Kėdainių konservatorių konfliktas aštrėja

 Kėdainių konservatorių konfliktas aštrėja

Dėl etikos pažeidimų iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos gretų pusmečiui pašalintas Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narys, buvęs vicemeras Rimgaudas Rimošaitis ir toliau nerimsta. Savivaldybės Tarybos posėdyje jis viešai išsakė kaltinimus TS-LKD partijos Kėdainių skyriaus pirmininkui Henrikui Vaicekauskui ir, apkaltinęs jį propaguojant smurtą, iškėlė klausimą, ar toks žmogus gali vadovauti švietimo įstaigai. Po šio demaršo R. Rimošaičiui gali grėsti pašalinimas iš partijos.

Konservatorių rietenos persikėlė į viešumą

„Rinkos aikštei“ R. Rimošaitis ne kartą buvo minėjęs, jog vieno TS-LKD Kėdainių skyriaus susirinkimo metu jis tariamai patyrė H. Vaicekausko išpuolį. Politikas tikino esą sulaukė pasiūlymo gauti per veidą ir galbūt net ir bandymo tai padaryti. Tačiau vien žiniasklaidos informavimu apie šį incidentą R. Rimošaitis neapsiribojo.

Kaltinimus partijos kolegai H. Vaicekauskui jis ėmė žarstyti ir rajono Tarybos Kaimo reikalų komitete, kuriam priklauso, ir pačiame rajono Tarybos posėdyje.

Norėjo įgelti oponentui?

Praėjusiame rajono Tarybos posėdyje, svarstant savivaldybės administracijos padalinių bei savivaldybei pavaldžių įmonių vadovų metines ataskaitas, politikams teko ne savo valia įsitraukti ir į konfliktą TS-LKD skyriuje. O tiksliau – tapti buvusio rajono konservatorių lyderio R. Rimošaičio priešpriešos su esamu skyriaus pirmininku H. Vaicekausku liudininkais.

H. Vaicekauskas vadovauja Kėdainių švietimo pagalbos tarnybai. Tarybos posėdyje svarstant visų rajono švietimo įstaigų ataskaitas R. Rimošaitis pateikė prašymą H. Vaicekausko vadovaujamą įstaigą išskirti ir jo ataskaitą už 2017 metus nagrinėti atskirai.

Už šį R. Rimošaičio pasiūlymą balsavo 6 rajono tarybos nariai, 2 susilaikė, o 15 politikų pasisakė „prieš“.

Nepavykus pirmam bandymui pasinaudojant tarybos nario mandatu „pataršyti“ dabartinį TS-LKD skyriaus vadovą, R. Rimošaitis pasinaudojo kita galimybe. Balsuojant už švietimo įstaigų vadovų ataskaitas, tarp kurių buvo ir H. Vaicekausko ataskaita, R. Rimošaitis susilaikė, nors visi kiti tarybos nariai pritarė pateiktoms ataskaitoms.

Kamantinėjo oponento viršininką

Pristatant vadovų ataskaitas, į keblią padėtį pateko rajono Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas, tiesioginis H. Vaicekausko viršininkas Julius Lukoševičius.

Tarybos narys R. Rimošaitis ataskaitas pristačiusiam J. Lukoševičiui viešai pateikė du su H. Vaicekausku susijusius klausimus. Politikas teiravosi, ar švietimo įstaigai gali vadovauti žmogus, kuris esą pareiškė kitam žmogui, turinčiam negalią, kad tokio jis niekada nepriimtų į darbą.

„Antras klausimas, kaip jūs įsivaizduojate, (ar – red.) švietimo įstaigos vadovas gali dirbti, jeigu jisai skatina ir prisideda prie smurto. Ir tik atsitiktinumo dėka šis smurtas neįvyksta“, – rajono savivaldybės Tarybos posėdyje emocingai kalbėjo R. Rimošaitis.

Rajono savivaldybės Švietimo ir kultūros skyriaus vadovas J. Lukoševičius pasistengė iš šios situacijos išsisukti neįklimpdamas į konservatorių vidines rietenas.

„Tarybos nariui siūlau atskirti partinius reikalus, kurie vyksta (TS-LKD skyriaus viduje – red.), nuo to, kas susiję su tiesiogine švietimo įstaigos vadovo veikla“, – atrėmė J. Lukoševičius.

Atsiribodamas nuo emocingų politiko pareiškimų J. Lukoševičius sakė neturintis priekaištų H. Vaicekauskui.

„Mano asmenine nuomone, švietimo pagalbos (tarnybos – red.) direktorius pareigas vykdo gerai ir gali toliau dirbti“, – kalbėjo J. Lukoševičius.

