Dėl Zabieliškio sąvartyno plėtros šaukiamas neeilinis rajono Tarybos posėdis

 Dėl Zabieliškio sąvartyno plėtros šaukiamas neeilinis rajono Tarybos posėdis

Aistros dėl Zabieliškio sąvartyno plėtros jau kaip reikiant drebina Kėdainių rajono savivaldybę, kuri priversta gegužės 3 dieną dėl šio klausimo sušaukti neeilinį rajono Tarybos posėdį.

Dalies rajono Tarybos narių kantrybės taurė persipildė po paskutiniojo rajono Tarybos posėdžio, kai šiam nebuvo parengti ir pateikti svarstyti nutarimų projektai dėl gyventojų pateiktoje rezoliucijoje išdėstytų reikalavimų: panaikinti Zabieliškio sąvartyno plėtros statybos leidimą, išduotą Kėdainių r. savivaldybės administracijos 2015 m. gegužės 18 d., atšaukti Kėdainių r. savivaldybės Tarybos 2017 m. lapkričio mėn. 24 d. nutarimą dėl naujų atliekų kainų patvirtinimo bei priimti Tarybos sprendimą, jog Zabieliškio regiono sąvartyno plėtra privalo būti uždrausta.

Nors gyventojų reikalavimai valdininkams buvo pateikti dar balandžio 3 dieną, balandžio 20-ąją vykusiam Tarybos posėdžiui nebuvo parengtas nė vienas sprendimas pagal gyventojų reikalavimus. Rajono meras teisinosi, jog rengiant sprendimus reikia įsigilinti, ar jie atitinka įstatymus ir poįstatyminius aktus.

Rajono tarybos narių frakcija „Už žemę ir žmogų“ inicijavo neeilinį rajono Tarybos posėdžio sušaukimą.

Šiai iniciatyvai pritarė dauguma rajono Tarybos narių. Po reikalavimu sušaukti neeilinį rajono Tarybos posėdį pasirašė 14 rajono politikų: Darius Petrauskas, Adelė Štelmokienė, Algimantas Kižauskas, Nijolė Naujokienė, Irena Staliorienė, Rimgaudas Rimošaitis, Virmantas Ivanauskas, Kęstutis Valionis, Indrė Fiodorova, Albinas Počiulpas, Dangiras Kačinskas, Vilma Šniurevičiūtė, Vygantas Vanagas, Viktoras Muntianas.

Vienas iš neeilinio rajono tarybos posėdžio sušaukimo iniciatorių Darius Petrauskas tikina, kad jei valdantieji paisytų gyventojų reikalavimų ir būtų paruošę sprendimų projektus paskutiniam Tarybos posėdžiui, o tokiems projektams paruošti, jo manymu, laiko buvo pakankamai, dabar nereikėtų skubiai kviesti rajono Tarybos posėdžio ir grįžti prie to paties klausimo svarstymo.

Šaukiamo neeilinio posėdžio metu bus nagrinėjamas vienintelis sprendimo projektas „Dėl nepritarimo Zabieliškio sąvartyno plėtrai Kėdainių rajone Zabieliškio kaime“.

Rajono tarybos narė Adelė Štelmokienė teigia: „Skubiai sušaukti neeilinį rajono tarybos posėdį būtina todėl, kad artimiausiu laiku KRAC‘as žada daryti posėdį, kuriame planuoja svarstyti klausimą dėl Zabieliškio sąvartyno plėtros. Kiek mums žinoma, jie ketina atsisakyti 2015 m. statybai išduoto leidimo ir vykdyti numatytus sąvartyno projekto pakeitimus, kuriems įgyvendinti reikia atlikti poveikio aplinkai vertinimą (PAV). Mūsų žiniomis, jie planuoja ir nori sugrįžti prie seno projekto, kuriam RAAD’as KRAC‘o prašymu pateikė išvadą, jog aplinkos vertinimas nereikalingas, todėl jau galima pradėti sąvartyno plėtrą pagal seną projektą.

Kas pasikeitė į gerą pusę, kad jau galima plėsti sąvartyną apsieinant ir be PAVO?

Keistai atrodo, kai visuomenė pati išsireikalavo, kad būtų atliktas poveikio aplinkai vertinimas, o KRAC‘as siekia tai apeiti.

Man atrodo, kad rajono valdžia nesiima jokių priemonių tam sustabdyti, o kai kuriais atvejais dar ir padeda. Tai sakau, nes tai įrodo, kad savivaldybei pavaldi įmonė „Kėdainių vandenys“, neturinti jokių galimybių ir lėšų atnaujinti nuotekų valymo įrenginius, kurie jau nekalbant apie būsimo sąvartyno filtratą jau dabar tinkamai neužtikrina nuotekų išvalymo, projekto eigoje asmenims, suinteresuotiems sąvartyno plėtra, išduoda pažymą, kad sugebės išvalyti nuotekas, kurios pateks iš sąvartyno. Tai tiesiog nonsensas.

Ir dar. Neaišku dėl kokių priežasčių nebuvo įtraukta į balandžio 20 dieną vykusio rajono Tarybos posėdžio darbotvarkę sprendimo projektas dėl sąvartyno plėtros, nors laiko pakako. Abejoju, kad meras nežinojo, jog  balandžio 30 dieną KRAC‘as ruošiasi priimti sprendimą dėl sąvartyno statybos pradžios, bet vis tiek nerengė sprendimo projekto“.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video