Didins finansavimą gydymo įstaigoms?

 Didins finansavimą gydymo įstaigoms?

Kaip padidinti atlyginimus medikams ir pagerinti jų teikiamų paslaugų kokybę? Kėdainiuose išrinktas Seimo narys Darius Kaminskas siūlo padidinti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką, mokamą už valstybės lėšomis draudžiamus žmones, ir prilyginti ją įmokai, kurią moka savarankiškai mokantys gyventojai. Šiai politiko iniciatyvai pritaria ir Kėdainių gydymo įstaigų vadovai, jų teigimu, jei finansavimas padidės, tai tiesiogiai pajus ne tik medikai, bet ir pacientai.

Darius Kaminskas: „Suvienodinus PSD įmokas ir taip padidinus finansavimą sveikatos priežiūros sektoriui, pacientai galėtų tikėtis medikų paslaugas gauti greičiau, pagerėtų jų kokybinis lygmuo.“ BNS nuotr. Siūlo suvienodinti įmokas

Šalies Vyriausybė pritarė parlamentaro D. Kaminsko siūlymui suvienodinti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Šį dokumentą, remdamasi Kėdainiuose išrinkto parlamentaro siūlymu, parengė Sveikatos apsaugos ministerija.

Šį Seimo nario D. Kaminsko siūlymą siūloma svarstyti tuomet, kai bus formuojamas kitų metų Valstybės biudžetas.

Parlamentaro teigimu, pritarus šiam siūlymui ir suvienodinus valstybės mokamų PSD įmokų dydį su tomis, kurias gyventojai moka savarankiškai, pirmiausia laimėtų gydymo įstaigų pacientai. Kitaip tariant – padidinus finansavimą sveikatos apsaugai, gyventojai galėtų gauti daug bei kokybiškesnių paslaugų. Dėl to padidėtų atlyginimai medikams, atsirastų galimybė pagerinti gydymo įstaigų materialinę bazę, įsigyti daugiau šiuolaikiškų prietaisų, pirkti kokybiškesnes paslaugas.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, valstybės lėšomis PSD draudžiami pensininkai, pašalpų gavėjai, darbo biržoje užsiregistravę bedarbiai, studentai, vaikai iki 18  metų, neįgalieji ir kitos socialiai jautrios žmonių grupės.

Ką pakeistų gausesnis finansavimas?

Kaip ši reforma, jeigu jai pritartų Seimas, duotų tiek sveikatos apsaugos sistemai, tiek ir jos paslaugomis besinaudojantiems gyventojams – kiekvienam iš mūsų?

Parlamentaras D. Kaminskas įsitikinęs – padidėjus finansavimui iš valstybės biudžeto privalomojo sveikatos draudimo fondui, pokyčiai būtų akivaizdūs.

Nes iš privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto apmokamos šios sveikatos priežiūros paslaugos: prevencinė medicinos pagalba, medicinos pagalba, medicininė reabilitacija, slauga, socialinės paslaugos bei patarnavimai, priskirti asmens sveikatos priežiūrai, ir asmens sveikatos ekspertizė.

[quote author=“D. Kaminskas“]Padidinus finansavimą sveikatos apsaugai, gyventojai galėtų gauti daug bei kokybiškesnių paslaugų. Dėl to padidėtų atlyginimai medikams, atsirastų galimybė pagerinti gydymo įstaigų materialinę bazę, įsigyti daugiau šiuolaikiškų prietaisų, pirkti kokybiškesnes paslaugas.[/quote]

„Padidėjus finansavimui, atsirastų visai kitoks teikiamų paslaugų lygis, būtų galima dirbti kitais pajėgumais. Supraskite, jeigu šiuo metu valstybė nesumoka apie 500 mln. eurų, šis siūlymas leistų sugeneruoti pakankamai ženklią finansinę injekciją. Tai būtų tam tikras valstybės finansų perskirstymas“, – „Rinkos aikštei“ sakė parlamentaras D. Kaminskas.

Politiko teigimu, suvienodinus PSD įmokas ir taip padidinus finansavimą sveikatos priežiūros sektoriui, pacientai galėtų tikėtis medikų paslaugas gauti greičiau, pagerėtų jų kokybinis lygmuo.

„Atsirastų galimybė praplėsti valstybės finansuojamų vaistų spektrą. Pavyzdžiui, skirti nemokamus skiepus vaikams nuo meningokokinės infekcijos. Kitaip tariant, padidinus finansavimą, atitinkamai padidėja ir teikiamų paslaugų kiekis“, – „Rinkos aikštei“ sakė Kėdainių rajone išrinktas parlamentaras D. Kaminskas.

Medikai tikina – galėtų teikti kokybiškesnes paslaugas

Audronė Rimkevičienė, Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė:

„Priėmus D. Kaminsko siūlomas pataisas pirmiausia situacijos pagerėjimą pajustų pacientai. Ir slaugos priemonės, ir įranga – viskas finansuojama iš šių lėšų.

Dabar suprantama, jog pinigai gydymo įstaigoms yra atlyginimai. O iš tikrųjų, tai visas išlaikymas – šildymas, elektra, vanduo, atliekų šalinimas, daugybę dalykų.

Aš manau, kad padidinus finansavimą pagerėtų pati teikiamos paslaugos kokybė. Nes dabar, kai planuoji pirkti vieną ar kitą medicininį prietaisą, pirmiausia atsižvelgi į tai, kiek pinigų tam turi. Vyksta nesibaigiantis ieškojimas, kad pirkinys būtų ir geras, ir pigus. Labai sunku surasti optimalius variantus, dėl to juk nukenčia ne gydytojas, bet pacientas.

Nesąžininga tai, kad tas asmuo, kuris gauna socialinę pašalpą, niekuo neprisideda, o gydytis norėtų taip, tarsi milijoną eurų sveikatos draudimui sumokėtų. Be to, valstybė moka už visus pensininkus, kurie sudaro ketvirtadalį visų mūsų pacientų. Tai įvairiomis ligomis sergantys, sudėtingi pacientai, kaip ir visi neįgalieji, už kuriuos sveikatos draudimo įmokas taip pat moka valstybė.

Aš manau, kad visi pokyčiai, atsirasiantys valstybei nusprendus suvienodinti įmokas, būtų tik pacientų labui.“

Stasys Skauminas, Kėdainių ligoninės direktorius:

„Šis Seimo nario D. Kaminsko pasiūlymas, kurį vertinu vienareikšmiai teigiamai, daugiau orientuotas į pirminės sveikatos priežiūros grandį. Padidėjęs finansavimas leistų stiprinti šeimos gydytojų veiklos sferą, taip pat sumažinant dalį antrinės sveikatos priežiūros įstaigoms tenkantį krūvį. O tai leistų mūsų medikams daugiau koncentruotis į rimtesnius atvejus, sunkesnius pacientus bei įgalintų teikti kokybiškesnes paslaugas.“

Finansų ministerijos skaičiavimais, padidinus pagal siūlomą įstatymo projektą PSD įmoką už valstybės draudžiamus asmenis, ji sudarytų 410,4 euro, o papildomai 2019 metams šioms įmokoms padengti reikėtų per 100 mln. eurų iš valstybės biudžeto, lyginant su 2018 m. skirtomis lėšomis.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video