„VaivaDens“ klinikoje pradėta taikyti nauja odontologinė paslauga – vaikų gydymas su sedacija

 „VaivaDens“ klinikoje pradėta taikyti nauja odontologinė paslauga – vaikų gydymas su sedacija

Sedacija – kai tai?

Paprastai kalbant, sedacija yra dalinė trumpalaikė narkozė, medikamentų sukeltas sąmonės slopinimas, norint suteikti pacientui atsipalaidavimą ir ramybę.

Odontologijos klinikos „VaivaDens“ gydytojas anesteziologas-reanimatologas Sigitas Dimgaila: „Džiaugsmingiausios akimirkos, kai iš vaikų išgirsti: „Aš kirminukų neturiu ir man neskauda!“ / A. Barzdžiaus nuotr.Kada ir kam taikoma sedacija?

Odontologija kaip mokslas žengia į priekį kiekvieną dieną. Tobulėja ne tik medžiagos, įranga, gydymo būdai, bet ir požiūris į pacientą. Šiandien pacientui norima suteikti maksimalų komfortą, apsaugoti nuo jį lydinčių baimių: stipresnio prisilietimo, dūrio, kvapų, aplinkos, garso.

Didžia dalimi šios baimės kyla dėl anksčiau taikyto nesėkmingo gydymo. Kita vertus, vienas iš 4 žmonių pasaulyje, nepriklausomai nuo to ar anksčiau buvo susidūręs su odontologu, ar ne, jaučia apsilankymo pas odontologą baimę, kitaip vadinamą dentofobiją. Tokiu atveju neprisiverčiama nueiti pas odontologus net ir turint problemų, o apsilankius jaučiamas skausmas, diskomfortas bei kiti panašūs jausmai.

Kaip rodo praktika ir mūsų pačių patirtis, baimę odontologinėms procedūroms dažniau jaučia vaikai. Pasitelkdami įvairias psichologines gudrybes, mūsų klinikos odontologai daugelį vyresnių nei treji metai bailiukų prikalbina gydytis dantukus ir be sedacijos. Su vaiku kalbama, aiškinama, kas bus daroma, rodomi įvairūs instrumentai ir priemonės. Tokio amžiaus vaikučiai jau pajėgia bendradarbiauti su gydytoju odontologu.

Tuo tarpu mažesniems vaikučiams išsėdėti odontologo kėdėje ar išbūti išsižiojus ilgesnį laiką yra sunku, jie nesuvokia gydytojo prašymų ar aiškinimų. Kai dantis skausmingas, vaikas neleidžia net prisiliesti, o ką jau kalbėti apie galimybę sugydyti dantukus. Tad neretai iškyla klausimas – ką daryti, jei dvejų metų mažyliui sugedę keli dantukai ir skauda? Tokiu atveju ir tenka pasirinkti dantų gydymą su sedacija. Laikyti vaiką jėga ir bandyti jį gydyti šiuolaikinė medicina nerekomenduoja, nes tai prievarta vaiko atžvilgiu, kuri gali turėti sunkių padarinių ateityje.

Sedacija taip pat gali būti taikoma neįgalaus vaikučio dantims gydyti, nepriklausomai nuo jo amžiaus.

Kartais toks būdas taikomas net paaugliams, jei jie nesutinka bendradarbiauti su gydytoju arba jaučia neįveikiamą dantų gydymo baimę. Atliekant ilgas ir sudėtingas chirurgines procedūras, tokias kaip sinusų pakėlimai, implantacija, protinių (retinuotų) dantų rovimas, sedaciją neretai renkasi ir suaugusieji.

Kaip žinia, yra keli sedacijos būdai. Kodėl intraveninė sedacija?

Kad atsakytume į šį klausimą, reiktų apžvelgti abu sedacijos būdus – tiek intraveninę, tiek peroralinę sedaciją.

Peroralinės sedacijos metu pacientui vaistai yra sugirdomi, aišku, prieš tai griežtai parenkant tinkamą medikamento dozę. Sedacija prasideda jau po 20 minučių. Pacientas nemiega, bet yra atsipalaidavęs, apsnūdęs, svirduliuoja arba miegas yra toks, iš kurio lengvai pažadinama. Vienos procedūros metu galima sugydyti 1–2 dantis. Pagrindinis šio sedacinio tipo minusas yra tas, kad vaistų poveikis ne visada nuspėjamas. Taikant peroralinę sedaciją vaikams, apie 20 % atvejų ji būna neefektyvi – vaiko vis vien nepavyksta gydyti. Dar maždaug 20 % atvejų gali išsivystyti paradoksinė (atvirkštinė) reakcija. Ji gali būti nuo vos pastebimos iki stiprios, kai vaikas pasidaro irzlus, piktas, draskosi, verkia. Ji trunka tol, kol veikia vaistai.

