Kaip išvengti peršalimo ligų?

 Kaip išvengti peršalimo ligų?

Rugsėjį, prasidėjus mokslo metams, kai į kolektyvus sugrįžta darželinukai ir moksleiviai, keičiantis orams, kai rytais ir vakarais būna vėsu, o dienomis šilta – prasideda naujas peršalimo ligų sezonas. Kaip šių ligų galima būtų išvengti, kad nereikėtų apsilankyti pas gydytoją, o susirgus kuo greičiau pasveikti, pasakoja VšĮ Kėdainių PSPC direktorės pavaduotoja organizaciniam metodiniam darbui Jūratė Judickienė.

Pediatrijos skyriaus gydytojos teigimu, šis rugsėjis nėra išskirtinis. Ta tendencija, kai išauga vaikų sergamumas antrą trečią rugsėjo savaitę, kartojasi keletą metų iš eilės. Tai susiję su tuo, kad vaikai po atostogų grįžta į mokyklas, darželius, „pasikeičia“ vienas kito virusais, galiausiai, besikeičiančios oro sąlygos – tai šviečia saulė, tai lyja lietus ar pučia žvarbokas vėjas, ir kai visos šitos aplinkybės susideda į bendrą krūvą, turime rezultatą – išaugusį vaikų sergamumą viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Dažniausiai tai nėra sunkios ligos – tai yra sloga, kosulys, temperatūra, kuri dažniausiai pakyla iki 38 laipsnių. Tai nėra labai aukšta temperatūra, vaikai jaučiasi pakankamai neblogai ir bendra tendencija tokia, jog daugeliu atveju dažnai pavyksta gydytis simptominėmis priemonėmis – neprireikia antibiotikų skyrimo.

Sunkesnių atvejų, tokių kaip plaučių uždegimai, bronchitai, pūlingos anginos – šiuo laikotarpiu pasitaikė nedaug. Lyg ir galime tuo džiaugtis, kad vaikai serga palyginti nesunkiai, susirgimai praeina palyginti lengvai. Tačiau tai vis tiek sutrikdo šeimos gyvenimo ritmą, mokyklose – ugdymo procesą, tenka laukti eilėse pas gydytojus… Tai yra tam tikra problema.

Kaip reikėtų gyventi, kad išvengtume peršalimo ligų?

Remiantis Pediatrijos skyriaus gydytojos J. Judickienės patirtimi, ji negali pasakyti nieko naujo – kiekvieno vaiko už rankos nevedžiosi ir nepasakysi, kad va dabar, šiuo momentu apsirenk striukę, nes lauke vėsu. Vaikai per pertraukas išbėga į kiemą, jie ir į balas įbrenda, aplinkybių yra įvairių ir jų visų išvengti tikrai neįmanoma.

Vis tik, bendros tendencijos, kurios galbūt būtų svarbios, norint išvengti sergamumo peršalimo ligomis, apie kurias ne kartą jau kalbėta – tai darbo ir poilsio režimas, pakankamas miegas, o ne sėdėjimas per naktį prie kompiuterio, taip pat svarbi mityba. Būtinas šiltas maistas pietų metu ar į pavakarę. Reikėtų valgyti pakankamai vaisių ir daržovių, kurių šiuo metu tikrai turime savo soduose, daržuose.Tai morkos, obuoliai, kopūstai, kuriuos verta ir reikia valgyti, nes šios daržovės ir vaisiai tikrai padeda stiprinti imuninę sistemą tiek vaikų, tiek suaugusiųjų.

Ar susirgus kuo greičiau reikėtų skubėti pas gydytoją ir vaiko nevesti į darželį ar neleisti eiti į mokyklą, J. Judickienė paaiškina, kad pastebėjus pirmuosius ligos simptomus, pirmiausia reikėtų pradėti nuo šiltos arbatos, nosies valymo ir praplovimo jūros vandeniu, kuris yra labai populiarus ir tikrai efektyvi priemonė, pastebėjus slogos simptomus. Reikėtų atidžiai stebėti vaiko būklę, sekti kūno temperatūrą, o atbėgti pas gydytoją tą pačią minutę ne visada yra tikslinga todėl, kad ligos simptomai paprastai išryškėja po kelių valandų ar net paros.Todėl atėjus pas gydytoją antrą ar trečią ligos dieną būna aiškesnė ligos diagnozė bei aiškesnė gydymo taktika. Na bet kiekvienas atvejis yra išskirtinis ir vienos bendros taisyklės, ar tą pačią minutę vaikui sunegalavus bėgti pas gydytoją ar laukti tris dienas, tikrai nėra. Būtina stebėti ir vertinti vaiko būklę, tartis su medikais ir spręsti problemą iš esmės.

 

Asta Raicevičienė, VšĮ Kėdainių PSPC atstovė viešiesiems ryšiams

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video