Česlovo Milošo festivalis: diskusijai kvietė doc. dr. Darius Kuolys

 Česlovo Milošo festivalis: diskusijai kvietė doc. dr. Darius Kuolys

Pirmąjį vasaros mėnesį kėdainiečiai ir miesto svečiai kviečiami į Česlovo Milošo festivalio renginius.

Daugiakultūriame centre kultūros istorijos tyrėjas, visuomenės veikėjas, doc. dr. Darius Kuolys susirinkusiuosius pakvietė diskusijai apie Česlovo Milošo idėjų aktualumą konstruojant ir ieškant lietuviškosios tapatybės atramos taškų.

[quote author=“A. Pečiulytė“]Česlovas Milošas – vienintelis kilęs iš Lietuvos Nobelio premijos laureatas, save vadino paskutiniuoju LDK piliečiu. Festivalis skirtas istorikams, lituanistams ir visiems, kurie siekia praplėsti savo akiratį ir suvokimą apie šiuolaikinius procesus Lenkijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Lietuvoje.[/quote]

„Lietuva Česlovui Milošui visados buvo toji vieta, kuri suteikia distanciją ir savarankiško, laisvo, autentiško mąstymo galimybę. Šiandien, užuot atsigręžę į protėvių išmintį, neretai strimgalviais puolame prie atnešamų, svetur generuojamų vertybių ir prasmių. Jeigu atsisakome savo unikalaus balso, visada esame tik pritariantys, o ne lygiaverčiai polilogo dalyviai. Turime jaustis civilizuoti ir civilizacijos dalimi, o ne barbarai, kuriuos kažkas turi civilizuoti. Tačiau tokia laikysena negali peraugti į pasipūtimą, grįstą užsispyrimu ir neišmanymu“, – apie tradicijos svarbą, tautinės savasties paieškas, žmogiškų santykių, atjautos išsaugojimo būtinybę globaliame pasaulyje savo pranešime „Czeslawas Miloszas ir XX amžiaus lietuvio tapatybė“ kalbėjo Darius Kuolys.

Po svečio paskaitos melodingus ir jautrius jidiš, hebrajų ir ladino kalba atliekamus muzikinius kūrinius susirinkusiems dovanojo „Vocal Varshe“ ansamblis iš Lenkijos. Po Daugiakultūrio centro skliautais skambėjo religiniai kūriniai ir dainos iš Vilniaus bei Varšuvos getų. „Vocal Varshe“ tercetą sudaro: Anna Woźnicka (sopranas), Olga Wądołowska (mecosopranas) ir Jakub T. Sitarski (tenoras).

„Programą atlikome be pritariamųjų instrumentų. Žinome, kad tokios muzikos klausyti nėra labai paprasta. Esame labai dėkingi kėdainiečiams už svetingą priėmimą“,– įspūdžiais dalinosi terceto narė O. Wądołowska.

Česlovo Milošo festivalį organizuoja Kėdainių krašto muziejus.

„Gimusiam Lietuvoje, gyvenusiam Lenkijoje, Prancūzijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose Česlovui Milošui visados buvo svarbus taikus įvairių tautų sambūvis. Festivalyje jungiasi ir atsiskleidžia skirtingų šalių kultūros, apmąstoma tautinės tapatybė samprata ir jos kaita amžių sandūrose. Česlovas Milošas – vienintelis kilęs iš Lietuvos Nobelio premijos laureatas, save vadino paskutiniuoju LDK piliečiu. Festivalis skirtas istorikams, lituanistams ir visiems, kurie siekia praplėsti savo akiratį ir suvokimą apie šiuolaikinius procesus Lenkijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Lietuvoje“, – sakė Daugiakultūrio centro vadovė Audronė Pečiulytė.

Česlovo Milošo festivalis vyksta trečiąjį kartą.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video