Girto kėdainiečio pomėgis – sūnų auklėti smūgiais į galvą

 Girto kėdainiečio pomėgis – sūnų auklėti smūgiais į galvą

Girto Kėdainių miesto gyventojo nenoras, kad taip pat neblaivus, kartu šampaną gėręs jo nepilnametis sūnus nakvotų su pilnametystės dar nesulaukusia mergina virto smurto protrūkiu. Kilus konfliktui tėvas sviedė tuščią alaus butelį į sūnų, pataikė į galvą ir ją prakirto. Nors teismas už šį nusikaltimą, sūnaus sužalojimą vyrui skyrė 70 parų arešto, šis nustebino teisėjus – pateikęs skundą prašė jam skirti griežtesnę bausmę. Iš tiesų jau antrą kartą už smurtą prieš sūnų nuteistas kėdainietis taip siekė išvengti įkalinimo.

Teisėjų kolegijai teko spręsti rebusą

Kauno apygardos teisme trijų teisėjų kolegija svarstė – patenkinti ar atmesti už sūnaus sužalojimą nuteisto kėdainiečio prašymą sugriežtinti jam skirtą bausmę.

Toks neeilinis precedentas, kai apeliaciniu skundu prašoma ne sušvelninti, o sugriežtinti bausmę nustebino ne tik teisėjus, bet ir bylos nagrinėjime dalyvavusią Kauno apygardos prokuratūros prokurorę. Ji prašė skundo netenkinti, nes įstatymai neleidžia apeliacinės instancijos teismui skirti griežtesnę bausmę.

Trijų teisėjų kolegijai teko ieškoti kompromisinio sprendimo – rasti išeitį, kad kėdainiečiui būtų skirta ne per griežta bausmė, tačiau jam netektų 70 parų praleisti areštinėje. Pasak nuteistajam kėdainiečiui atstovavusio advokato, ši bausmė užkirstų kelią į gydymą, kuris esą reikalingas po atliktos operacijos.

Naujųjų sutiktuvių kulminacija – kelionė į areštinę

Ši byla, kurios aplinkybes teko narplioti ir Kauno apygardos teismo baudžiamųjų bylų kolegijai,  buvo iškelta Kėdainių mieste dėl pernelyg audringai švęsto 2018 metų sutikimo.

[quote author=“Nepilnametis vaikinas“]Kilo konfliktas, kurio metu, būdamas supykęs, mečiau indus į tėvą, o tėvas į mane sviedė alaus butelį ir juo pataikęs į pakaušį praskėlė galvą, pradėjo bėgti kraujas. Tėvas buvo agresyvus ir piktas,[/quote]

Lemtingą vakarą prie šventinio stalo viename iš miesto daugiabučių namų sėdo keliese – praeityje du kartus teistas tėvas, sugyventinė bei nepilnametis sūnus. Kartu su vaikinu buvo ir nepilnametė jo draugė, kuri vėliau ir tapo kraujo praliejimo pasibaigusio konflikto priežastimi.

Nuo alkoholio apsvaigęs kartą už smurtavimą jau teistas Kėdainių miesto gyventojas pirmosiomis 2018 metų valandomis didžiai įširdo, kad girtas jo sūnus savo kambaryje miega kartu nepilnamete drauge. Deja, tėviškos girto kėdainiečio pamokos sūnui baigėsi smurto protrūkiu ir kelione į policijos areštinę. Į alkoholio matuoklį pareigūnų sulaikytas vyras tuomet įpūtė 1,85 promilės.

Dorovės pamoka – buteliu per galvą

Nuo girto tėvo nukentėjęs nepilnametis vaikinas pasakojo paryčiais, apie 4 val., pabudęs nuo tėvo rėkavimo. Šis buvo įėjęs į kambarį, kuriame jis miegojo kartu su drauge.

„Prašiau tėvo išeiti, nes jis buvo girtas, neleido miegoti, buvo nepatogu prieš draugę. Tėvas iš kambario neišėjo, kilo konfliktas, kurio metu, būdamas supykęs, mečiau indus į tėvą, o tėvas į mane sviedė alaus butelį ir juo pataikęs į pakaušį praskėlė galvą, pradėjo bėgti kraujas. Tėvas buvo agresyvus ir piktas, kaimynai jį išvedė į koridorių“, – policijos tyrėjamas pasakojo nepilnametis vaikinas.

„Sūnus papasakojo, kad jam ir draugei miegant, į kambarį atėjo tėvas ir juos pažadinęs. Merginai liepė eiti namo, kad „neprisidarytų vaikų“. Pasak sūnaus, jis tėvui paprieštaravo ir jie apsimėtė indais“, – rašoma nukentėjusio nepilnamečio motinos apklausos protokole.

Policijos pareigūnai apklausė ir konflikto priežastimi tapusią nepilnametę merginą. Ji nurodė analogiškas aplinkybes, jog pirmas mėtyti indus pradėjo girto tėvo priekaištų sulaukęs sūnus, kol galiausiai į vaikino galvą buvo paleistas stiklinis butelis.

„Sėdint trise prie stalo, mano draugas ir jo tėtis tarpusavyje susiginčijo, apsistumdė, po ko draugas į savo tėvą pradėjo mėtyti indus. Jo tėvas nuo medinio staliuko paėmė bespalvį butelį ir jį metė sūnui į galvą. Iš galvos pradėjo bėgti kraujas. Būnant kambaryje išvirto kambario durys, kambaryje ant grindų mėtėsi puodeliai, lėkštutės, viskas buvo sudaužyta“, – pasakojo nepilnametė mergina.

