Lietuvos šimtmetis Kėdainių mieste ir rajone – veiklos ohoho kiek!

 Lietuvos šimtmetis Kėdainių mieste ir rajone – veiklos ohoho kiek!

Lietuva, kuri gyva ne vien senolių, bet ir mūsų pačių istorijose, stovi ties savo šimto metų gyvavimo slenksčiu. Per šį slenkstį kartu su didžiaisiais Lietuvos miestais ir mažesniais miesteliukais tvirtą žingsnį ketina žengti ir Kėdainių rajonas. Renginių šventiniam vasario mėnesiui čia siūloma tiek, kiek, ko gero, nebuvo rengta jau visą šimtmetį. Tik rinkis, tik spėk visur dalyvauti. Ką veikti turės ir muzikos mylėtojai, ir tautinių šokių gerbėjai, ir protus pamankštinti pamėgę, ir sportui prijaučiantieji, ir tie, kurių kareiviški batai į kampą nutrenkti, ir istorijos mylėtojai. Įspūdžių bus tiek, kad nors vežimu vežk. Ir taip – visą vasarį.

Labūnava jau uždavė toną

Lietuvos jubiliejų žymintys šventiniai renginiai Kėdainių rajone prasidėjo dar neišaušus iškilmingajai savaitei, o jį minėti pirmieji suskubo labūnaviškiai. Miestelio kultūros centro skyriuje dar vasario 1-ąją duris atvėrė istorinė paroda „Iškiliausios Lietuvos asmenybės“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, paskui kurią vakar, penktadienį, atriedėjo šimtmečiui skirtas „Protų mūšis“. Na, o vasario 14–28 d. kultūros centro skyriuje vyks Labūnavos pagrindinės mokyklos auklėtinių ir mokytojų bendro kūrybinio darbo vaisių – didžiausios atvirutės „100 gražiausių žodžių Lietuvai“ pristatymas.

[quote author=“Aut. past.“]Akademija nepaliauja stebinusi kokybe: miestelio kultūros centre vyks koncertas „100-kart ačiū Lietuvai“.Čia pasirodys operos soliostas, baritonas, grupės „El Fuego“ narys Jonas Sakalauskas.[/quote]

O ir pati vasario 16-oji čia, be jokios abejonės, neliks nepaminėta. Tą dieną labūnaviškiai minės ne kur kitur, o prie Labūnavos dvaro bokšto – susirinkę visi kartu uždainuos „Lietuva brangi“. „Užtraukime dainą, kad akyse ašaros sužvilgėtų, kad pasididžiavimas Tėvyne užpildytų širdis ir netilptų krūtinėse“, – sako organizatoriai, kviesdami atvykti tiesiai prie bokšto, o norinčiuosius – penkių kilometrų atstumą nuo kultūros centro skyriaus iki bokšto įveikti žygiuojant pėsčiomis, su šiaurietiškomis lazdomis, „apsiginklavus“ vėliavėlėmis ir išsipuošus tautine atributika.

„Vienintelė Lietuva“ – visame rajone

Šventinį mėnesį rajone vilnys Kėdainių kultūros centro renginių ciklas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui „Vienintelė LIETUVA“. Kalnaberžės skyriuje – liaudiškos muzikos vakaras, Labūnavoje – instrumentinės muzikos vakaras su Kėdainių muzikos mokyklos moksleiviais, viktorina jaunimui Pelėdnagiuose, koncertas Nociūnuose, vakaronė Tiskūnuose, vokalinių ansamblių vakaras Lančiūnavoje,  o Vilainiuose – vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Volungė“ koncertas.

