Josvainių ambulatorijoje – nauja šeimos gydytoja

 Josvainių ambulatorijoje – nauja šeimos gydytoja

Prieš keletą savaičių VšĮ Kėdainių PSPC Josvainių ambulatorijoje pradėjo dirbti nauja šeimos gydytoja – Ineta Jankūnienė, atvažiuojanti iš Kauno. Gydytoja šiemet baigė Lietuvos sveikatos mokslų universitetą (LSMU), rezidentūrą atliko Kauno klinikose. Baigusi universitetą, apie emigraciją sakė net negalvojo. Jos noras buvo dirbti mažoje, jaukioje ambulatorijoje, kur kiekvienas žmogus yra savas ir gerai pažįstamas, kai žinomos kiekvieno sveikatos problemos, kai tenka gydyti kelias vienos šeimos kartas. Kokie pacientai šiandien dažniausiai varsto jaunos gydytojos kabineto duris bei kuo jie skundžiasi ir apie požiūrį į šiandieninį šeimos gydytoją – mūsų pokalbyje su šeimos gydytoja Ineta Jankūniene.

Kelias į Josvainius jau pažįstamas

Pasidomėjus, kodėl dirbti pasirinko Kėdainių rajoną, I. Jankūnienė argumentuoja, jog šis rajonas yra arti Kauno. Be to, Josvainiai, kaip nedidelis jaukus miestelis pažįstamas važiuojant į vyro gimtinę Radviliškį. Vykstant su šeima, tenka pravažiuoti pro Josvainius, kuriais ji visuomet grožėdavosi, kaip tvarkingu ir gražiu miesteliu. inikaTodėl dabar važinėjant iš Kauno į Josvainius, šis kelias atrodo kaip savas.

,,Apsidžiaugiau gavusi pasiūlymą dirbti Josvainių ambulatorijoje. Man patiko darbo sąlygos, darbinė atmosfera. Rezidentūros metu, turėjau daug praktikos, bet man labai patiko kaimo ciklo rezidentūra, kuomet teko dirbti mažoje ambulatorijoje. Pastebėjau, kad kaimo žmonės yra mielesni, supratingesni ir labiau klauso gydytojo patarimų, atsižvelgia į visas rekomendacijas. Miesto žmonės yra daugiau šaltesni, todėl aš niekada nenorėjau dirbti mieste. Mano noras – dirbti mažoje, jaukioje ambulatorijoje, kur kiekvienas žmogus yra savas, pažįstamas, kur žinoma kone kiekvieno žmogaus gyvenimo istorija. Man visada patinka gydymo tęstinumas, kai žmogų matai ir gydai nuo gimimo iki mirties. Todėl ir pasirinkau šeimos mediciną, kad turėčiau teisę gydyti ir vaikus, ir suaugusius“, – apie savo atsiradimą Josvainiuose pasakojo gydytoja.

Situacija medicinoje gerėja

Naujos gydytojos apylinkėje daug prisirašiusių vaikų – naujagimių ir paauglių, taip pat nemažai darbingo ir pensinio amžiaus žmonių. Nors gydytoja tedirba vos keletą savaičių, tačiau pastebi, kad dažniausi jos pacientai – ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikai.

Pasidomėjus, kokia jaunosios gydytojos nuomonė apie viešoje erdvėje aprašomą nesaldžią kasdienę darbo realybę, nepelnytai nevertinamą ir neįvertinamą prestižinį šeimos gydytojo darbą, Ineta Jankūnienė, iš savo dar nedidelės darbo praktikos gali pasakyti kitką – šis požiūris pamažu keičiasi. Kuo toliau, tuo daugiau žmonių ateina pas šeimos gydytoją, kurie nenori būti nukreipti pas konsultantą, bet tiesiai prašo:,,Gydytoja, padėkit.“

