Kas iš tiesų vadovauja „Kėdbusui“?

 Kas iš tiesų vadovauja „Kėdbusui“?

Rajono savivaldybės kontroliuojama visuomeninio transporto paslaugas teikianti bendrovė „Kėdbusas“ vėl atsidūrė politikų dėmesio centre. Savivaldybės Tarybos posėdyje svarstant bendrovės prašymą papildomai skirti lėšų nuostolingiems maršrutams, jos atstovai nesiteikė šio prašymo motyvuoti. Meras teigė, kad motyvuoti nėra kam, nes „Kėdbuso“ vadovas išvykęs į tarnybinę komandiruotę, nors iš tiesų generalinis bendrovės direktorius Evaldas Cicėnas buvo darbe. Komandiruotoje tądien buvo vykdomasis direktorius Vygantas Vanagas. Tad kas iš tiesų vadovauja savivaldybės įmonei?

Pasigedo vadovo paaiškinimų

Kėdainių rajono savivaldybės kuluaruose jau kuris laikas kalbama, esą tikrasis bendrovės „Kėdbusas“ vadovas – ne jos generalinis direktorius E. Cicėnas, bet jam pavaldus tarybos narys Vygantas Vanagas, užimantis vykdomojo direktoriaus postą.

[quote author=“Aut. past.“]Praėjusį penktadienį vykusiame rajono savivaldybės Tarybos posėdyje bendrovės prašymą skirti papildomą 30 tūkst. eurų finansavimą svarsčiusiems politikams taip ir nebuvo paaiškinta, kam šios pinigų sumos reikia.[/quote]

Praėjusį penktadienį vykusiame rajono savivaldybės Tarybos posėdyje bendrovės prašymą skirti papildomą 30 tūkst. eurų finansavimą svarsčiusiems politikams taip ir nebuvo paaiškinta, kam šios pinigų sumos reikia. Nors šios dotacijos skyrimo tikslingumą svarstant tarybos komitetuose buvo teigiama, esą pinigų reikia nuostolingiems autobusų maršrutams finansuoti, vėliau rajono meras Saulius Grinkevičius pareiškė, jog prašomą sumą numatoma skirti vairuotojų atlyginimams didinti.

„Ar yra (tarybos posėdžių salėje – red.) „Kėdbuso“ vadovas, galima paklausti jo?“ – tarybos nariams svarstant, patenkinti bendrovės prašymą skirti papildomai 30 tūkst. eurų teiravosi buvęs rajono meras Viktoras Muntianas.

Politikas sulaukė rajono mero Sauliaus Grinkevičiaus atsakymo, jog savivaldybei priklausančios įmonės vadovas išvykęs į komandiruotę, „gerina „Kėdbuso“ darbą. Greičiausiai rajono vadovas mintyje turėjo tarybos narį, šios bendrovės vykdomąjį direktorių V. Vanagą, kuris posėdyje išties nedalyvavo.

Politikams iškilo klausimas – kas yra faktinis savivaldybės kontroliuojamos uždarosios akcinės bendrovės „Kėdbusas“ vadovas. Galbūt įmonei iš tiesų vadovauja jos vykdomasis direktorius Vygantas Vanagas (dešinėje)?/ A. Barzdžiaus ir G. Minelgaitės nuotr. Direktorius nežino, kam prašo pinigų

Tą pačią dieną „Rinkos aikštei“ telefonu susisiekus su visuomeninio transporto paslaugas teikiančios bendrovės generaliniu direktoriumi E. Cicėnu, šis pareiškė esantis savo darbo vietoje.

Pasiteiravus, kodėl jis nepasirodė savivaldybės Tarybos posėdyje, nors politikai pasigedo, E. Cicėnas tikino, kad finansinius įmonės reikalus kuruoja vykdomasis direktorius V. Vanagas, kuris – išvykęs į tarnybinę komandiruotę Vokietijoje.