Gresia pašalinimas iš partijos

Kaip šį pusmečiui suspenduoto konservatoriaus poelgį vertina viešų kaltinimų smurto propagavimu ir naudojimu sulaukęs dabartinis Kėdainių rajono TS-LKD skyriaus vadovas H. Vaicekauskas?

„Tokiais demaršais jisai daro arba planuoja daryti žalą partijai. O tokie veiksmai – tikrai nedaro garbės. Kaip bus vertinamas šis poelgis, ar jis bus svarstomas skyriaus tarybos posėdyje – sunku pasakyti“, – sakė H. Vaicekauskas.

Kėdainių rajono TS-LKD skyriaus pirmininkas užsiminė, jog konservatorių vidiniuose įstatuose numatomos atitinkamos nuobaudos už vidinės drausmės pažeidimus bei veikimą prieš partijos interesus.

Dėl etikos pažeidimų neseniai nuspręsta pusmečiui sustabdyti R. Rimošaičio narystę partijoje, o H. Vaicekauskui skirti pastabą.

Kas bus dabar, konservatorių rietenoms persikėlus į viešumą, belieka tik spėlioti.

Pasak H. Vaicekausko, tikėtina, jog R. Rimošaičiui gresia pati griežčiausia bausmė – pašalinimas iš partijos.

„Aš asmeniškai šio klausimo nežadu kelti. Tačiau jeigu kiti skyriaus nariai nuspręs tai padaryti, toks  variantas galimas“, – sakė H. Vaicekauskas ir pripažino, jog viešumon iškilę vidiniai nesitarimai kenkia partijos įvaizdžiui, ją marginalizuoja.

Šiuo metu Kėdainių rajono savivaldybės taryboje dirba du konservatorių partijos atstovai. Tai jau minėtas R. Rimošaitis ir Ona Šulcienė.

Į vidaus konfliktus bandė įtraukti ir rajono merą, ir ministrę

Kaltindamas partijos skyriaus lyderį nepavykusius bandymu smurtauti, kiek anksčiau R. Rimošaitis kreipėsi ir į rajono merą Saulių Grinkevičių, ir į Kėdainiuose viešėjusią švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę. Keltas klausimas, ar TS-LKD Kėdainių skyriaus vadovas H. Vaicekauskas toliau gali vadovauti rajono savivaldybei pavaldžiai įstaigai – Švietimo pagalbos tarnybai.

Susiklosčiusią situaciją įvertinusi TS-LKD Kėdainių rajono skyriaus etikos komisija priėmė sprendimą rekomenduoti abiem nesutariantiems konservatoriams skirti nuobaudas – H. Vaicekauskui pareikšti pastabą, o R. Rimošaičiui – pusmečiui sustabdyti narystę partijoje. Etikos komisijai vadovaujantis Antanas Pavolis minėjo, kad svarstyti galimi nusižengimai partijos vidaus taisyklės bei įvertinus pažeidimų mastą, pasiūlytos nuobaudos.

Kėdainių rajono TS-LKD skyriaus taryba balsų dauguma pritarė etikos komisijos siūlymui.

Partijos narių akivaizdoje norėjo sumušti?

R. Rimošaitis „Rinkos aikštei“ yra ne kartą minėjęs, jog vieno TS-LKD Kėdainių skyriaus susirinkimo metu tariamai patyrė H. Vaicekausko išpuolį. Pasak buvusio rajono vicemero R. Rimošaičio, skyriaus pirmininkas neva daugeliui partiečių girdint pasiūlęs jam suduoti per veidą.

Politikas pasakojo, kad  prisiartinęs skyriaus vadovas jam esą iš tiesų bandė smūgiuoti į veidą, tačiau savo poelgio nebaigė, nes kažkas iš Kėdainių konservatorių spėjo sugriebti ir šalin patraukti smūgiuojančią TS-LKD skyriaus vadovo ranką.

Paprašytas pakomentuoti mestus kaltinimus H. Vaicekauskas visa tai pavadino su realybe prasilenkiančiomis nesąmonėmis bei pareiškė neturintis ką ir bepridurti. Apie neva vykusį konfliktą atsisakė kalbėti ir kiti TS-LKD skyriaus nariai. Užsiminta, jog nieko rimto ar bent kiek panašaus į R. Rimošaičio pasakojimą neįvykę, o kilę asmeninio pobūdžio nesutarimai – abiejų konfrontuojančių asmenų bei partijos skyriaus vidaus reikalas.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video