Tuo tarpu intraveninės sedacijos metu pacientui vaistai yra suleidžiami į veną. Centrinę nervų sistemą slopinantys vaistai sukelia į miegą panašią būklę. Pacientas iš karto užmiega, miegas trunka tiek, kiek pati procedūra. Išlieka kvėpavimo, kosulio, springimo refleksai. Naudojamų vaistų poveikis prognozuojamas, todėl šis sedacijos tipas yra saugesnis ir efektyvesnis lyginant su peroraline sedacija. Procedūros metu galima sugydyti visą burnos ertmę (kelis dantis, 8–10 dantų). Procedūrai pasibaigus, vaistai nutraukiami, pacientas netrukus pabunda. Sedacijai naudojami greitai organizme išsiskaidantys vaistai, todėl vaikai paprastai atsigauna greitai ir lengvai. Ši sedacija suteikia visišką amneziją – pacientas neprisimena, kas buvo daroma procedūros metu.

Kam netaikoma sedacija?

Sedacija netaikoma nėščiosioms, turintiems jautrumą (alergiją) naudojamiems medikamentams, apsvaigusiems nuo alkoholio bei narkotinių medžiagų, sergantiems tam tikromis centrinės nervų sistemos ligomis, viršutinių kvėpavimo takų ūmia infekcija (sloga), karščiuojantiems.

Ką reikėtų žinoti prieš atliekant procedūrą arba apie ką tėveliai turėtų įspėti gydytojus?

Prieš sedaciją tėveliai su gydytoju turėtų aptarti vaiko sveikatos būklę, nepamiršti perspėti apie persirgtas bei esamas ligas, alergijas, vartojamus vaistus.

Ar sedacija nepadarys žalos vaiko organizmui, priklauso nuo to, kaip tėveliai laikosi gydytojų nurodymų. Odontologinėje praktikoje neretai pasitaiko atvejų, kai, nepaisydami gydytojų nurodymo nevalgyti ir negerti iki procedūros likus 6 valandoms, tėveliai sukelia pavojų savo vaikučio sveikatai. Pradėjus vemti vaikas gali užspringti skrandžio turiniu. Kitas dažnas atvejis, kai nutylima apie neseniai persirgtas kvėpavimo takų infekcijas. Pradėjus gydymą, vaikas ima kosėti, ir tada iš tiesų kyla pavojus vaiko sveikatai ar net gyvybei. Jeigu tėveliai laikosi visų gydytojų reikalavimų, jokių rimtų komplikacijų nekyla.

Ką reikėtų žinoti po sedacijos?

Po sedacijos vaiko nerekomenduojama vežti į darželį ar mokyklą. Pasitaiko, kad po procedūros dėl vaistų poveikio centrinei nervų sistemai vaikas tampa hiperaktyvus ar kaprizingas, todėl tėveliams rekomenduojama pasiimti laisvą dieną ir pabūti su vaikučiu namuose. Likusią dienos dalį neleiskite vaikui važinėti dviračiu, laipioti, žaisti vienam lauke, nešioti aštrius daiktus.

Kiekvienam tėveliui turbūt iškyla pagrindinis klausimas – ar tai saugi procedūra?

Visos procedūros metu paciento būklę akylai stebi kvalifikuotas anesteziologas-reanimatologas. Su pagalbinių aparatų pagalba sekamas paciento kvėpavimas, širdies veikla, kraujospūdis. Klinika turi licenciją šiai veiklai vykdyti. Todėl manome, kad sedacijos rizika procedūros metu yra minimali, o atsiradusios problemos tuoj pat gali būti profesonaliai išspręstos.

Nuogąstauti, kad vaistai pakenks vaiko smegenims, turės poveikio atminčiai nereikia. Sedacijos metu naudojami vaistai iš organizmo visiškai pasišalina per keturias valandas.

Kviečiame mažuosius mūsų pacientus dantukų apžiūrai, gydymui, o esant didelėms baimėms ar per mažam amžiui – ir gydymui su sedacija.

Vaikams draugiška klinika!

 

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video