedęs iš kaimynų. Tiesa, dabar, baigiant rekonstruoti gatvę kiti gyventojai turės savo „nuosavus“ įvadus, o jis lieka priklausomas nuo kitų.

Avarijos atveju liktų be vandens

Pasak kėdainiečio, problema ta, jog abiem namams įrengta tik viena vandentiekio sklendė. O tai reiškia, kad norint išjungti geriamojo vandens tiekimą tik vienam namui, to padaryti tiesiog techniškai nepavyks. Užsukus sklendę vanduo nebūtų tiekiamas ir kitam tuo pačiu įvadu „maitinamam“ pastatui.

„Jeigu mano name įvyksta vandentiekio avarija, tuomet užsukęs sklendę be vandens palikčiau šalia esančią parduotuvę. O jeigu kažkas įvyktų parduotuvėje, be vandens likčiau aš“, – galimus avarijos padarinius apibūdino 12 metų A. Kanapinsko g. 1-ajame name gyvenantis A. Buinauskas.

Kėdainietis prasitarė, jog su gretimo pastato naudotojais, kur įsikūrusi kavinė bei picerija, būta ir rimtų nesutarimų. Neapsikentęs jos klientų, dažnai neblaivių asmenų keliamo triukšmo, jis ne kartą kvietė policiją, raštu kreipėsi į rajono savivaldybę.

„Nežinau, ar įvykus vandentiekio avarijai šalia esančiame sklype jo savininkai man leistų kasti jų žemę. O jeigu ir leistų, galbūt pareikalautų neadekvačiai didelės sumos“, – svarstė A. Buinauskas.

Vienintelė išeitis, kėdainiečio manymu, nutiesti į jo namą vedantį atskirą vandens įvadą.

Vanduo name yra, tad įvado nereikia?

O kaip šią situaciją, kai vienas iš rekonstruojamos gatvės gyventojų tapo užmirštas, vertina komunalines paslaugas tiekiančios bendrovės „Kėdainių vandenys“ vadovai? Juolab kad A. Buinauskas minėjo lankęsis šioje savivaldybės kontroliuojamoje įmonėje, apie savo problemą kalbėjęs su atostogaujantį vadovą laikinai vaduojančiu jo pavaduotoju Robertu Lukoševičiumi.

„Iš tiesų, ši situacija mums žinoma“, – „Rinkos aikštei“ sakė R. Lukoševičius pripažinęs, jog A. Buinausko namą rekonstrukcija aplenkia, nes tai buvo padaryta dar projektavimo stadijoje.

Jis minėjo kartu su kolegomis ieškantis būdų, kaip padėti A. Buinauskui, taip pat prašė šio kėdainiečio kontaktų.

„Esmė ta, jog šis gyventojas jau turi vandenį. O norint jam nutiesti papildomą įvadą, reikėtų apie 80 metrų tiesti papildomus vamzdžius“, – tikino R. Lukoševičius.

Pažadėjo įrengti sklendę

Pasak „Kėdainių vandenų“ direktoriaus pavaduotojo, gatvėje esantys vamzdynai tiesti dar sovietmečiu, tad jiems jau – apie 40 metų. Jie nuo korozijos trūnija, yra buvę nemažai avarijų, tad juos nuspręsta keisti naujais.

„Mano žiniomis, vandentiekio įvadas į A. Kanapinsko gatvės 1 ir 1A namus yra įrengtas kokybiškai, nutiestas ilgaamžis polietileno (plastikinis – red.) vamzdis. Jis eina tarp sklypų ribų, todėl, jeigu ir įvyktų avarija, jos šalinimas vyktų abiejose, o ne vienoje valdoje“, – sakė R. Lukoševičius.

Laikinai „Kėdainių vandenų“ direktorių pavadavęs R. Lukoševičius sakė ieškosiantis galimų esamos situacijos sprendimo būdų. Vienas jų – A. Buinausko namui įrengti atskirą vandens sklendę. Kitaip tariant, prie bendro įvado prijungti du pastatai, parduotuvė ir šalia esantis gyvenamasis namas, turėtų galimybę nepriklausomai vienas nuo kito avarijos atveju išjungti vandens tiekimą.

Ar tai bus padaryta, paaiškės jau netolimoje ateityje. O laiko tam liko visai nedaug. Pagal savivaldybės pasirašytą sutartį darbai A. Kanapinsko gatvėje turi būti baigti iki rugpjūčio 29 dienos.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video