Tėvelių dėmesiui: prasidėjo profilaktinis moksleivių sveikatos patikrinimas

 Tėvelių dėmesiui: prasidėjo profilaktinis moksleivių sveikatos patikrinimas

Sumažėjus vaikų sergamumui ir prasidėjus pavasariškiems orams, rajono moksleiviai, kaip ir kiekvienais metais, raginami profilaktiškai pasitikrinti sveikatą ir neatidėti to paskutinėms dienoms. Deja, dalis tėvelių dėl įvairių priežasčių profilaktinį vaikų sveikatos patikrinimą atidėlioja paskutinei minutei, o prasidėjus rugsėjui, skuba pas šeimos ar vaikų ligų gydytoją, nes pagal galiojančius teisės aktus švietimo ir ugdymo įstaigoms iki rugsėjo 15 d. būtina pateikti Vaiko sveikatos pažymėjimus. Profilaktiniai sveikatos tikrinimai yra pagrindinė vaikų sveikatos stiprinimo priemonė, padedanti diagnozuoti ligas bei kt. sveikatos sutrikimus ankstyvoje stadijoje.

Šių metų profilaktinio sveikatos tikrinimo tvarkoje nėra ypatingų pasikeitimų. Kaip ir ankstesniais metais, moksleiviai turi registruotis profilaktiniam sveikatos tikrinimui pas savo šeimos ar vaikų ligų gydytoją. Gydytoja įvertina vaiko organizmo sistemų būklę, moksleiviai sveriami, matuojami, patikrinama jų rega, laikysena, fizinis išsivystymas. Atliekami įprasti kraujo ir šlapimo tyrimai, paaugliams tiriamas gliukozės kiekis kraujyje. Esant reikalui atliekami ir papildomi tyrimai.

Jei sveikatos tikrinimo metu pastebimi sveikatos sutrikimai, moksleiviai siunčiami specialistų konsultacijoms. Daugumai vaikų bus atliekamas tuberkulino mėginys, siekiant išsiaiškinti galimą užsikrėtimą tuberkulioze. Jau daugelį metų šios ligos ankstyvai diagnostikai skiriamas ypatingas dėmesys.

Kadangi vizitas pas odontologą yra labai svarbus, ruošiantis profilaktiniam patikrinimui, patariama iš anksto registruotis ne tik pas šeimos ar vaikų ligų gydytoją, bet ir pas gydytoją odontologą. Iš anksto užsiregistravus, bus taupomas ir tėvelių, ir vaikų laikas, o profilaktinis patikrinimas bus atliktas greičiau.

Svarbu atminti, kad vaikas, iki 16 metų amžiaus, turi būti lydimas vieno iš tėvų/globėjų. Be tėvų/globėjų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima. Kasmet Kėdainių PSPC profilaktiškai sveikatą pasitikrina 96-98 proc. rajono moksleivių. Lyginant su kitais šalies regionais, tai tikrai geras rodiklis.

 

Asta Raicevičienė, Kėdainių PSPC atstovė viešiesiems ryšiams

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video