,,Dar prašo padėti spręsti problemą čia ir dabar. Ir tas iš tikrųjų yra gerai, nes šeimos gydytojas nėra vien tik siuntimų rašinėtojas. Jis gali išgydyti ir prižiūrėti daugelį ligų. Tikiuosi, kad pas mane dažnai ateis pacientai, kurie norės pagalbos iš manęs, o ne tik siuntimo pas specialistą. Visuomet atsižvelgiu, kada to siuntimo reikia, kada tikslinga jį išrašyti ir nukreipti pas specialistą. Manęs negąsdina ir valstybės požiūris į mediką, nes aš manau, kad jis pasikeis, nes po truputį jis jau keičiasi. Šeimos medicinos rezidentūra tampa vis labiau populiaresnė, stoja mokytis protingi, motyvuoti žmonės, stojantiesiems tenka įveikti didžiulius konkursus, jiems keliami dideli reikalavimai“, – savo požiūrį dėstė gydytoja.

Nori gydyti ir jaunus, ir senus

Paklausta, kodėl ji pasirinko šeimos gydytojos specializaciją, I.Jankūnienė sakė norinti gydyti ir vaikus, ir suaugusius. Nes jai patinka tiek vaikutį naujagimį apžiūrėti, ir stebėti kaip jis auga ir užauga iki suaugusio žmogaus, tiek ir seną žmogų, kuriam tenka patarti, nuraminti, pasikalbėti, suteikti minimalią psichologinę pagalbą. Kad būtų tęstinumas, norisi gydyti visą šeimą, kelias tos šeimos kartas.

Šiuo metu ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikai daugiausiai ateina dėl peršalimo ligų – kosti, sloguoja. Dažnas vaikas turi regėjimo problemų, netaisyklingą laikyseną ir kt. Pastaruoju metu pastebimas didesnis vaikų nutukimo procentas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Darbingo amžiaus žmonės labiausiai skundžiasi nugaros skausmais, kadangi intensyviai dirba, nežiūri savęs, o pas gydytoją kreipiasi tik tada, kai jau nebegali iš lovos išlipti. Daugumos darbas yra prie kompiuterio arba fizinis. Ir vienu, ir kitu atveju kenčia žmogaus nugara. Dėl per didelio gyvenimo tempo neturi kada nei sportuoti, nei sveikai maitintis. Jaunėja ir širdies kraujagyslių ligos, dėl to taikomos širdies ir kraujagyslių ligų prevencinės programos darbingo amžiaus žmonėms. Josvainių krašto gyventojai suinteresuoti dalyvauti šioje ir kitose prevencinėse programose – atvyksta, pasitikrina.

Kartais užtenka gero žodžio

Pensinio amžiaus žmonės dažniausiai kreipiasi dėl problemų su sąnariais, širdies kraujagyslių ligų, padidėjusio kraujospūdžio. Dauguma senyvo amžiaus žmonių turi psichologinių problemų – yra vieniši, pas gydytoją ateina dar ir todėl, kad nori pabendrauti, būti išklausyti.,,Stengiuosi kiekvieną išklausyti, įsiklausyti į jo problemas, bent kažkiek palaikyti kontaktą su žmogumi, jo nepertraukti, tada pacientas, ypač moterys išeina patenkintos, linksmesniais veidais. Kartais šeimos gydytojui užtenka pasakyti gerą žodį pacientui ir jis daug geriau jaučiasi. Ypač vyresnio amžiaus žmonės bijo naujovių, nepratę negauti popierinio vaistų recepto, o jaunesni, atvirkščiai – tuo patenkinti“, – pasakojo gydytoja.

Jauna gydytoja tikina, kad visi gydytojai – ar ką tik baigę, ar jau daug metų dirbantys, turi sukaupę didelį žinių bagažą, tik jaunesniems dar praktikos trūksta. Tačiau gydytoja sako nuolat besimokanti, reikalui esant, konsultuojasi su vyresne kolege. Pas ją atėjusios jaunos mamos labiau pasitiki jaunu mediku, o vyresniems pacientams galbūt sunkiau priprasti prie naujo gydytojo.

Savo būsimiems pacientams šeimos gydytoja linki labiau rūpintis savo sveikata ir ateiti pas gydytoją ne tik susirgus, bet ir pasitikrinti profilaktiškai, kad daugelio susirgimų galima būtų išvengti.

Asta Raicevičienė, atstovė viešiesiems ryšiams

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video