Šiemet Cukrinio diabeto diena – moterims

 Šiemet Cukrinio diabeto diena – moterims

BNS nuotr.

Šiandien pasaulis mini Cukrinio diabeto dieną. Šiemet ji skiriama būtent moterims, sergančioms cukriniu diabetu ar gestaciniu diabetu, kuris pirmą kartą diagnozuojamas nėštumo metu. Cukrinio diabeto mastai sparčiai auga visame pasaulyje. 2015 m. cukriniu diabetu sirgo apie 415 mln. žmonių. Apskaičiuota, kad 2025–2030 m. Lietuvoje gali būti net 260 tūkst. ar daugiau sergančiųjų.

Pažeidžia įvairius organus

Cukrinis diabetas – viena dažniausių lėtinių ligų. Tai pakitimų mūsų organizme visuma. Ligai būdinga ne tik aukšta gliukozės koncentracija kraujyje, bet ir angliavandenių, riebalų bei baltymų apykaitos sutrikimai. Cukrinis diabetas pažeidžia įvairius organus.

Cukrinio diabeto tipai

Cukrinis diabetas gali būti dviejų tipų: 1 ir 2. Dažniausiai (75–95 proc. atvejų) diagnozuojamas 2 tipo cukrinis diabetas. Dažniausios priežastys – nutukimas, mažas fizinis aktyvumas, genetiniai veiksniai.

2 tipo cukrinis diabetas diagnozuojamas vyresniame amžiuje. Kasa gamina insuliną, tačiau sutrinka jo išskyrimas ar veikimas audiniuose. Sergant 2 tipo cukriniu diabetu pacientams dažniausiai skiriamas gydymas geriamais vaistais. Visiškai išsekus kasos insulino rezervams ar nebegalint skirti geriamų medikamentų (dėl gretutinių ligų, komplikacijų, alergijų), pradedamas gydymas insulinu. Dažnai 2 tipo cukrinis diabetas diagnozuojamas jau pasireiškus komplikacijoms, todėl labai svarbi ankstyva diagnostika.

[quote author=“Aut. past.“]Kad cukrinio diabeto išvengtume: valgykime visavertį maistą; rinkimės daug skaidulų turintį, natūralų maistą; maitinkimės saikingai ir venkime persivalgymo; venkime saldiklių turinčių gėrimų; būkime fiziškai aktyvūs.[/quote]

1 tipo cukrinis diabetas diagnozuojamas jauname amžiuje (iki 35 metų), dažnai vaikystėje ar paauglystėje. Priežastys siejamos su paveldėjimu, persirgtomis virusinėmis infekcijomis (Raudonuke, Koksakio virusu), baltąja rase. Šiuo atveju kasos ląstelės yra suardomos ir visiškai negamina insulino, todėl gydymas leidžiamu į paodį insulinu tampa gyvybiškai svarbus.

Gydytoja endokrinologė Raimonda Klimaitė pabrėžia, kad cukrinio diabeto komplikacijų – regos susilpnėjimo ar praradimo, galūnių amputacijos, hemodializės poreikio – galima išvengti, jei pacientas kruopščiai rūpinsis savo sveikata ir laikysis griežto gydymo režimo.

Taip pat išskiriamas gestacinis diabetas. Jis pirmą kartą diagnozuojamas nėštumo metu ir atsiranda dėl pasikeitusios hormonų pusiausvyros. Nustačius gestacinį diabetą, yra didesnė rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu, o 5–10 proc. atvejų po gimdymo išlieka aukšta gliukozės koncentracija kraujyje. Išskiriami ir specifiniai cukrinio diabeto tipai: genetiniai kasos ląstelių defektai, vaistų, lėtinių ligų, kasos operacijų sąlygoti.

Kas išduoda ligą?

Pagrindiniai cukrinio diabeto simptomai yra stiprus ilgalaikis savaitę ir daugiau kankinatis troškulys, kai per dieną išgeriama 3 ir daugiau litrų vandens, taip pat – gausus ir dažnas šlapinimasis, staigus kūno svorio mažėjimas, didelis apetitas, regos pablogėjimas, didelis nuovargis, acetono kvapas iš burnos. Pasireiškus šiems simptomams, reikėtų įtarti cukrinį diabetą ir kreiptis į šeimos gydytoją.

Svarbiausios gydymo gairės

Diagnozavus cukrinį diabetą būtina gydymo dalimi tampa mitybos planavimas. Maiste turi būti užtektinai angliavandenių, baltymų, natūralių riebalų, vitaminų ir mikroelementų. Rekomenduojama valgyti daug skaidulų, mažai cukraus ir riebalų turinčių maisto produktų.

