Cukraus fabrikas investuoja – bus statoma milžiniška saugykla

 Cukraus fabrikas investuoja – bus statoma milžiniška saugykla

Danijos bendrovės „Nordic Sugar“ kontroliuojama įmonė „Nordic Sugar Kėdainiai“ investuoja į plėtrą. Artimiausiu metu jos valdomoje teritorijoje bus pradėta statyti itin didelė, 8 tūkst. kubinių metrų, melasos talpykla. Šios investicijos vertė siekia apie 800 tūkst. eurų, o statybos darbus ketinama pabaigti iki žiemos pradžios.

Pastačius saugyklą, padidės pelnas

„Pastačius naująją melasos saugyklą, mes tikimės išspręsti savo logistines problemas ir šį produktą pardavinėti palankesnėmis sąlygomis. Kaip ūkininkai stato grūdų saugyklas ir juos parduoda tada, kuomet kainos rinkoje yra palankiausios, tą patį darysime ir mes“, – „Rinkos aikštei“ sakė bendrovės „Nordic Sugar Kėdainiai“ direktorius Dainius Cibulskis.

Pasak bendrovės vadovo, šiuo metu turimos bei naudojamos melasos talpyklos netenkina gamybos poreikių. Jų tūrio nepakanka visai per gamybos sezoną pagaminamai melasai saugoti.

„Dėl to dalį produkto turime eksportuoti į tolimesnes rinkas papildomai mokant transportavimo kaštus. Kai nebus būtinybės eksportuoti per gamybą, tikimės uždirbti daugiau už parduodamą melasą“, – sakė D. Cibulskis.

Statybas žada baigti iki žiemos

Projektuojant naująją papildomą 8 tūkst. kubinių metrų tūrio talpyklą numatyta tokia jos apimtis, kad bendrovė savo teritorijoje galėtų saugoti visą gamybos sezono metu pagaminamą produktą. Pasak bendrovės direktoriaus, talpykla bus uždara, tad jokio poveikio aplinkai nebus.

Planuojama, kad melasos saugyklos statybos bendrovės „Nordic Sugar Kėdainiai“ teritorijoje prasidės jau netrukus, šiuo metu vyksta baigiamieji projekto derinimo darbai. Statybas, kurias atliks Panevėžio bendrovė „Montuotojas“, planuojama baigti iki žiemos pradžios. Šio statinio kaina, pirminiais duomenimis, sieks apie 800 tūkst. eurų.

Panaudojimo galimybės – gana plačios

Melasa – klampus skystis, šalutinis produktas perdirbant cukrinius runkelius ar cukranendres į cukrų. Melasa – tiršta, tamsiai rudos spalvos, saldi, aitraus skonio. Tankis yra apie 1.4 g/cm3. Šios žaliavos kokybė priklauso nuo cukrinių runkelių arba cukranendrių kiekio. Kai kuriose šalyse šis produktas parduodamas kaip saldiklis ar sirupas.

Melasa naudojama etilo spirito gamyboje, tekstilės pramonėje, kosmetikai. Fermentuojant iš jos išgaunama citrinų rūgštis. Žemės ūkyje melasa vartojama pašarui, kaip priedas gyvulių šėrimui. Melasa padidina gyvulių suvartojamos energijos kiekį ir duoda pradžią aukštam ir pastoviam produktyvumui. Lengvai virškinami angliavandeniai skatina atrajotojų didžiojo prieskrandžio mikroorganizmus. Dėl ypatingo skonio melasa yra idealiai tinkama maišyti su kitais pašarais. Granuliuotuose pašaruose ji naudojama kaip rišamoji medžiaga.

Kulinarijoje melasa vartojama kaip natūralus saldiklis. Ji dedama į įvairius kepinius ir saldumynus, yra Vorčesterio padažo sudedamoji dalis. Suteikia ypatingą skonį gėrimams, dribsniams, vaisių patiekalams, desertams ir pyragams.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video