„Turiu pakankamai darbo čia, negaliu visko taip palikti. O darbų šiuo metu esama nemažai, ruošiamės žiemai“, – sakė E. Cicėnas.

Jis taip pat negalėjo atsakyti į klausimą, kokiam tikslui savivaldybės prašyta iš biudžeto skirti papildomus 30 tūkst. eurų.

Šį klausimą jis pasiūlė deleguoti savo kolegai, pavaldiniui V. Vanagui.

Pateikė skirtingą informaciją?

„Labai bloga praktika ir negerai, kai prašo pinigų iš biudžeto uždaroji akcinė bendrovė, kad ir „Kėdbusas“ ir neateina į komitetus situacijos pristatyti ir dar blogiau, kai niekas iš įmonės neateina į tarybos posėdį. Yra ir vadovas, yra ir vykdomasis direktorius. Nesuprantame, kas ten kam vadovauja, juolab kad į tarybos posėdį ateiti nėra kam“, – piktinosi savivaldybės Tarybos narė, buvusi rajono merė Nijolė Naujokienė.

Politikė pareiškė nesuprantanti, kam bus skiriami „Kėdbuso“ prašomi pinigai. Ji sakė sulaukusi skirtingos informacijos.

„Kai komiteto posėdyje klausiau, kam pinigai bus skirti, tai savivaldybės administracijos direktorius atsakė, kad lyg ir autobusams įsigyti. Taip ir išeina nesusikalbėjimai bei nesusipratimai: meras aiškina, kad pinigai reikalingi atlyginimams kelti, pristatantys klausimą – kad nuostolingiems maršrutams padengti, o administracijos direktorius – lyg ir naujiems autobusams įsigyti. Aš norėčiau žinoti, už ką balsuoju. Ir nesu „prieš“ ir dėl darbuotojų atlyginimų kėlimo, ir dėl naujo transporto įsigijimo. Tačiau, kai nėra vadovo, kai nėra ko paklausti, kai nėra pateikta programa, mes interpretuojame, kaip kas norime, ir lieka daug neaiškumų, kam skiriame pinigus“, – kalbėjo N. Naujokienė.

Pasak tarybos nario, buvusio ilgamečio rajono mero Viktoro Muntiano, keista, jog dabartinėje ekonominėje situacija „Kėdbusas“ veikia nuostolingai ir prašo skirti papildomų lėšų.

„Pridėtinės vertės mokestis buvo sumažintas nuo 21 iki 9 procentų, o tai turėjo duoti apie 120 tūkst. eurų papildomų pajamų, 30 procentų atpigo degalai, tai taip pat turėjo ženklios įtakos pajamoms, nes pagal išlaidas, sąnaudos degalams yra antroje vietoje. Na ir trečias dalykas – liko tik vienas vežėjas. Mano skaičiavimais, jie savo veiklą turėtų vystyti iš tų pajamų, kurios jiems tenka už keleivių pervežimą“, – piktinosi V. Muntianas.

Ragina proteguoti savivaldybės įmonę?

Tarsi bandydamas nuraminti kilusį politikų nepasitenkinimą rajono meras S. Grinkevičius priminė kiek anksčiau priimtą strateginį sprendimą investuoti į savivaldybės valdomą bendrovę, užuot įsileidus keleivių pervežimo paslaugas teikiantį privatų verslą.

Rajono vadovas užsiminė apie nenumaldomai artėjančius 2019 metus, kai visoje šalyje privalomai bus skelbiami konkursai keleivių vežimo paslaugai teikti.

Nors konkursuose lygios sąlygos turėtų būti sudaromos tiek savivaldybių kontroliuojamoms, tiek privačioms bendrovėms, o nugalėtojas parenkamas vertinant paslaugos kokybę, plėtros potencialą, kainą ir kitus kriterijus, panašu, jog Kėdainių rajono politikai raginami proteguoti „savo“ bendrovę.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video