Bibliotekos taps vaikų priežiūros centrais?

 Bibliotekos taps vaikų priežiūros centrais?

„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Bibliotekininkai ruošiasi vaikų antplūdžiui. Prasidėjus mokinių vasaros atostogoms bibliotekų duris varstys ne tik norintieji naudotis nemokamu internetu, bet ir žaidžiantieji įvairius stalo žaidimus. Vienintelė bėda – kad bibliotekose trūksta su vaikais galinčių užsiimti savanorių.

Ypač aktualu – kaimo bibliotekose

[quote author=“B. Ruzgienė“]Apie savanorius mąstome, tačiau čia reikalingi žmonės, kurie išmanytų darbą su vaikais. Taigi, viskas atsiremia į pinigus. Dauguma žmonių, kurie norėtų prisidėti prie tokios veiklos, ieško atlyginimo.[/quote]

Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos direktorė Birutė Ruzgienė sako, kad per vasaros atostogas vaikai mielai leidžia laiką bibliotekose. Toks laisvalaikio praleidimo būdas ypač traukia kaimo vietovėse gyvenančius vaikus: „Į bibliotekas Kėdainių mieste ar rajone atostogaujantys vaikai atvyksta pasinaudoti internetu ir pažaisti stalo žaidimų. Esame įsteigę unikalias visoje Lietuvoje „Žaislotekas“, kurių paskirtis – ugdyti vaikus. Tokiu būdu ne tik miesto, bet ir kaimo vaikai turi išskirtinę galimybę mokytis žaisti stalo žaidimus ir taip prasmingai praleisti laiką, juolab kad žaidimų kainos ganėtinai aukštos ir ne visų vaikų tėvai turi galimybių juos įsigyti. O ir seniūnai pyksta, kai bibliotekos būna uždarytos, nes vaikai iš kaimų neranda galimybių užsiimti veiklomis, neturi kitos vietos, kur praleisti laisvalaikį ar pasinaudoti nemokamu internetu.“

Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos direktorė Birutė Ruzgienė sako, kad per vasaros atostogas vaikai mielai leidžia laiką bibliotekose.

Savanoriai reikalauja atlygio

Išeina taip, kad vasarą bibliotekininkams tenka dirbti kone vaikų auklėtojais, tad B. Ruzgienės nuomone, dirbti būtų lengviau, jei atsirastų savanorių, norinčių bibliotekose užsiimti su vaikais.

„Apie savanorius mąstome, tačiau čia reikalingi žmonės, kurie išmanytų darbą su vaikais. Taigi, viskas atsiremia į pinigus. Dauguma žmonių, kurie norėtų prisidėti prie tokios veiklos, ieško atlyginimo“, – sako B. Ruzgienė.

Pelėdnagiuose – įvairiausi užsiėmimai

Pelėdnagių padalinio bibliotekininkė Snieguolė Pociuvienė antrina B. Ruzgienei ir tikina, kad bibliotekoje vasarą jaunimo, norinčio žaisti stalo žaidimus, ypač gausu: „Pas mus naudojimasis internetu yra ribotas, tačiau jaunimas ateina daugiau praleisti laiko žaisdami stalo žaidimus – loginius, intelektinius, komandinius, kurių mes turime per šešiasdešimt.“

S. Pociuvienė džiaugiasi, kad vaikams biblioteka yra kaip traukos centras ir kad jaunimas čia randa sau įdomios veiklos.

Kėdainių rajone veikia per 40 M. Daukšos viešosios bibliotekos filialų, kuriuose skaitytojai gali pasinaudoti nemokamu bevieliu internetu, skaityti įvairią literatūrą.

Be to, tai ir edukacinės erdvės, kuriose vyksta daug kultūrinių, švietimo pobūdžio renginių, įvairių užsiėmimų bei veiklos vaikams.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video