Kartą smurtavęs prieš sūnų vėl nusikalto

Aršus kėdainietis pradžioje savo kaltės nepripažino, tačiau vėliau priremtas nenuginčijamų įrodymų neneigė sviedęs butelį sūnui į galvą. Vyras dėl šio išpuolio kaltino išgertą alkoholį, tikino, jog išgėręs tampa agresyvus, o būdamas blaivus taip tikrai nesielgtų.

Nagrinėjant bylą teisme paaiškėjo viena svarbi aplinkybė. Pasirodo, dėl smurto prieš savo nepilnametį sūnų šis Kėdainių rajono gyventojas teisiamas jau antrąkart.

„Kaltinamasis teistas du kartus, paskutinį kartą už analogišką nusikaltimą prieš tą patį nepilnametį nukentėjusįjį – nepilnametį savo sūnų, šioje byloje nagrinėjamą nusikaltimą padarė laisvės apribojimo bausmės atlikimo metu, turėdamas teistumą“, – konstatavo bylą nagrinėję Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmų teisėjai.

Už sūnaus sužalojimą teismas šį vyrą nusprendė pasiųsti į areštinę, kur turėtų pakankamai laiko savo elgesiui apmąstyti.

„Teismas įsitikinęs, kad bausmės tikslas išvadų nepadariusiam kaltinamajam, kuris neatlikęs ankstesniu nuosprendžiu už smurtą prieš vaiką paskirtos bausmės vėl smurtavo prieš nepilnametį vaiką, gali būti pasiektas už nusikaltimą jam skiriant arešto bausmę“, – konstatavo teismas ir aršuoliui skyrė 70 parų arešto.

[quote author=“Aut. past.“]Aršus kėdainietis pradžioje savo kaltės nepripažino, tačiau vėliau priremtas nenuginčijamų įrodymų neneigė sviedęs butelį sūnui į galvą.[/quote]

Ši bausmė kėdainiečiui skirta subendrinus anksčiau teismo skirtą, tačiau neatliktą bausmę už smurtavimą prieš savo nepilnametį vaiką. Prieš metus, 2017-ųjų liep, šis veikėjas konflikto metu sūnui į galvą sviedė kroviklį.

Keliauti į areštinę nenorėjo

Panašu, jog sūnų butelio ir kroviklio smūgiais į galvą auklėjęs kėdainietis keliauti į areštinę visiškai nenorėjo. Pasitelkęs advokatą jis Kauno apygardos teismui įteikė apeliacinį skundą, kuriame prašė skirti su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę.

Motyvuota tuo, jog smurtautojui šių metų balandžio pradžioje atlikta klubo sąnario keitimo operacija, dėl ko jam reikalinga ambulatorinė reabilitacija, tačiau jos gauti dėl jam paskirtos arešto bausmės nuteistasis negalės.

„Atlikdamas jam paskirtą arešto bausmę, E. P. neturės jokios galimybės kreiptis į atitinkamus gydytojus reabilitavimo klausimais, būklės įvertinimui, negalės laiku gauti ne tik medicininės apžiūros, bet ir reikiamų vaistų, naudotis ramentais“, – skunde minėjo advokatas, pabrėždamas, kad gyvendamas areštinėje jo klientas patirs ne tik fizinį skausmą, bet ir kitus nepatogumus.

Tiesa, nuteistą kėdainietį gynęs advokatas pateikė teisėjus pribloškusį prašymą, vietoje 70 parų arešto smurtautojui skirti bausmę, kurios prašė prokuroras 1 metus nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant 2 metams. Kitaip tariant, jeigu per 2 metus šis pilietis įvykdytų naują nusikaltimą, jis iš karto keliautų į grotuotą įstaigą.

Vertinant teisiškai, tokia bausmė yra griežtesnė už tą, kurią jau buvo skyręs Kėdainių teismas. O apeliacinėje instancijoje nagrinėjant nuteistojo skundą skirti griežtesnę bausmę draudžia Baudžiamojo proceso kodeksas. Šį kazusą pastebėjo ne tik teisėjai, bet ir prokurorė, siūliusi tokį nuteisto kėdainiečio advokato prašymą atmesti.

Smurtautojas nelaisvės išvengė

Niekur nedirbantis smurtu savo sūnų auklėti mėgstantis kėdainietis visgi pasiekė pergalę. Jo pateiktą apeliacinį skundą išnagrinėjusi Kauno apygardos teismo kolegija konstatavo, jog smurtautojas persiauklėti gali ne tik tūnodamas areštinėje, bet ir būdamas savo namuose. O juose, kartu gyvena ir nepilnametis sūnus, dėl smurto prieš kurį jis buvo du kartus nuteistas.

Jam nuspręsta skirti 1 metų iš 6 mėnesių laisvės apribojimo bausmę. Šiuo laikotarpiu smurtauti mėgstantis vyras įpareigotas būti namuose nuo 22 iki 6 val. Niekur nedirbantį kėdainietį teismas taip pat įpareigojo per 1 metus išdirbti 120 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Dar vienas teismo jam skirtas įpareigojimas – dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video