Susirgus 1 tipo cukriniu diabetu, skiriamas gydymas insulinu. Šis gyvybiškai svarbus. Nesusileidus insulino gali įvykti hiperglikeminė koma. Laiku nesuteikus pagalbos, žmogus gali mirti. Vartojantiems insuliną labai svarbu prisiminti, kad kaskart reikia keisti leidimo vietas. Leidžiant insuliną į tą pačią vietą, susiformuoja sukietėjimai, „guzai“, insulino poveikis šiose vietose pasikeičia (didesnė hipoglikemijų rizika ar atvirkščiai – nepakankamas insulino poveikis). Galimos leidimo vietos: pilvo, žastų, šlaunų, sėdmenų paodis.

[quote author=“R. Klimaitė“]Cukrinio diabeto komplikacijų – regos susilpnėjimo ar praradimo, galūnių amputacijos, hemodializės poreikio – galima išvengti, jei pacientas kruopščiai rūpinsis savo sveikata ir laikysis griežto gydymo režimo.[/quote]

Sergant 2 tipo cukriniu diabetu, gydymui rekomenduojama dieta ir fizinis aktyvumas. Tačiau, dažniausiai gydymas pradedamas papildomai skiriant geriamuosius medikamentus. Išimtiniais atvejais gydymas insulinu gali būti skiriamas iškart diagnozavus 2 tipo diabetą. Esant blogai diabeto kontrolei ir nepakankant geriamų medikamentų, progresuojant lėtinėms komplikacijoms, pradedamas gydymas insulinu.

Gestacinio diabeto gydymo pradžia – dieta. Nepasiekus rekomenduojamos gliukozės koncentracijos kraujyje, skiriamas insulinas.

Gresia net galūnių amputacija

Sergant cukriniu diabetu, ilgainiui atsiranda smulkiųjų ir stambiųjų kraujagyslių, nervinių skaidulų pažaida, gali sutrikti inkstų funkcija, rega. Sutrikus jutimams kojose, pacientai gali nepajusti, kad spaudžia nepatogi avalynė ar kad užlipo ant aštraus daikto. Atsiradusi žaizda negyja dėl kraujotakos sutrikimų. Vystosi diabetinė pėda. Laiku nesikreipus į gydymo įstaigas gresia galūnės amputacija, todėl profilaktika labai svarbi. Rekomenduojama speciali avalynė, pritaikyta sergantiesiems cukriniu diabetu. Tai storu padu, platesni, nespaudžiantys, stabilizuojantys čiurnos sąnarį batai.

Itin svarbi pėdų higiena, įaugusių nagų, nuospaudų šalinimas. Šią paslaugą teikia slaugytoja diabetologė (reikalingas šeimos gydytojo siuntimas). Atsiradus žaizdai kojose, būtina nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją, gydytoją endokrinologą. Sergant cukriniu diabetu, rekomenduojama bent kartą per metus atvykti gydytojo endokrinologo konsultacijai dėl lėtinių cukrinio diabeto komplikacijų patikslinimo.

Gydytoja endokrinologė Raimonda Klimaitė pabrėžia, kad cukrinio diabeto komplikacijų – regos susilpnėjimo ar praradimo, galūnių amputacijos, hemodializės poreikio – galima išvengti, jei pacientas kruopščiai rūpinsis savo sveikata ir laikysis griežto gydymo režimo. 

Hipoglikemija. Kas tai?

Hipoglikemija – tai būklė sergant cukriniu diabetu, kai gliukozės kiekis kraujyje išmatuojamas ≤3,9 mmol/l. Ji gali pasireikšti susileidus per didelę insulino dozę, susileidus insulino ir laiku nepavalgius, esant intensyviai fizinei veiklai. Taigi pajutus stiprų alkį, silpnumą, drebulį, dažną širdies plakimą, mieguistumą, išpylus prakaitui, reikėtų nedelsiant pasimatuoti gliukozės kiekį kraujyje.

[quote author=“R. Klimaitė“]Į rinką atėjo nauji insulinai ir kiti medikamentai, kurie cukriniu diabetu sergantiems žmonėms padeda gyventi komfortiškiau.[/quote]

Jeigu cukriniu diabetu sergantis asmuo neteko sąmonės, nedelsiant kvieskite pagalbą telefonu 112. Draudžiama į burną kišti maisto ar pilti skysčių. Reikėtų paguldyti ant šono, bandyti užčiuopti pulsą. Jeigu pulsas nečiuopiamas, pradėti dirbtinį širdies masažą, kol atvyks pagalba. Suleisti į raumenis gliukagono, jeigu sergantysis turi.

Pasaulinė cukrinio diabeto diena minima lapkričio 14 d.Jei asmuo sąmonės nepraradęs, rekomenduojama suvalgyti 15 g angliavandenių (tai yra pusė stiklinės vaisių sulčių, pusė duonos riekės ar 3 tabletės gliukozės). Po 15 min. reikia pamatuoti gliukozės kiekį kraujyje. Jeigu išlieka ≤3,9 mmol/l, kartotinai suvalgyti 15 g angliavandenių ir po 15 min. matuoti gliukozės kiekį. Kartoti veiksmų seką reikėtų, kol gliukozės kiekis bus >4 mmol/l.

Kada pasireiškia hiperglikemija?

