Grybai – gardūs, bet ar naudingi?

 Grybai – gardūs, bet ar naudingi?

Grybavimo sezonas dar nesibaigia – žmonės iš miško grįžta su pilnais krepšiais grybų. Daugeliui pravartu prisiminti kuo grybai naudingi žmogaus organizmui, ar galima jų sočiai bei kiek nori valgyti, kas grybų turėtų vengti bei kaip elgtis jais apsinuodijus. Patarimus dalija VšĮ Kėdainių PSPC šeimos gydytoja Joana KLEIVIENĖ, prisipažinusi, jog yra kilusi iš itin grybingo Varėnos krašto, pati mėgstanti grybauti bei valgyti grybus bei atskleidė kokius patiekalus iš grybų  labiausiai mėgsta.

Šeimos gydytojos teigimu, grybų sezonu džiaugiasi visi grybų mėgėjai. Iš tikrųjų grybai yra ne tik gardūs, bet ir labai vertingi. Ko gero grybai yra vienas seniausių maisto produktų, tačiau jų valgyti daug tikrai nepatartina. Grybai naudingi mūsų organizmui, nes juose yra labai daug lengvai įsisavinamų baltymų, angliavandenių, visų reikalingų amino rūgščių, vitaminų, įvairių fermentų, kurie padeda skaidyti riebalus, glikogeną ir celiuliozę. Žmogaus organizmas pasisavina apie 50-75 proc. grybų baltymų. Baravykų, pievagrybių ir kai kurių kitų grybų baltymų maistinė vertė prilygsta gyvūninės kilmės baltymams.J. Kleivienė: „Pajutus pirmuosius apsinuodijimo požymius, būtina sukelti vėmimą, gausiai gerti vandens, neslopinti viduriavimo.“ / A. Raicevičienės nuotr.

Ypač naudingi baravykai, rudmėsės, raudonviršiai ir voveraitės.

Literatūroje yra teiginių, kad grybai būdami puikus seleno šaltinis, padeda išvengti prostatos vėžio, kai kurie grybai palankiai veikia imuninę sistemą.

Grybuose labai gausu ląstelienos, vandens (84-95 proc.), ir nemažai yra sunkiai virškinamos žmogaus organizmui medžiagos – chinino (iki 6 proc.). Šios medžiagos daugiau yra grybų koteliuose nei grybų galvutėse. Todėl gaminant patiekalus iš grybų, reikėtų kotukus smulkiau supjaustyti, ilgiau pavirti, patroškinti, kad ta medžiaga būtų lengviau įsisavinama.

Šeimininkės labai mėgsta marinuoti bei konservuoti grybus žiemai. Ypač atsargiai reikėtų elgtis su konservuotais grybais dėl pavojaus susirgti labai sunkia liga – botulizmu. Grybus reikėtų ruošti labai įdėmiai, gerai termiškai apdoroti, laikyti žemesnėje nei 10 laipsnių temperatūroje. Išmesti konservuotus grybus, kurie yra stiklainyje išpūstu dangteliu.

J. Kleivienė pastebi, kad tarp gardžių ir gražių grybų yra ir labai nuodingų. Pats nuodingiausias grybas – žalsvoji musmirė. Apsinuodijimas grybais gana dažnas reiškinys grybų sezono metu. Lietuvoje tarp visų apsinuodijimo atvejų, apsinuodijimai grybais užima trečią vietą (po intoksikacijos alkoholiu ir jo surogatais bei apsinuodijimo medikamentais). Grybai apgaulingi dėl to, kad simptomai jais apsinuodijus pasireiškia po 2-3 valandų, tačiau gali pasireikšti ir po 12 valandų. Kai kurių nuodingų grybų poveikis pasireiškia tik po kelių ar net keliolikos parų. Tuomet žmonės jau nesusieja savo prastos savijautos su galimybe apsinuodyti grybais. Tad grybaujant reikia rinkti tik gerai žinomus ir valgomus grybus. Jei abejojate, ar šis grybas tikrai valgomas, geriau jo ir neimti, nes nuo vieno nuodingo grybo puode, apsinuodyti gali visa šeima.

Grybus, pasak šeimos gydytojos J. Kleivienės, lietuviai ruošia labai riebiai. Valgyti grybų tikrai daug nereikia, nes patys grybai sunkiai virškinami, o gaminti jų su spirgučių ir grietinės padažu irgi nepatartina. Grybų nereikėtų valgyti vakare, rekomenduojama mažiau jų valgyti seneliams, vaikams bei virškinamojo trakto ligomis sergantiems žmonėms.

„Apsinuodijus grybais reikia žinoti apie pirmąją pagalbą sau. Pajutus pirmuosius apsinuodijimo požymius, būtina sukelti vėmimą, gausiai gerti vandens, neslopinti viduriavimo. Nevartoti pieno produktų ir alkoholio, gerti aktyvintos anglies tabletes ir skubiai kreiptis pagalbos į medikus. Džiaugiamės, kad dėl stiprių apsinuodijimų grybais į mus kol kas pacientai nesikreipė, bet šalies žiniasklaida informuoja ir apie mirtinus atvejus, todėl ypatingai šiuo laikotarpiu, grybaujant, būtina atidžiai juos rinkti ir atminti, kad grybai gali būti ne tik naudingi, bet ir žalingi“, – įspėja gydytoja.

J. Kleivienė prisipažįsta pati kilusi iš gražaus grybų krašto – Varėnos, ir pati labai mėgstanti grybauti. „Labiausiai mėgstu močiutės ruoštas, troškintas mažytes voveraites su ankstyvomis bulvytėmis ir krapais. Tai visada primena vasaros pradžią. O ant Šv. Kūčių stalo visada puikuojasi silkė su džiovintų rudagalvių baravykiukų „patalu“. Juk skaniausia tai, kas paprasta“, – atskleidė šeimos gydytoja.

Asta Raicevičienė, VšĮ Kėdainių PSPC atstovė viešiesiems ryšiams

Rekomenduojame parsisiųsti:

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video