Surviliškis atidengs atminimo lentą

Aktyvumu ir išskirtinai šilta bendruomene pasižyminti Surviliškio seniūnija visame valstybės atkūrimo šimtmečio siautulyje ragina nepamirši ir savęs. Vasario 12 dieną miestelyje atidaroma paroda „100 Surviliškio seniūnijos akimirkų“. Vasario 16-ąją Surviliškio Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčioje bus aukojama Šv. Mišių auka už nepriklausomybės kovų savanorius, o po jų, miestelio kultūros centre vyks atminimo lentos 1919–1920 m. nepriklausomybės kovų Surviliškio valsčiaus savanoriams atidengimas, kurį palydės šventinio koncerto „Lietuvai iš visos širdies“ aidai.

Akademija nepaliauja stebinusi kokybe

Akademijos kultūros centras vasario 9-ąją kviečia į kaimyninės Dotnuvos bažnyčią, kur bus aukojamos Šv. Mišios už dotnuvius ir Lietuvą. Angeliškais balsiukais po Šv. Mišių bažnyčioje džiugins Akademijos gimnazijos „Kaštono“ skyriaus mokinukai.

Jubiliejinis koncertas šiame krašte nuskambės Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse. Kokybiškos muzikos mėgėjams Akademijos miestelio kultūros centre vasario 15-ąją – koncertas „100-kart ačiū Lietuvai“. Čia pasirodys operos solistas, baritonas, grupės „El Fuego“ narys Jonas Sakalauskas.

Tiesa, visą vasarį Akademijos kultūros centre bus galima paganyti akis į parodą „Akademijos žmonės, įvykiai ir vietos: šimtmečio istorijos mozaika“.

Jeigu švęsti, tai… keturias dienas!

Vasario 15-ąją, ketvirtadienį, šventinis veiksmas prasidės ir Josvainiuose. Tądien kultūros centre vyks Josvainių gimnazijos mokinių „Chorų šventė“. Penktadienį, Josvainių Visų Šventųjų bažnyčioje už Lietuvos valstybę bus aukojamos Šv. Mišios, kuriose giedos miestelio vokalinis moterų ansamblis. Po Šv. Mišių – kovotojų už Lietuvos laisvę pagerbimas prie Tremtinių kryžiaus, Partizanų paminklo.

Šeštadienį Josvainių gimnazijos aktų salėje – muzikinio klubo „Auštarietis“ programa „Mokslo šviesa Josvainiuose“ – renginys Lietuvos savanoriams atminti. Jo metu bus skaitomos pavardės Josvainių valsčiaus Vyčio kryžiaus kavalierių ir savanorių, dalyvavusių Lietuvos nepriklausomybės kovose 1918–1920 m. Ir ne tik skaitomos, mat įdienojus vyks iškilmingas kavalierių ir savanorių atminimo lentų atidengimas Josvainių gimnazijos pradinėje mokykloje.

Kitą dieną, sekmadienį, josvainiečiai vėl kviečia į miestelio maldos namus. Bažnyčioje nuskambės šventinis koncertas, kuriame – K. Dženkinso 13 dalių kūrinys „Ginkluotas žmogus: „Mišios už taiką“. Pajėgas šiam pasirodymui suvienys trys chorai ir pučiamųjų orkestras.

Griausminga Vasario 16-oji mieste

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną Kėdainių mieste šimtmečiui skirti renginiai prasidės 10 val. ryto, Kėdainių Šv. Juozapo bažnyčioje aukojama Šv. Mišių auka už Lietuvos valstybę, o po jų, 11.30 val., prie Kėdainių rajono savivaldybės dangaus link pakils visų Trijų Baltijos valstybių vėliavos. Iškart po to, 12 valandą, J. Basanavičiaus g. – Dotnuvos g. skvere, bus atidengtas paminklas Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės atkūrimo kovotojams, o skvereliui suteiktas pavadinimas.

Jau po pusvalandžio Kėdainių miesto bažnyčiose aidės varpai – šie prisidės prie visos Lietuvos bažnyčių varpų sąšaukos „Gloria Lietuvai“, o 12.45 val. Kėdainių m. Dotnuvos g. kapinėse bus pagerbti kovotojai už Lietuvos laisvę.

