Į Palangoje vyksiančias GMP žaidynes išlydėta kėdainiškių komanda

 Į Palangoje vyksiančias GMP žaidynes išlydėta kėdainiškių komanda

Gegužės 17-osios rytą į XII Lietuvos greitosios medicinos pagalbos (GMP) žaidynes, kurios vyks Palangoje gegužės 17-19 dienomis išlydėta Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) GMP skyriaus komanda. Žaidynėse dalyvaus skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistės Joana Janišauskaitė ir Roberta Barisnevičienė bei vairuotojas-sanitaras Justas Bivilis. Taip pat į žaidynes vyks GMP skyriaus vyresnioji slaugos specialistė Jolanta Vaišvilienė.

Sėkmės, stiprybės ir sveikatos

,,Kad turime savo puikią komandą žaidynėse, kuri atstovauja mūsų įstaigą tai jau yra pergalė, o jeigu puikiai seksis, bus dar geriau, bet svarbiausia yra dalyvauti. Linkime didelės sėkmės, geros kloties ir mažo nuovargio,“ – linkėjo visai išvykstančiųjų komandai Kėdainių PSPC direktorės pavaduotojos Laima Juodeikienė ir Jūratė Judickienė.

,,Sėkmės, stiprybės ir sveikatos ir įteikiam jums užkandžių, kurie padės po varžybų atstatyti jėgas“, – sakė vyriausioji slaugos administratorė Laima Antanaitienė ir Pediatrijos skyriaus vyresnioji slaugos specialistė Raimonda Pučėtienė.

Vyks ir naujokai

R. Barisnevičienė ir J. Bivilis į žaidynes vyksta pirmą kartą. J. Janišauskaitė už Kėdainių GMP vyksta taip pat pirmą kartą, nors pernai ir ankstesniais metais žaidynėse ji atstovavo Panevėžio rajono GMP skyrių, kuriame taip pat dirba.

Gegužės 17-19 dienomis Palangoje vyksiančiame įspūdingame renginyje varžysis 23 komandos iš Lietuvos ir dar 7 komandos – užsienio valstybių: Estijos, Kazachstano, Baltarusijos. Pernai taip pat Palangoje vykusiose žaidynėse, jos dalyviams teko susidoroti su nemažais iššūkiais – skubėti gaivinti imituotos staigios mirties ištiktą ar užspringusį asmenį, įkalbėti savižudį ant Palangos tilto pakeisti sprendimą, teikti pagalbą sunkiai sergančiam naujagimiui ar traumą patyrusiam vaikui, po teroro akto laive gelbėti ant kranto nublokštus nukentėjusiuosius.

Patirties, pasitikėjimo ir drąsos

Paklausta apie GMP žaidynių naudą kasdieniame darbe Joana sako, kad jai žaidynės suteikia patirties, pasitikėjimo savimi, loginio mąstymo, nes gavus užduotį, žaibiškai tenka priimti sprendimą. ,,Išbandyti save tenka tokiose situacijose, kokių darbe per metus nė karto nebūna, todėl labai naudinga atnaujinti žinias, po to drąsiau jautiesi realioje situacijoje. Atsimeni, kad jau buvo taip, tą ir tą dariau, man pavyko. Žaidynėse imituotos situacijos yra labai tikroviškos, manekenai yra gyvi žmonės. Ir dar, kas labai svarbu, po varžybų gauni vertinimo lapus ir tu matai savo klaidas, iš kurių mokaisi“, – dalijosi savo patirtimi J. Janišauskaitė pridūrusi, kad žaidynėse svarbiausia yra komandinis darbas. O įgyta patirtimi grįžusi ji pasidalinsianti su kolegomis.

Nerimą kelia nežinia

Pirmą kartą į žaidynes vykstanti Roberta prisipažįsta, kad jai labiausiai nerimą kelia nežinia. Tie, kurie jau dalyvavo, jie žino ko laukti ir tikėtis, o naujokui bus sunkiau.

Ar įmanoma, vykstant į žaidynes, paruošti namų darbus? ,,Vis mokėmės, kartojomės daug ką, svarbiausia – visos komandos bendras darbas. Jei tu vienas kitą supranti iš žvilgsnio, žinai, ko tikėtis iš kolegos, žymiai lengviau ne tik varžybose, bet ir kasdieniame darbe. Smagu, kai susidaro komanda ir tau pasiūlo dalyvauti, reiškia kolegos tavimi pasitiki ir tave vertina“, – savo nuomonę išsakė R. Barisnevičienė.

Be priemonių reikia ir žinių

Nors žaidynėse nė karto nedalyvavęs, Justas sako, kad jam ir darbas GMP skyriuje primena savotiškas varžybas – juk vykdamas pas žmogų, kuriam reikia greitosios pagalbos, nežinai kokios būklės jį rasi, todėl tenka stengtis kuo greičiau atlikti būtinus veiksmus. Taip ir žaidynėse, nežinai į kokias situacijas teks pakliūti. Tačiau pačiam labai norisi išbandyti savo jėgas, pasitikrinti žinias. Visa mūsų komanda panašaus amžiaus, yra jauna, vienas kitu pasitikime“, – optimistiškai prieš varžybas nusiteikęs J. Bivilis.

GMP skyriaus vyresniosios slaugos specialistės Jolantos Vaišvilienės nuomone, žaidynių metu kiekvienas dalyvis įgyja neįkainojamos patirties, realiai pamato ar gelbėjant nukentėjusįjį, viską padaro pagal pagalbos veiksmų seką – ABCD sistemos principus, kad žmogus išgyventų.Tokių situacijų būna ir realiame gyvenime. Kiekvienas įsitikina, kad skubant į pagalbą žmogui, reikia turėti labai daug medicinos priemonių bei įrangos, tačiau be jų reikia turėti ir daug žinių bei mokėti jas pritaikyti.

 

Asta Raicevičienė, Kėdainių PSPC atstovė viešiesiems ryšiams

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video