Kad vizitai pas gydytojus neprailgtų

 Kad vizitai pas gydytojus neprailgtų

„Kad laukiant eilėse prie gydytojų kabinetų nebūtų taip nuobodu žiūrėti į tuščias poliklinikos sienas, prieš keletą metų nutarėme sienas pagyvinti – papuošti jas pačių kėdainiečių meniniais darbais“, – teigė VšĮ Kėdainių PSPC atstovė viešiesiems ryšiams Asta Raicevičienė ir pasidžiaugė, jog pavyko surengti naują Kėdainių krašto dailės draugijos narių tapybos darbų parodą „Mūsų piliakalniai“. Šia paroda ketinama prisidėti prie Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio paminėjimo.

Taip pat visai neseniai Kėdainių krašto dailės draugijos pirmininkės Albinos Mackevičienės karpiniais pasipuošė Akademijos ir Dotnuvos ambulatorijos. A. Raicevičienės nuotr. Ir mieste, ir rajone

„Parodoje eksponuojama net 17-os autorių beveik 50 tapybos darbų, kuriuose atsiskleidžia piliakalnių grožis, meilė gimtajam kraštui, senajam palikimui, pasididžiavimas Lietuva. Tapybos darbuose – ne tik mūsų rajono, bet ir kitų šalies regionų piliakalniai, vaizdai, atsiveriantys nuo piliakalnio, žvilgsnis į Vilnių nuo Gedimino pilies. Į krašto menininkų akiratį pateko Gedimino pilis, Kernavės, Merkinės, Medvėgalio, Bakainių, Pilionių, Sangailių, Ukmergės, Bubių, Aukštupėnų, Maisiejūnų, Seredžiaus, Opstainių, Pakalnių, Kazoko, Mikerio, Veliuonos piliakalniai“, – pasakojo A. Raicevičienė.

Darbai, kuriuose atsiveria Lietuvos piliakalnių bei gamtos grožis, papuošė Kėdainių PSPC ne tik Pediatrijos, Terapijos skyrius, vaikų ir suaugusiųjų poliklinikos registratūras, bet ir Dantų gydymo, Psichikos sveikatos skyrius, Psichiatrijos dienos stacionarą.

„Norime, kad pagražėtų ir rajono ambulatorijų erdvės. Todėl ten taip pat jau keletą metų rengiamos kiek mažesnės parodėlės. Neseniai  Kėdainių krašto dailės draugijos pirmininkės Albinos Mackevičienės karpiniais pasipuošė Akademijos ir Dotnuvos ambulatorijos. Tai iš tiesų yra meniniai karpiniai, į kuriuos nepabosta žiūrėti, kurie pagyvina ir medikų kabinetus ir tas vietas, kuriose laukia pacientai.

[quote author=“A. Raicevičienė“]Parodoje eksponuojama net 17-os autorių beveik 50 tapybos darbų, kuriuose atsiskleidžia piliakalnių grožis, meilė gimtajam kraštui, senajam palikimui, pasididžiavimas Lietuva.[/quote]

Jau keletą metų iš eilės savo iniciatyva puošiasi Pelėdnagių ambulatorija, besikeičiantiems tapybos ar fotografijos darbams yra skirta pastovi vieta. Šiuo metu fotografijų parodos vyksta Josvainių, Krakių ambulatorijose, Kėdainių dailės mokyklos mokinių darbai puošia Gudžiūnų ambulatorijos sienas“, – teigė viešųjų ryšių specialistė.

Netradicinės vietos. Kodėl gi ne?

Kaip tikino A. Raicevičienė, rengti žymių menininkų parodas bei jų pristatymus Kėdainių PSPC neketina, nes tai nėra ta vieta, kur atėjus į įstaigą visas dėmesys būtų sutelktas į ant sienų kabančius paveikslus. Nors, kaip žinia, populiarėja tapybos ar kitų darbų parodos netradicinėse vietose: bažnyčiose, krematoriume, savivldybėse, taip pat ir gydymo įstaigose.

„Kiek anksčiau bendravome ir, žinoma, ateityje bendrausime su Kėdainių dailės mokykla. Net dvejus metus mūsų sienas puošė šios mokyklos absolventų baigiamieji darbai iš mokyklos fondo. Pasigrožėti jaunųjų dailininkų darbais buvo galima prie suaugusių ir vaikų poliklinikos registratūrų, Terapijos, Pediatrijos skyriuje, laukiantiems prie chirurgų kabineto.  

[quote author=“Aut. past.“]Darbai, kuriuose atsiveria Lietuvos piliakalnių bei gamtos grožis, papuošė Kėdainių PSPC ne tik Pediatrijos, Terapijos skyrius, vaikų ir suaugusiųjų poliklinikos registratūras, bet ir Dantų gydymo, Psichikos sveikatos skyrius, Psichiatrijos dienos stacionarą.[/quote]

Pernai užsimezgė graži draugystė ir su Kėdainių krašto dailės draugija. Jos pirmininkė Albina Mackevičienė, surinkusi draugijos narių darbus, juos mielai „paskolino“. Buvo eksponuojami labai geras emocijas teikiantys tapybos darbai darbai. Na, o kad pacientams nepabostų žiūrėti į tuos pačius darbus, šiemet vėl atsinaujinome“, – kalbėjo A. Raicevičienė.

Kad kūriniai rastų sau vietą

Tam, kad įvairiuose kaimuose ir miesteliuose gyvenančių menininkų darbai išvystų dienos šviesą, A. Raicevičienė jau kreipėsi į Kėdainių VVG viešųjų ryšių vadovę, kad ji padėtų surasti vietos kūrėjų, kurie savo kaimo bendruomenėse kuria, tapo ar fotografuoja, tačiau galbūt neturi erdvės savo kūrinius parodyti viešai.

„Rajono ambulatorijos, esančios arčiausiai tos kaimo bendruomenės žmonių, būtų puiki vieta tokius darbus eksponuoti. Ar nesmagu atėjus į gydymo įstaigą, netikėtai išvysti savo pažįstamo, kaimyno ar savo paties kokį nors meniškai sukurtą darbą? Rajono ambulatorijose taip pat savo darbus galėtų eksponuoti ir tos vietos mokymo įstaigose besimokantys moksleiviai.

Suprantama, gydymo įstaigoje didžiausias dėmesys turi būti skiriamas pacientų gydymui, bet ir gydymo įstaigos aplinka labai daug reiškia tiek pacientams, tiek čia dirbantiems medikams“, – svarstė A. Raicevičienė.

Sausio 31 dieną Kėdainių ligoninės vaikų skyriuje surengta „Ryto“ progimnazijos 3d ir 3e klasių mokinių kūrybinių darbų paroda, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui „O toj mažoj širdelėj visa Lietuva“. 

  

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video