Tiesiogine šio žodžio prasme 14 val. stogas kilnosis Kėdainių arenoje, mat čia vyks Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio šventinis minėjimas ir koncertinė programa „Kilkim, broliai, sakalais!“. Jo stebėtojams šiurpuliukai oda eis nuo valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ pasirodymo, sielos šoks tango klausantis Lietuvos kariuomenės orkestro ir folkloro atlikėjų – Veronikos Povilionienės ir Rasos Serros – dainų. Koncertą rokeriškais ritmais užbaigs grupė „Thundertale“.

Žygiuos vietomis, kur buvo sustabdyta Rusijos armija

[quote author=“Aut. past.“]Tiems, kuriems arčiau širdies aktyvus laisvalaikis – galimybė atkurtos Lietuvos šimtmetį švęsti patriotiškai ir prasieiti keturiolika kilometrų istorijos keliais, pakelėmis ir bekelėmis Vasario 16-osios žygyje „Kėdainių savanorių karo keliais“. Žygeiviai eis nuošaliomis Kėdainių vietomis, kuriose lygiai prieš 99 metus Kėdainių įgulos savanoriai sutvėrė vieną iš Lietuvos karybos stebuklų – sustabdė Rusijos Raudonosios armijos veržimąsi į šalies gilumą.[/quote]

Tiems, kuriems arčiau širdies aktyvus laisvalaikis – galimybė atkurtos Lietuvos šimtmetį švęsti patriotiškai ir prasieiti keturiolika kilometrų istorijos keliais, pakelėmis ir bekelėmis Vasario 16-osios žygyje „Kėdainių savanorių karo keliais“.

Žygio, kurį ves Kėdainių krašto muziejaus istorikas Vaidas Banys, starto vieta – aikštelė ant kalno prie Šv. Jurgio bažnyčios. 8.30 val. prasidės registracija, o jau 9 val. žygeiviai pajudės Kėdainių įgulos savanorių karo keliais. Galimo finišo vietos siūlomos dvi – 13–14 val. prie Kėdainių arenos, kur norintieji galės keliauti į koncertą, arba 14 val. – finišas su kareiviška koše Smilgos g. 7.

Žygeiviai eis nuošaliomis Kėdainių vietomis, kuriose lygiai prieš 99 metus Kėdainių įgulos savanoriai sutvėrė vieną iš Lietuvos karybos stebuklų – sustabdė Rusijos Raudonosios armijos veržimąsi į šalies gilumą. Žygeiviai keliaus Obelies šlaitais, kur P. Lukšio būrys atliko savo manevrą raudonųjų užnugaryje. Praeis Juodkiškio ir Koliupių laukų pakraščiais, susipažindami su buvusių kautynių vietomis. Pakeliui išvys ne vieną užmiesčio kultūrinį objektą: buvusių Paobelio smuklės, senojo tilto ir užtvankos vietas, Obelies kraštovaizdžio draustinį, senojo Vilniaus kelio brastą per Obelį, Juodkiškio dvaro sodybą ir malūno griuvėsius.

Pagerbs partizanus

Na, o štai Pelėdnagių ir Beinaičių bendruomenių nariai vasario 16 d. bursis Slikių kaime (Pelėdnagių sen.), prie paminklo šio ir Akmenių kaimų Vyčio apygardos partizanų, žuvusių 1944–1955 m., atminimui, ir trauks patriotines dainas.

[quote author=“Aut. past.“]Tik rinkis, tik spėk visur dalyvauti. Ką veikti turės ir muzikos mylėtojai, ir tautinių šokių gerbėjai, ir protus pamankštinti pamėgę, ir sportui prijaučiantieji, ir tie, kurių kareiviški batai į kampą nutrenkti, ir istorijos mylėtojai. Įspūdžių bus tiek, kad nors vežimu vežk. Ir taip – visą vasarį.[/quote]

„Kiekvienas atsineškime po žvakelę, kurią uždegsime garbei tų, kurie kovojo už Lietuvos laisvę ir ją kūrė. Tegu gyvi žiburėliai liudija tai, kad mes nepamiršome, kokiu keliu atėjome iki šios dienos. Atrasime laiko susitelkti draugėn tam, kad Lietuva per amžius būt gyva…“ – tokiais žodžiais į kraštiečius kreipiasi renginio organizatoriai.

