Paberžei reikia remonto

 Paberžei reikia remonto

Šiemet minime Tėvo Stanislovo 100-ąsias gimimo metines, 2018-ieji yra paskelbti jo metais. Tad šią vasarą Paberžė bus dar gyvesnė, gausesnė renginių, įvykių, pilnesnė tikinčiųjų bei lankytojų.

Tai ir buvo didžiausias Tėvelio Stanislovo noras. Iškilus dvasininkas troško, kad po jo mirties taip brangintoje Paberžėje nepristigtų gyvybės. Ir nors Tėvelio Stanislovo paskutinė valia, regis, įvykdyta su kaupu – nei renginių, nei žmonių Paberžėje netrūksta, tačiau šio atokaus kampelio pastatai pamažu nyksta.

Pro plyšius vėjai siaučia

Tėvelio Stanislovo įdirbis buvo tikrai stiprus, mat net ir praėjus 13 metų po jo mirties Paberžėje retai kada nutyla žmonių klegesys. Kiekvieną sekmadienį nuošalioje bažnytėlėje netrūksta tikinčiųjų, o renginių metų sausakimšas ir šventorius. Žinoma, žmones Paberžė traukia tikrai ne dėl įspūdingų pastatų ar architektūros, tačiau tam, kad čia dirbantys žmonės turėtų orias darbo sąlygas, galėtų išsaugoti Tėvelio Stanislovo palikimą – patalpas, kuriose jis gyveno, kruopščiai rinktą sakralinę kolekciją ir kt. Paberžei būtinas remontas.

„Paberžei tikrai labai reikia remonto. Tėvo Stanislovo svirno stogas prastas, žiemą per jį pripusto, taip pat norėtume restauruoti jo arnotų (arnotas – viršutinis puošnus kunigo drabužis, dėvimas per mišias, savo forma primenantis apsiaustą – aut. past.) kolekciją. Dar vienas skaudulys – senoji klebonija, ji yra jau beveik dešimtmetį niekaip nebaigiama remontuoti, pro stogą bėga vanduo, čia taip pat reikėtų įrengti antrąjį aukštą, kaip buvo prie Tėvelio ir kaip buvo planuota pradėjus senosios klebonijos renovaciją. Įrengus antrąjį aukštą galėtų apsistoti dar daugiau žmonių, pamenu, dėl romantiškos aplinkos anksčiau ten labai mėgdavo įsikurti dailininkai. Šiuo metu pusė senosios klebonijos pastato yra nebaigta remontuoti, o tai labai apsunkina mūsų darbą.

Dar vienas kampelis, kurį norėtųsi sutvarkyti Paberžėje, – bažnyčios tvora. Dabar ji išsikraipiusi, betonas išbyrėjęs. Džiaugiamės, kad pagaliau Paberžės pastatai yra įteisinti, tai suteikia vilties, kad pastatų savininkai įgaus daugiau galimybių gauti finansavimą jų remontui“, – sako Paberžės globėja ir puoselėtoja Regina Galvanauskienė.

Reikia paminėti, kad pati Paberžės bažnyčia yra pakankamai geros būklės. Tėvas Stanislovas prieš mirtį pasirūpino, kad bažnytėlės remontui būtų skirtas finansavimas. Neilgai trukus po jo mirties bažnyčioje buvo atliktas kapitalinis remontas.

Kiek gali, tiek daro

Paberžės Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo parapiją administruoja Kėdainių Šv. Juozapo parapija, kuriai vadovauja klebonas kunigas dekanas Norbertas Martinkus. Dvasininkas patikino, kad Paberžės situacija dėl pastatų bei kitų remonto reikalaujančių objektų jam yra žinoma ir bažnyčia pagal išgales jas sprendžia.

„Paberžėje tikrai yra problemų ir jas po truputį dėliosime. Dalis pastatų yra bažnyčios nuosavybė, kita dalis perduota administruoti Kėdainių krašto muziejui. O dėl tvoros – nesureikšminčiau tokių dalykų, ta tvora ir prieš dešimt metų buvo išgriuvusi ir niekas nekreipė per daug dėmesio. Kur galėjau, kur tikrai reikėjo, aš pasidariau. Nemėgstu girtis darbais. Tikrai yra padaryta darbų Paberžėje, esu ir toliau numatęs jų atlikti. Kas bus reikalinga, kiek bus įmanoma, tiek ir darysiu, tikrai.

Planuose yra numatyta perdažyti kryžius, koplytstulpius, ieškosime sprendimų dėl tvoros, pradėjome šienauti, reikia paminklus apsivalyti nuo žaliavimo, bažnyčios apšvietimą reikia patvarkyti ir dar daug kitų dalykų matau, kuriuos reikia padaryti. O kas jau padaryta, galiu pasakyti – svarbiausias dalykas, kad pagaliau buvo visi pastatai teisiškai įregistruoti, ko iki tol nebuvo. Klebonijos išorė aptvarkyta ir perdažyta, apkalta lentelėmis, griuvo kaminai, kuriuos reikėjo apskardinti, sutvarkyti. Lauko tualete ir duše sudėtas naujas stogas, perdažyti ūkiniai pastatai, zakristijoje grindys dalinai pakeistos. Buvo nupirkta liturginių drabužių, šiek tiek tvarkėme elektros instaliaciją, priešgaisrinės apsaugos sistemas, atlikti kiti darbai. Visa tai padaryta parapijos ir rėmėjų lėšomis“, – sako  N. Martinkus.

Kviečia į talką

Prie Paberžės tvarkymo darbų jau šį penktadienį prisidės ir visuomeninis judėjimas „Mūsų krašto sėkmei“. 

Judėjimo nariai 17 val. renkasi Paberžėje ir kviečia prisijungti visus, kurie tik gali ir yra neabejingi Paberžei ir Tėvelio Stanislovo palikimui.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video