Aukšta gliukozės koncentracija kraujyje (>11 mmol/l) pasireiškia hiperglikemija/ketoacidozė. Dažniausios šios būklės priežastys yra nepakankama insulino dozė, naujai diagnozuotas cukrinis diabetas, infekcinės ligos, miokardo infarktas ir kt. Požymiai: pykinimas, vėmimas, pilvo skausmas, acetono kvapas iš burnos, silpnumas, traukuliai.

Svarbu laikytis gydytojo rekomendacijų, laiku susileisti insuliną ar išgerti vaistus, skirtus cukrinio diabeto gydymui. Sergant peršalimo ligomis, sunkiomis gretutinėmis ligomis, organizme didėja insulino poreikis, todėl svarbu intensyviau sekti savo glikemijas, o esant aukštesnėms, pasididinti insulino dozę, vartoti pakankamą skysčių kiekį. Nepavykus savarankiškai normalizuoti gliukozės kiekio, nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą.

Ateina naujovės

Gydytoja endokrinologė R. Klimaitė atkreipia dėmesį, kad cukrinio diabeto gydymo srityje pastaraisiais metais atsirado daug naujovių.

„Į rinką atėjo nauji insulinai ir kiti medikamentai, kurie cukriniu diabetu sergantiems žmonėms padeda gyventi komfortiškiau, – džiaugiasi gydytoja ir priduria, kad šios inovacijos ypač palengvina cukriniu diabetu sergančiųjų kasdienybę. – Cukriniu diabetu susirgęs vaikas gydomas insulinu. Tai reiškia mažiausiai keturias injekcijas per dieną į mažą vaiko kūnelį ir dar 4–5 ar daugiau gliukozės matavimų iš pirštuko. Puiki žinia, kad ir čia turime naujovių. Atsirado sensoriai: įvedus adatėlę į paodį žasto, pilvo ar sėdmenų srityje apie dvi savaites nereikia papildomai badyti pirštukų, nes gliukozė matuojama visą parą.“

Priverčia tapti matematikais

Cukrinis diabetas sergančiuosius priverčia tapti tikrais matematikais. „Jei žmogus vartoja insuliną, tai jis prieš kiekvieną valgį turi suskaičiuoti, kiek jo lėkštėje esančiame maiste yra angliavandenių, ir pagal tai apskaičiuoti, kiek reikia susileisti insulino. Taip, tai nuolatinė matematika, – apibendrina gydytoja R. Klimaitė. – Sergančiųjų cukriniu diabetu kasdienybė sunki, nes jie turi nuolat galvoti: ar aš dabar galiu suvalgyti šį produktą, ar galiu sau leisti šį saldumyną, o gal geriau atsisakyti? Ypač sunku tai padaryti vaikystėje.“

[quote author=“Aut. past.“]Cukrinis diabetas – viena dažniausių lėtinių ligų. Tai pakitimų mūsų organizme visuma. Ligai būdinga ne tik aukšta gliukozės koncentracija kraujyje, bet ir angliavandenių, riebalų bei baltymų apykaitos sutrikimai. Cukrinis diabetas pažeidžia įvairius organus.[/quote]

Cukrinis diabetas neužkrečiama liga, tačiau ją galima paveldėti. Jeigu vienas iš tėvų serga diabetu, tada yra rizika, kad sirgs ir poros atžala. Jei diabetas diagnozuotas abiem tėvams, tada rizika gerokai išauga. Cukrinį diabetą paveldėti gali ne tik vaikai, bet ir anūkai ar netgi vėlesnė karta.

Kaip diagnozuojamas cukrinis diabetas?

Cukrinis diabetas diagnozuojamas atlikus gliukozės tyrimą veniniame kraujyje ir/ar gliukozės tolerancijos mėginį. Sveikiems asmenims gliukozė kraujyje nevalgius turėtų būti iki 6,0 mmol/l.

Didesnė tikimybė išgirsti teigiamą 2 tipo cukrinio diabeto diagnozę yra vyresniems (>45 m.) asmenims, jeigu yra bent vienas iš šių rizikos veiksnių:

  • Nutukimas (kai kūno masės indeksas yra ≥25 kg/m²);
  • Mažas fizinis aktyvumas;
  • Cukriniu diabetu serga artimi kraujo giminės;
  • Moterys, kurios sirgo gestaciniu diabetu ar gimdė ≥4 kg naujagimį;
  • Arterinė hipertenzija (≥140/90 mmHg ir normali, bet gydoma);
  • Sergant policistinių kiaušidžių sindromu;
  • Anksčiau nustatyti angliavandenių apykaitos sutrikimai;
  • Širdies ir kraujagyslių ligos (aterosklerozė, miokardo infarktas, insultas ir kt.);
  • Lipidogramos pokyčiai (didelio tankio cholesterolio kiekis <0,9 mmol/l arba trigliceridų >2,82 mmol/l);
  • Dažnos pasikartojančios odos infekcijos;
  • Gimimo svoris iki 2,5 kg arba ≥4 kg.

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video