Nuo vieno rajono krašto iki kito

Vasario 16-ąją vieni minės garsiau, kiti – tyliau, vieni – šimtus žmonių subūrusioje minioje, kiti – vos saujelėje bendraminčių, bet aišku viena – minės visi. Ir arčiausiai miesto, ir toliausiai nuo jo įsikūrę miesteliai ir kaimai.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimas penktadienį numatomas Langakių (Pernaravos sen.) bendruomenės namuose. Minės ir kaimyninė Krakių seniūnija, pasižyminti išradingumu: ketvirtadienį čia organizuojama akcija „Papuošk trispalve savo miestelį“. Kuomet visas Krakių miestelis taps geltonai žaliai raudonas, sportiškai nusiteikę miestelėnai pasileis bėgti miestelio gatvėmis su 25 metrų ilgio tautine vėliava, o vėliau kultūros centre klausysis šventinio koncerto. Neabejingi jubiliejui ir kiti kaimynai – Meironiškių kaimo gyventojai. Nors pastarieji šventinio koncerto klausysis seniūnijos centre – Krakėse – tačiau vasario 14–15 d. patys vykdys pilietinę akciją „100 baltų balandžių Lietuvai“, o 21 d. įveikinės protmūšio „100 klausimų apie Lietuvą“ užduotis.

Vasario 15-ąją, visai kaip akademiškiai ir krakiškiai, vietos kultūros centre koncerto „Mes tikrai mylim Lietuvą“ klausysis Šėtos miestelio gyventojai. Šventės išvakarėse petys petin valstybės jubiliejų minės truskaviškiai, mat pastarųjų kultūros centro skyriuje vyksiąs koncertas „Ir atvaduos šalelą“.

Sukilimo muziejus irgi sukrus

1863 m. sukilimo muziejus Paberžėje taip pat turi ką pasiūlyti. Net tris dienas – vasario 13, 14 ir 15 d. – čia vyks renginiai, skirti Lietuvos valstybės atkūrimo dienai. Dėmesio centre atsidurs kovos už laisvę, Lietuvos patriotai ir šalies valstybingumo simboliai. Visas dienas Paberžės renginiuose suksis ir kaimynai iš Miegėnų pagrindinės mokyklos mokiniai. Na, o vasario 16-ąją Sukilimo muziejuje vyks Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio paminėjimas „Lietuvai 100“.

…kaip gi be krepšinio?

Prakalbus apie miegėniškius, šie, kaip ir kitos rajono bendruomenės, vasario 15-ąją organizuoja šventinį koncertą. Vertėtų pažymėti, kad krepšiniui neabejinga berniukiška save tituluojanti Miegėnų pagrindinė mokykla, vasario 17-ąją rengs tradicinį krepšinio turnyrą „Vasario 16-oji kitaip“.

Nepamiršti antrąja Lietuvos religija tituluojamos sporto šakos kviečia ir Kėdainių arenoje vasario 24-ąją vyksiantis „Šventinis Lietuvos 100-mečio 3 prieš 3 krepšinio turnyras“. Turnyro kovos virs net septyniose amžiaus grupėse, o pasibaigus joms ant parketo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio paminėjimo rungtynėms žengs geriausi Kėdainių rajono krepšininkai.

Renginyje taip pat bus skiriamas ypatingas dėmesys 1937-aisiais Rygoje vykusiam Europos vyrų krepšinio čempionatui ir pergalingam Lietuvos rinktinės žygiui jame.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video